»

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev

Audiogalaxy je postal Rhapsody

Audiogalaxy - Audiogalaxy, kateremu je smrtni udarec konec julija zadala zlobna RIAA, je dobil popolnega naslednika. Pri Audiogalaxyju so se namreč odločili, da bodo naredili plačljiv servis (9.95$ na mesec), na katerem bo mogoče poslušati skoraj vse (no predvsem skomercializirane) albume, ki vam jih srce poželi. Spisali so skupek programske opreme, Rhapsody imenovan. Rhapsody je predvajalnik, v katerem naredimo spisek pesmi, ki jih želimo poslušati preko interneta, pritisnemo predvajaj in že uživamo. Število pesmi, ki jih lahko poslušamo preko interneta je neomejeno, na mesec pa lahko zapečemo in posnamemo samo 10 komadov. Pa še najboljša novička. Rhapsody, ki je popolnoma AdFree program, lahko brezplačno uporabljate do 15. septembra. Ob plačevanju mesečne naročnine pa bo več cekinčkov šlo v roke glasbenikov in ustvarjalcev kot RIAA. Obilo glasbenih užitkov. En muzikantski klik.

3 komentarji

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

Spletno izmenjevanje glasbe v razmahu

Australian IT - V popolnem nasprotju s pred kratkim objavljeno analizo Garner-ja, ki je zatrjevala, da downloadanje skladb iz Napster-ju podobnih servisov upada, pa študija Webnoize Inc pravi, da je število prenešenih enot veliko večje kot v časih Napsterja.

Pred vklopom raznih zaščit na Napsterju, naj bi se preko spleta mesečno preneslo 2.79 milijard skladb, sedaj pa kar cca 3.08 milijard. Najpopularnejši je FastTrack (skoraj milijarda prenešenih enot), sledijo pa mu Audiogalaxy (910 mio), iMesh.com (640 mio) in Gnutella (530 mio).

4 komentarji

Napster umrl

Tech Report - Nekoč je bil Napster, na katerem je tekla preprodaja MP3-jev kot nora. Čeprav so razne založbe naznanjale, da je Napster nezakonit in da je izmenjavanje datotek MP3 nelegalno ali vsaj napol legalno, se uporabniki nismo sekirali kaj preveč (saj veste, da je tisto, kar je nezakonito najslajše ). Izmenjava je tekla naprej, ljudje so lahko brezplačno prihajali do dobre glasbe in življenje je bilo za odtenek lepše kot prej. Tudi valjanje po sodiščih Napsterja kar lep čas ni ogrozilo ... Potem pa je prišlo tisto, česar smo se ljudje najbolj bali. Sodišče je spoznalo podjetje Napster za krivo, največji absurd poleg tega pa je bil, da je Napster vzpostavil zavezništvo z založbo Bertlsman. Da z Napsterjem nekaj ni v redu, smo lahko ugotovili nekega dne, ko so zaloge glasbe čez noč skopnele iz gromozanskih 4000 gigabajtov (4 terabajte ) na borih 200-300 gigabajtov. Naslovi skladb, ki jih je bilo prej mogoče dobiti na precej lahek način so postali redki. Ker ljudje niso več našli nič...

14 komentarjev

Dol-vleka na Napsterju se nadaljuje

PC World - Še en update o dogajanju z Napsterjem:
V petek je Napster na svojem sodnem procesu sodnici predlagal, da bi vgradil posebne filtre, tako da bi se s tem onemogočila dol-vleka nekaterih glasbenih datotek, tako npr. od Metallice in Dr. Dreja. V soboto so jih dejansko vgradili, vendar pa se dol-vleka glasbenih datotek na Napsterju nemoteno nadaljuje. Ti filtri se zaenkrat namreč niso izkazali za učinkovite, saj jih lahko uporabniki hitro zaobidejo z malce drugačnim imenom datoteke.
Čeprav se Napster poskuša rešiti na vse načine, mu zaenkrat ne kaže najbolje.
Več o tem pa tukaj.

9 komentarjev