»

Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15

Apple - Apple je danes izdal novi verziji operacijskih sistemov iOS 15 in iPadOS 15, ki tečejo na iPhonu 6s, iPadu Air 2 in iPodu Touch ter novejših. Kot je že v navadi, dobijo vsi uporabniki nadgradnjo brezplačno (Settings General Software Update). Tu sta še watchOS 8 za Apple Watch in tvOS 15 za Applove televizorje.

Največja novost se imenuje Focus in omogoča izbor različnih profilov (delo, spanje, dom itd.). Ideja je podobna kot v načinu Ne moti, le da imamo tu profilov več, za vsakega posebej pa lahko nastavimo, katera in čigava obvestila in kako opazno (glasno, vibriranje, nič) želimo prejeti. Nastavimo lahko tudi možnost, ki drugim avtomatično pove, da imamo obvestila izključena in da se ne bomo takoj odzvali (vidijo naš status, ko nam pišejo). Trenutno je ta možnost na voljo le v Applovih aplikacijah, lahko pa bi jo v prihodnosti dobili tudi drugod, denimo v WhatsApp, ker bo odprta. Focus je polnokrvni profil, tako da lahko prilagodimo tudi namizje in druge podrobnosti za vsakega...

58 komentarjev

Zlonamerna koda za iOS, ki okuži tudi nezlomljene naprave

Slo-Tech - Doslej so Applove naprave, ki jih nismo na silo odklenili (jailbreak), veljale za varne, saj je strog DRM preprečeval namestitev nepodpisanih aplikacij, kar je v navezi s temeljitim preverjanjem aplikacij pred vključitvijo v App Store poskrbelo za sorazmerno varen ekosistem. Sedaj pa se je pojavila zlonamerna aplikacija (malware), ki lahko okuži tudi neodklenjene naprave z iOS. AceDeceiver, ki so ga odkrili pri Palo Alto Networks, se za zdaj širi na Kitajskem.

Virusi so že v preteklosti uspeli pretentati zaščito, a so za to potrebovali ukradene certifikate. AceDeceiver je pomemben zato, ker ne potrebuje nobenega certifikata, temveč se širi prek ranljivosti v Applovem DRM-sistemu FairPlay. Tako imenovana taktika FairPlay Man-In-The-Middle je sicer poznana že od januarja 2013 in so jo...

9 komentarjev

Hrošč v iOS ne mara leta 1970

Slo-Tech - Applove 64-bitne naprave z iOS 8 in iOS 9, torej iPhoni 5S, iPadi Air, iPadi mini 2, šesta generacija iPod Touch in novejše (s procesorji A7, A8, A8X, A9, in A9X), pesti zanimiv hrošč. Če datum na napravi postavimo na 1. januar 1970 in napravo ponovno zaženemo, ta med zagonom obvisi in se ne postavi več. Nenavadnega hrošča so odkrili uporabniki reddita in ga večkrat reproducirali.

Napako je mogoče odpraviti s popolno izpraznitvijo (ali odklopom, če vam uspe) baterije, ki ponastavi datum in uro. Zanimivo je, da niti ponastavitev naprave na tovarniške nastavitve prek Itunes ne odpravi težave, ker se ura pri tem posegu ne spremeni. Nemogoče je napravo pomotoma nastaviti na 1. januar 1970, ker prestavitev datuma za tako daleč ni trivialna,...

30 komentarjev

Apple zaprisegel, da v iPhonih nima več "stranskih vrat"

Reuters - V svoji vlogi je Apple ta teden za namene izdaje sodne odločbe v zvezi z dekodiranjem podatkov na Applovih napravah izjavil, da v napravah z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšimi nima več vgrajenih stranskih vrat, ki bi mu omogočala dekriptiranje vsebine brez poznavanja gesla uporabnika.

Ameriški preiskovalni organi so želeli, da sodišče Applu odredi, da dekodira vsebino zasežene iNaprave. Po krajši sodni bitki na to temo je sedaj Apple izjavil, da za naprave z iOSi verzije 7 ali starejše to delno lahko stori, vendar je mnenja, da tega ne bi počel. Za naprave z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšim pa tovrstna storitev domnevno ni več tehnično izvedljiva.

Apple tudi pravi, da je glede na podatke njihove...

31 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Nadgradnje na iOS 8 so počasne

Uporabnikom iOS 8 očitno ni pretirano po godu

vir: The Verge
The Verge - Applu gredo nadgradnje na najnovejšo izdajo mobilnega operacijskega sistema, iOS 8, relativno počasi. 8. izdaja operacijskega sistema, ki poganja iPhone, iPade, iPod Touche in novejše izdaje Apple TV, je bila na voljo 17. septembra, nekaj dni po predstavitvi iPhone 6. Po treh tednih je delež naprav, na katerih teče iOS 8, vsega 47 %. Enak delež predstavlja iOS 7, medtem ko preostalih 6 % predstavljajo naprave, na katerih tečejo starejše izdaje sistema iOS. iOS 7 je v slabih treh tednih po svojem izidu uspel doseči penetracijo skoraj 70 %, kar je bistveno bolje od novinca. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je Apple sicer na področju hitrosti nadgradenj v mobilni industriji nesporni prvak.

Razlog za počasno nameščanje iOS 8 se najverjetneje skriva v težavah s prvo...

12 komentarjev

Izšel iOS 8

Slo-Tech - Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z...

97 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Cenejši iPod touch, odslej s kamero

Yahoo News - Apple je precej potiho prenovil svoj iPod touch in ga znatno pocenil. Najšibkejša verzija s 16 GB prostora bo odslej stala 200 dolarjev (prej 230), 32 GB-inačica 250 dolarjev (prej 300), najmočnejša 64 GB pa 300 dolarjev (prej 400). Prav tako je Apple v prenovi dodal kamero iSight 16 GB-modelu, ki je doslej ni imel, jeseni pa pričakujemo še nov operacijski sistem iOS 8, ki bo podpiral tudi iPod touch.

Ta je izšel leta 2012 in se mu danes že pozna, da njegova strojna oprema ne dohaja novih Applovih naprav. Še vedno ga poganja Apple A5 s 512 MB pomnilnika, ki sta ga že nasledili dve novejši generaciji. Če bo jeseni izšel iPhone z novim čipom A8, bo tako iPod touch že tri...

47 komentarjev

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Interaktivna opozorila

vir: The Verge
The Verge - Predstavitvi OS X Yosemite je sledila predstavitev še enega osveženega operacijskega sistema, iOS 8. Tokrat se grafična podoba ni bistveno spremenila, saj smo bili tega deležni že pred enim letom. Seveda so se pohvalili, da imajo daleč največji delež uporabnikov na najnovejši različici operacijskega sistema, da so njihove naprave podirale lastne prodajne rekorde, da je veliko število novih uporabnikov prebegnilo z Androida, itd.

Nespremenjeni grafični podobi navkljub iOS 8 vseeno prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Opozorila so po novem bolj interaktivna, saj omogočajo neposredno upravljanje z njimi - iz katerekoli aplikacije je mogoče na hitro odgovoriti na sporočilo SMS, dodati komentar na Facebooku, všečkati...

39 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev