»

Najvzdržljivejši SSD-ji preživel 2,4 PB zapisanih podatkov

Borci

Slo-Tech - Po slabih dveh letih je eksperimenta konec; vseh šest je umrlo. TechReport je zadnji dve leti neprekinjeno mučil šest SSD-jev in nanje zapisoval podatke v pričakovanju, kateri bo prvi odpovedal. Sedaj je testa konec, saj so odpovedali vsi.

Mučili so se Corsair Neutron GTX 240 GB, Intel 335 Series 240 GB, Samsung 840 Series 250 GB, Samsung 840 Pro 256 GB in dva Kingston HyperX 3K 240 GB. Vsi so presegli navedbe proizvajalcev, a nekdo je vseeno moral biti prvi oziroma zadnji. Prvi so prenehali delovati Kingston HyperX 3K (728 TB), Intel 335 Series (750 TB) in Samsung 840 Series (nestabilen že po 300 TB, odpovedal pri 900 TB). Neutron Series GTX je uspel zapisati 1,2 PB podatkov, preden je odpovedal. Drugi Kingston HyperX 3K je zdržal 2 PB podatkov, Samsung 840 Pro pa je z 2,4...

38 komentarjev

AMD se podaja v svet SSD-jev

Extremetech - AMD že dolgo ni več le procesorski in grafični gigant, ampak širijo svoj nabor izdelkov tudi na druga področja. Eno izmed teh so SSD-ji, kamor se podajajo s predstavitvijo svoje prve družine SSD-jev z imenom Radeon R7.

Predstavili so tri pogone, ki jih bo v resnici proizvajal OCZ, sedaj podružnica Toshibe, nekdaj pa samostojni proizvajalec SSD-jev. S tega stališča torej ne gre za nobenega novinca, ampak starega mačka, ki je imel sicer v preteklosti težave s svojimi krmilniki (zloglasna družina SandForce), danes pa je za slabši ugled kriva zgolj zgodovina.

Novi SSD-ji bodo na voljo s kapacitetami 120 GB, 240 GB (s 512 MB predpomnilnika) in 480 GB (z gigabajtom) in imajo Toshibin...

18 komentarjev

Toshiba ne bo krila vseh garancij OCZ-ja

Na vodilu PCIe osnovan RevoDrive

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ko se je OCZ znašel v težavah, je na pomoč priskočila Toshiba. To niti ni bilo presenetljivo, saj se je OCZ proti koncu samostojnega obstoja posvetil praktično izključno pogonom SSD, ki so močan del ponudbe tudi pri Toshibi. Zatakne se, da je v preteklosti OCZ zaslovel predvsem po zaslugi delovnega pomnilnika in to nato še nadgradil z napajalniki (resne namene so kazali z nakupom PC Power & Cooling, izdelovalcem prestižnih, svojčas pri navijalcih zelo iskanih napajlnikov). Vse razen napajalnikov so, skupaj s hladilnimi izdelki, pred časom že ukinili, a so bili napajlniki ponekod še vedno naprodaj. Pojavi se vprašanje, kako je z garancijo teh ukinjenih izdelkov.

...

7 komentarjev

Intel občutno niža cene SSD-jev

VR - Zone - Intel nas je razveselili z novico, da bodo krepko znižali cene nekaterih svojih SSD-jev iz družin SSD 320, SSD 330 in SSD 520. Poleg tega predstavljajo nov največji model v družini 330, s čimer bodo zadovoljili tudi zahtevnejše uporabnike.

Intel je poskrbel, da si družini 330 in 520 ne hodita v zelje. V prvi so pogoni cenejši in počasneje, poleg tega so bili omejeni na 180 GB, medtem ko so v 520 dražji, a hitrejši. Novi 240 GB-model 330 bo stal med 200 in 210 dolarjev in se ne bo bistveno razlikoval od ostalih predstavnikov družine. To pomeni branje s hitrostjo 500 MB/s, pisanje s 450 MB/s in do 42.000 IOPS s 4 KB-bloki podatkov.

Znižanje cen ostalih modelov pa bo skorajda tretjinsko. Družina 320 se ceni takole (v oklepaju so cene OEM-verzije): 300 GB-model s 520 (500) na 444 (464) dolarjev, 600 GB-model pa s 1060 (1040) na 880...

101 komentar

Plextor in WD začela prodajati SSD-je

X-Bit Labs - Januarja smo pisali, da je družina proizvajalcev SSD-jev dobila novega člana z imenom Plextor. V podjetju so držali obljubo, da bodo novi pogoni kmalu na voljo. Tako lahko od tega tedna kupimo Plextor PX-64M1S s 64 GB, ki pa s specifikacijami ne blesti - sekvenčno bere s 110 MB/s, piše s 65 MB/s in zmore 4200 oz. 1200 naključnih bralnih oz. pisalnih IOPS. Večji brat PX-128M1S s 128 GB bere in piše le za odtenek hitreje. Oba sta opremljena s tehniko porazdeljevanja obrabe (wear levelling), diagnostičnim SMART-om. Krmilnik je izdelalo podjetje Marvell. Pričakovali bi, da bosta diska, ki ju konkurenca zlahka užene, vsaj primerno cenejša, a ju Plextor ceni na 225 oz. 400 dolarjev. Drugi novi proizvajalec SSD-jev je Western Digital, ki...

6 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji