»

Spiegel: Nemški obveščevalci so leta vohunili za Interpolom in Europolom

Spiegel Online -
Nemška vohunska agencija BND je leta vohunila za mednarodnim združenjem policij Interpol, tako na sedežu organizacije kot v njenih podružnicah v desetih državah, razkriva Der Spiegel. Poleg Interpola naj bi Nemci vohunili tudi za Europolom. Spiegel je sicer že februarja razkril, da je BND nadzorovala svetovne medijske hiše, kot sta New York Times in Reuters.

Afere BND pa prihajajo v javnost v času, ko se preiskava nemškega parlamenta glede prisluškovanja NSA politikom, počasi bliža koncu. Nemški preiskovalci naj imajo samo še slaba dva meseca časa da končajo preiskavo, pogovorili pa se bodo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tej naj bi NSA neposredno prisluškovala prek njenega mobilnika.

28 komentarjev

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

Slo-Tech - Wikileaks je objavil sveženj obveščevalnih poročil in dokumentov, ki dokazujejo obsežno vohunjenje ZDA za eno svojih najtesnejših zaveznic Francijo. V zadnjih dvajsetih letih so ZDA prestrezale komunikacijo francoskih predsednikov Françoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyja in Jacquesa Chiraca, francoskim ministrom in veleposlaniku v ZDA ter številnim visokim sodelavcem vlade. Da je NSA prisluškovala tako nemški kanclerki kakor francoskim oblastem, je Snowden razkril že leta 2013. Wikileaksov sveženj dokumentov pa je pomemben zato, ker razkriva, kaj točno so Američani o Francozih spremljali.

Dokumenti kažejo, da je NSA zanimala grška finančna kriza, prihodnost EU, odnosi med Nemčijo in Francijo, francosko...

3 komentarji

Operacija Eikonal: BND na DE-CIX prisluškovala za NSA

Heise - Süddeutsche Zeitung in WDR pišeta, da je nemška obveščevalna agencija BND prisluškovala internetnemu prometu na največjem vozlišču na svetu DE-CIX in zbrane podatke posredovala ameriški NSA.

V Nemčiji od aprila teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA in udeležbi BND. Zaupni dokumenti, ki jih je nemška vlada predložila preiskovalni skupini nemškega parlamenta, razkrivajo, da je BND v letih 2005-2008 prestrezala promet na vozlišču DE-CIX v Frankfurtu ter sodelovala z NSA. To je največje vozlišče (internet exchange) na svetu, kjer je povprečni dnevni promet 1,7 terabita na sekundo in ki povezuje več kot 550 ponudnikov dostopa do interneta. BND in NSA sta na področju internetnega prisluškovanja začeli sodelovati na prelomu tisočletja, ko je NSA imela...

24 komentarjev

Tudi Nemčija vohunila za ameriškimi politiki

Spiegel Online - Ko so Nemci ugotovili, da je NSA prisluškovala tudi njihovi kanclerki Angeli Merkel, so takoj obsodili ameriško ravnanje. Nemški politiki so bili polni besed, kako se to ne spodobi in da vohunjenje za zavezniki ni primerno. Obama je diplomatsko dejal, da ZDA ne vohunijo za Merklovo niti ne bodo, preteklost pa je pustil nedorečeno. In seveda to ni ustavilo NSA pri vohunjenju za ostalimi pomembnimi ljudmi.

Situacija pa je dobila zanimivo perspektivo, ko se je izvedelo, da so tudi Nemci vohunijo za Američani. Spiegel se je dokopal do dokumentov, ki dokazujejo nemško vohunjenje. Že junija letos je postalo jasno, da nemška obveščevalna agencija BND tesno sodeluje z ameriško NSA. Sedaj pa nemški mediji ugotavljajo, da je...

15 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

NSA sme vohuniti za 193 državami in mednarodnimi organizacijami

Slo-Tech - Novi dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, kažejo, da ima NSA dovoljenje za vohunjenje za 193 državami in več mednarodnimi organizacijami. Izvzete so le Kanada, Velika Britanija, Avstralija in Nove Zelandija, ki skupaj z ZDA sodijo v skupino Petero oči. Hkrati ima NSA dovoljenje za prisluškovanje institucijam, kot so Mednarodni denarni sklad, Evropska unija, Mednarodna agencija za jedrsko energijo, Svetovna banka in druge, poroča Washington Post.

To jim je dovolilo sodišče FISC, je mogoče prebrati v dokumentu iz leta 2010. To sicer ne pomeni, da NSA prisluškuje vsem tem državam, ima pa po ameriški zakonodaji to pravico početi. NSA sme "prek ameriških podjetij prestrezati ne le komunikacije tujih tarč, ampak tudi komunikacijo o tujih tarčah." Četudi se nahajate v ZDA in komunicirate z ameriškimi državljani, lahko...

13 komentarjev

Nemška obveščevalna služba tesno sodelovala z NSA

Spiegel Online - Nemški Spiegel razkriva, da je nemška obveščevalna služba BND tesno sodelovala z NSA. Pri tem ni šlo le za izmenjavo informacij, ampak tudi za pomoč pri prisluškovanju, sodelovanje pri nameščanju naprav za prestrezanje podatkov na optičnih kablih in skupno vohunjenje za tujimi tarčami.

Spiegel navaja program Wharpdrive za prestrezanje prometa prek optičnih kablov, ki so ga odkrili zaposleni pri upravljavcu omrežja. NSA je v sodelovanju BND pripravila neškodljivo razlago, kaj naj bi bil odkriti program, BND pa je poskrbel za ponovno namestitev prisluškovalnih orodij. Ni sicer znano, kje in kdaj so omenjeni program nameščali - verjetno ga uporabljajo na več lokacijah - a zanimivo je, da je NSA zaupala tako pomembno nalogo BND-ju. Ustavni pravniki v Nemčiji izražajo pomisleke nad tem delovanjem, saj nemška ustava...

37 komentarjev

Avstralija za ZDA prisluškovala ameriškim odvetniškim pisarnam

The New York Times - NSA je v minulem letu večkrat poudarila, da zbranih podatkov s prisluškovanjem ne uporabljajo v gospodarske namene. Medtem ko Kitajce javno obtožujejo, da je njihovo vohunjenje industrijske narave in da njihove obveščevalne agencije podatke o konkurenci delijo z domačimi podjetji, naj ZDA tega ne bi počele. Prav tako vztrajajo, da brez odredb ne prisluškujejo ameriškim državljanom. Novi dokumenti razkrivajo, da to ni vsa resnica.

Ne pozabimo, da imajo ZDA štiri bližnje partnerje v skupini Petero oči (Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija), ki si izmenjujejo obveščevalne informacije. NSA pravi, da tega ne uporabljajo kot obvoz, da bi njihovi tuji partnerji vohunili za Američani in podatke potem posredovali NSA. Toda če...

6 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev