»

Standard 5G dokončan

Slo-Tech - Glede na veliko govorjenja o 5G in številnih izdelkih bi menili, da je standard za novo generacijo mobilnih omrežij 5G že dolgo časa nared, a smo ga v resnici šele pravkar dobili. Res smo že dlje časa vedeli precej natančno, kaj bo v standardu, a skupina za mobilne standarde 3GPP je šele sedaj uradno sprejela uradne specifikacije za samostojni 5G New Radio (NR). Spomnili se boste, da so decembra lani sprejeli standard 5G NR za nesamostojno (non-standalone) izvedbo. Ta je namenjena uporabi v krajih, kjer že stoji infrastruktura LTE. Novi samostojni standard pa se bo uporabljal, kjer se bodo z omrežjem 5G pokrivala področja, kjer nimajo LTE.

Standard je rezultat dogovora več kot 600 delegatov, ki so na plenarnem srečanju predstavljali operaterje,...

18 komentarjev

Omrežja 5G bodo podpirala 20 Gb/s

Slo-Tech - Mednarodna zveza za telekomunikacije (ITU) je na kongresu v San Diegu potrdila preliminarno definicijo prihajajočega standarda 5G za mobilna omrežja naslednje generacije, medtem ko končno različico pričakujemo oktobra. Bistvena specifikacija je prenosna hitrost 20 Gb/s na nivoju omrežja, kar je dvajsetkrat več od 4G. To pomeni, da si lahko končni uporabniki obetajo hitrosti od 100 do 1000 Mb/s. 5G bo pripravljen na internet naprav, tako da naj bi na kvadratnem kilometru omogočal povezljivost milijona pametnih naprav s povprečno hitrostjo 100 Mb/s. Trenutno je pri nas teoretična omejitev 4G 150/50 Mb/s, v praksi pa so hitrosti glede na obremenitev omrežja sorazmerno nižje.

Delovna skupina za 5G pri ITU bo v letih 2016-2018...

11 komentarjev

Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

ZDNet - Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje,...

43 komentarjev

Nokia bo na Finskem preizkušala 5G

Slo-Tech - Potem ko je Microsoft kupil večji del Nokie, ki se je ukvarjal z dizajnom in proizvodnjo mobilnih telefonov, se finski preostanek Nokie intenzivno pripravlja na prihod standarda za prenos podatkov po mobilnih omrežjih naslednje generacije (5G), čeprav se podjetje krči (letos bodo na Finskem odpustili še tisoč ljudi). Že prihodnje leto nameravajo postaviti testno omrežje.

Kot piše finska državna radiotelevizija YLE, se Nokia v sodelovanju z Univerzo v Ouluju in Tehničnoraziskovalnim centrom VTT pripravlja na postavitev omrežja 5G v kraju Oulu. Peto največje mesto na Finskem in največje mesto v severnem delu države že ima izkušnje s pionirstvom pri mobilnih tehnologijah, saj so v 90. letih tam preizkušali tudi 3G.

Standard 5G bo prinesel številne prednosti v primerjavi z...

9 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Microsoft prevzema mobilni del Nokie

Ballmer in Elop

Slo-Tech - Microsoft in Nokia sta danes napovedala združitev, o kateri se je potihoma šepetalo vse od leta 2011, ko je Nokia začela intenzivno sodelovati z Microsoftom. Čeprav sta podjetji to precej časa zanikali, se je Microsoft vendarle odločil odkupiti praktično celoten mobilni del Nokie. Posel bo vreden 5,44 milijarde evrov, vse v denarju. Dve tretjini bo šlo za podjetje, preostanek pa za patente in drugo intelektualno lastnino.

Microsoft bo za te znesek kupil vse, kar se tiče mobilnih telefonov v Nokii. To vključuje enoto za mobilne telefone, pametne naprave, dizajnerski oddelek, proizvodne obrate, marketing in prodajo telefonov, logistiko ter enoto Mobile Phone Business, ki skrbi za poslovne...

87 komentarjev

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Nokiina strojna oprema z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom - nebeška zveza?

vir: engadget
engadget - Pred današnjim finančnim dogodkom, ki ga Nokia pripravlja v Londonu ter kjer bo razkrila nekaj več o svoji bodoči strategiji, se vedno več govori o prihajajoči navezi z Microsoftom. Glede na Bloomberg neimenovani viri poročajo, da naj bi bil Stephen Elop, izvršni direktor Nokie, v pogovorih s svojima vrstnikoma pri Microsoftu in Googlu, Stevom Ballmerjem in Ericom Schmidtom. Pogovori s prvim naj bi bili bolj uspešni, kar nakazuje tudi šaljiv tweet Vica Gudontre, člana Googlove ekipe za Android. Zamenjava platforme z lastnega Symbiana naj bi bila povezana še z večjo prevetritvijo vodilnih mož pri Nokii, saj naj bi kar nekaj...

36 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev