»

Novi varčni Opteroni iz AMDja ?

Tech Report - AMD je presenetil z novimi modeli Opteronov z nižjo porabo. Gre za seriji HE iz družine x40 s porabo 55 W in x46 EE s porabo samo 30 W.

Sodeč po AMD-jevi razpredelnici bodo cene za nove čipe zelo zasoljene. A treba je upoštevati, da so prvenstveno namenjeni posebnim potrebam, kot so računalniki na kartici (blade), verjetno pa bo kakšen zašel tudi v prenosnike višjega razreda. V izvedenki 1xx tako staneta $733, v 2xx $851 in v 8xx $1.514, toliko kot najhitrejši "navadni" modeli torej.

Upajmo, da bomo lahko "navadni" uporabniki iz tega iztržili vsaj padec cen "navadnih" Opteronov.

6 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev

Video urejanje

Tom's Hardware - Gotovo vas je kar nekaj, ki si lastite digitalno kamero in za vas je Matrox izdal kartico, ki bo vaše posnetke prenesla v računalnik. Tako kartico so si danes ogledali na Tom's Hardware. Na njej bomo našli kar močan procesor, Firewire priključek, port na katerega priključite box s podaljški in pa audio vhod. Če vas je kartica pritegnila, klik!

6 komentarjev

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev

Še en Power Leapov izdelek

Power Leap - Power Leap bo marsikaterega uporabnika razveselil tudi z rešitvijo, ki ji pravijo "računalnik na kartici ISA". Ker je reža ISA v novejših modelih matičnih plošč že izumrla, je kartica namenjena predvsem tistim, ki imajo doma še vedno take starostnike, kot so računalniki 486 ali 386, ki imajo več kot preveč rež ISA. Na kartici bomo našli stari SIS-ov nabor, ki vsebuje tudi integrirano grafično kartico, podnožje za procesorje Pentium III in Celeron (o podpori Tualatinom ne duha, ne sluha), ki lahko delujejo v navezi s pomnilnikom SDRAM. Slabost razširitvene kartice je, da ne vsebuje nobenih rež PCI, kar jo naredi neuporabno za zahtevnejše uporabnike. Power Leap jo je sicer oplemenitil...

2 komentarja

Računalnik na kartici PCI

SUN - Računalnike bi si dandanes najverjetneje težko predstavljali brez vodila PCI. Vendar, če se malce poglobimo v razmišljanje, hitro začnemo razmišljati tudi v obratni smeri - ali je mogoče spraviti tudi računalnik na kartico PCI? Sun dokazuje, da je nemogoče mogoče, saj so izdelali prav tak računalnik, ki vsebuje 733 MHz Celeron procesor, podporo 1 GB pomnilnika, 24 bitni grafični čip in 8 GB navideznega diska. Sicer že vidim, kako se nekateri Unixaši slinijo, vendar moram povedati, da je kartica na voljo samo za Sunove delovne postaje in je namenjena poganjanju operacijskih sistemov Windows.

0 komentarjev

VMware za WinNT in Win2k

Little White Dog - VMware je, kot nekateri že veste, v bistvu programček, ki omogoča poganjanje operacijskega sistema v operacijskem sistemu ( zelo enostavno povedano ). Osebno nikoli nisem našel kakšne uporabnosti za dotično stvarco, toda nekateri je boste mogoče celo veseli. Če vas zanima več on inštalaciji in uporabi tega "virtualnega računalnika", si oglejte Little White Dogov test, v katerem je zadeva res temeljito razložena.

1 komentar