»

Nekateri hladilniki ukrivljajo Intelove Skylake

Slo-Tech - Po aferi bendgate se s sorodnimi težavami ubada Intel, ki so mu jo zagodli proizvajalci hladilnikov za procesorjev. Nekateri lastniki novih Intelovih procesorjev iz družine Skylake, ki jih hladijo hladilniki proizvajalca Scythe, so namreč ugotovili, da so njihovi procesorji zviti, ležišča na matični plošči pa poškodovana. Razlog naj bi bili neprimerni, pretežki hladilniki.

Intel je dejal, da bodo incident preiskali, a da ne vidijo razlogov za pritožbe, saj imajo novi procesorji povsem enake specifikacije kot starejši - zdržijo 220 N statične obremenitve. Res pa je, da imajo tanjši substrat od predhodnikov, ki je posledica nove proizvodne tehnike. Očitno so bili starejši precej bolj žilavi, kot so navajale uradne specifikacije, zato so si tako proizvajalci hladilnikov kakor...

77 komentarjev

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

Intelov kartični računalnik Edison in delujoč prototip 14 nm

Intel - Intel je predstavil svoj kartični računalnik Edison, ki smo ga pričakovali že od najave v začetku leta. Pri tem niso povsem izpolnili pričakovanj, da bo v velikosti SD-kartice, a kaj dosti večji tudi ni, tako da je še vedno namenjen uporabi v majhnih, poceni in predvsem varčnih napravah.

Na kartici je celoten SoC (system-on-a-chip), ki obsega dve procesorski jedri v 22 nm-tehnologiji izdelave s taktom 500 MHz (Atom Z34XX), 4 GB eMMC-flasha, 1 GB pomnilnika DDR3 ter mikrokrmilnik Quark. Podprta je brezžična povezljivost 802.11 a/b/g/n in Bluetooth 4.0. Celoten sistem bo stal okrog 50 dolarjev oziroma le malo več od Raspberryja Pi. Ima pa pred njim eno veliko prednost (mogoče za koga tudi pomanjkljivost), da je procesor arhitekture x86. Dimenzije celotne kartice so 35,5 mm x 25,0 mm.

...

31 komentarjev

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

Raspberry Pi dve leti pozneje z odprtim grafičnim jedrom

Prva paleta 100.000 Raspberryjev Pi

RaspBerryPi - Pred dvema letoma se je začela prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je medtem osvojil svet. V tem času so prodali 2,5 milijona modelov A in B, iz katerih je nastalo ničkoliko najrazličnejših projektov. Danes Raspberry Pi poganja vse od robotov do predvajalnikov filmov. Nekdo je celo sestavil kopijo kontrolne mize iz Nasinih izstrelitvenih ploščadi. Ob drugi obletnici pa smo dobili še darilo v obliki odprtja specifikacij.

Čip BCM2835 v Raspberryju Pi uporablja grafično jedro VideoCore IV, ki ga najdemo na številnih ARM-jevih čipih. Z njim se trenutni gonilniki pogovarjajo prek zaprtega kosa programske opreme (blob), kar je precejšnja pomanjkljivost. To se utegne spremeniti,...

32 komentarjev

MinnowBoard dražja, zmogljivejša in bolj odprta verzija Raspberryja Pi

Ars Technica - Raspberry Pi je utrl pot majhnim in poceni računalnikom, ki ti dve lastnosti priženejo do skrajnosti, in ob tem presegel vsa pričakovanja ter podrl vse rekorde o prodaji. Ob zelo zmerni ceni 35 dolarjev za dražjo različico je dobil že več kot milijon kupcev. Nekaj konkurence je sicer vzklilo, recimo Arduino Due in BeagleBone, a primata Raspberryja Pi ni uspela zamajati. Sedaj pa je Intel na trg poslal MinnowBoard, ki je podoben, a vendarle pomembno drugačen. Je dražji, zmogljivejši in bolj odprt, a ravno tako majhen.

MinnowBoard sicer izdeluje CircuitCo, ki proizvaja tudi BeagleBone, a je izdelek nastal na Intelovo pobudo po Intelovih idejah. Bistvena razlika je seveda platforma, saj uporablja Intelove Atome, torej arhitekturo x86. Poglejmo, kaj je v...

31 komentarjev

Raspberry Pi kot odjemalec za Tor je Onion Pi

Slo-Tech - Po velikem uspehu kartičnih računalnikov Raspberry Pi se je na internetu pojavila cela vrsta predelav in zanimivih načinov uporabe, kako lahko Raspberry Pi izkoristimo za najrazličnejše namene. V tem času, ko povsod odzvanjajo afere s prisluškovanjem in prestrezanjem podatkov, je zelo aktualna priredba Onion Pi.

Poleg Raspberryja Pi s priključkom za ethernet (torej dražja različica B) potrebujete še ustrezne kable, adapter za brezžično omrežje (Wi-Fi) in SD-kartico s prednaloženim Raspbianom. Prek mrežnega priključka se Raspberry Pi poveže z virom interneta (na primer usmerjevalnikom). Raspberry Pi, ki se sedaj imenuje Onion Pi, ob zagonu ustvari dostopno točko brezžičnega omrežja. Ob...

25 komentarjev

Raspberry Pi podira rekorde, nove težave v proizvodnji

Pravilni in nedelujoči priključek

BBC - Prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki so ga razvili Britanci in je s ceno 35 dolarjev za verzijo B pravi hit, je doživela še nekaj nevšečnosti. Raspberry Pi je izšel 20. februarja, čeprav bi bil moral biti nared že januarja; tedaj je kitajski proizvajalec naročil napačen kvarčni kristal, zato je bila proizvodnja zamaknjena za dobre tri tedne. Sedaj pa so naleteli na naslednjo težavo, saj so na računalnik pricinili napačen priključek za ethernet.

Kot pišejo na blogu razvijalci, je razlika na prvi pogled neznatna, a žal uničujoča za delovanje mrežnega priključka. Kitajski proizvajalec je uporabil priključek, ki nima integriranih feritnih jeder, zato ni uporaben za želeni namen. Napaka je po zagotovilih proizvajalca zgolj manjša...

43 komentarjev