»

Uradno: Mojang Microsoftu za poltretjo milijardo

Slo-Tech - Potrdile so se govorice iz preteklega tedna, da Microsoft kupuje švedsko podjetje Mojang, ki je znano po svoji igri Minecraft. Zanj bodo odšteli 2,5 milijarde dolarjev, kar je celo malo več od zgornje meje v napovedih, transakcija pa bo zaključena proti koncu leta. Po pričakovanjih bo Mojang postal del Microsoftove divizije za igre.

Minecraft je za Microsoftovo konzolo Xbox 360 že na voljo in v zadnjih dveh letih so ljudje v njej prebili dve milijardi ur, ocenjujejo. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella poudarja, da so igre še vedno ena izmed glavnih aktivnostih, ki sega od računalnikov in konzol do tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Minecraft pa je več kot igra, saj gre za platformo odprtega sveta, ki jo sestavlja živahna skupnost, kar...

46 komentarjev

Microsoft se zanima za proizvajalca Minecrafta

The Wall Street Journal - Microsoft je v sklepni fazi pogajanj za nakup švedskega podjetja Mojang, za katero morda še niste slišali. Gotovo pa je vsem poznana igra Minecraft, ki so jo Švedi razvili. Microsoft se pogaja o znesku okrog dveh milijard dolarjev za celotno podjetje.

Mojang je leta 2009 ustanovil Markus Persson s svojim prijateljem Jakobom Porsérjem, po tem ko ga je neuspešno snubil Valve. V podjetju je lahko nadaljeval razvoj igre Minecraft, ki do danes ostaja glavni izdelek podjetja, a ne edini. Kmalu sta pripeljala še Carla Manneha, ki je prevzel funkcijo izvršnega direktorja v podjetu. Mojang se od podobnih podjetij razlikuje v svoji filozofiji, saj se je podjetje otepalo zunanjih investicij - še vedno so omenjena trojica edini...

33 komentarjev

Microsoft kupuje Nooke?

Slo-Tech - Delnice največjega ameriškega fizičnega knjigarnarja Barnes&Noble so včeraj poskočile za dobrih 20 odstotkov, potem ko je Techrunch obelodanil Microsoftovo domnevno namero za prevzem B&N-jeve digitalne divizije (Nook Media, sprva "Newco").

Divizijo sta podjetji skupaj ustanovili lani spomladi, ob pomoči Microsoftove 300 + 180 milijonske finančne injekcije. Microsoft je s tem dobil 17% delež (ob valuaciji nekje 1.7 milijarde) ter, tako je vsaj upal, vir prvovrstnih vsebin (content) za svoje Windows 8 tablice. Barnes&Noble pa prepotrebno finančno injekcijo, pa še patentne tožbe zavoljo rabe Androida so se rešili. Investitorji so bili spočetka navdušeni, a vendar, čeprav je delnica B&N takrat skoraj podvojila...

21 komentarjev

Na Android prihaja Minecraft

Android Central - Razvijalski studio Mojang, ki razvija zelo zanimivo igro Minecraft, je uradno napovedal različico igre za Android in jo tudi že pokazal v gibljivi sliki. Podrobneje jo bodo predstavili na prihajajočem igričarskem sejmu E3, ki se bo med 7. in 9. junijem dogajal v Los Angelesu, bo pa Minecraft za Android ob izidu obenem prva ekskluziva za Sony Ericssonov mobilnik Xperia Play. Prva različica bo torej prirejena za delovala z Xperiinimi fizičnimi gumbi, namenjenih prav igranju iger. Kasneje, še pred koncem leta, bosta sledili različici tudi za ostale naprave z Androidom kot tudi za platformo iOS. Podatke o ceni ter o obdobju ekskluzivnosti za Xperio Play bomo najverjetneje izvedeli na sejmu E3, saj zaenkrat ti podatki še niso znani.



Za...

16 komentarjev

Minecraft izide 11. novembra

Ars Technica - Priljubljena indie računalniška igra Minecraft, ki je nepričakovano obnorela svet, bo na martinovo 11. 11. 2011 izgubila oznako beta in uradno izšla. Tako je na svojem blogu napovedal njen tvorec Markus Persson, ki dodaja, da drastičnih sprememb v primerjavi z zdajšnjimi betami ne bo. Obljublja pa, da bo Minecraft pred in po izidu polne verzije še vedno dobival nove funkcionalnosti in posodobitve.

Igra se že zdaj prodaja za 21 dolarjev (nekaj časa je bila cenejša) in je do danes avtorju ustvarila čez palec preračunano 32 milijonov dolarjev prihodkov. Z njo so igralci ustvarili že vse mogoče umetnine, od pravih umetnih svetov do emulacije 16-bitnega ALU-ja.

64 komentarjev

Microsoft kupuje Macromedio?

Slo-Tech - Na spletu se je začelo šušljati, da naj bi Microsoft kupoval podjetje Macromedia. Le-ta je zanimiva predvsem zaradi grafičnih programov in ponudbe na področju spletnih tehnologij. V ozadju prevzema je Microsoftov vnovični "teroristični" napad na Sun, saj je Macromedia z izdelki MX postala eden ključnih ponudnikov tehnologije J2EE, ki bi jo Billy gotovo rad nadomestil z arhitekturo .NET. Ker pa sta Microsoft in Sun trenutno na sodišču ravno zaradi afere z Javo, se utegne zgoditi, da bo sodišče Microsoftu prekrižalo načrte. Klik!

8 komentarjev