»

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Vremena Facebooku so se stemnila

Slo-Tech - Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo...

56 komentarjev

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Lepo je v ZDA biti mlad inženir

Slo-Tech - Popularno je v naših krajih omenjati, da naj bi pripravniki in celo sveži diplomanti delali za prgišče ali kar zastonj, da bi nabrali reference in postali uporabni. Pogosto slišimo tudi argumente, da je tako na razvitem Zahodu, a vsaj za tehnološki sektor v ZDA to ne drži. Velja prav nasprotno - pripravniki v največjih tehnoloških zaposlovalcih zaslužijo več kakor znaša povprečni dohodek v ZDA.

Povprečni mesečni bruto dohodek v ZDA znaša 4300 dolarjev, medtem ko pripravnike v ZDA najbolje plačuje Facebook, in sicer 8000 dolarjev mesečno. Na drugem mestu je Microsoft s 7100 dolarji, sledijo pa ExxonMobil in Salesforce s 6500 dolarji, Amazon, Apple, Bloomberg in Yelp s 6400 dolarji ter Yahoo in VMware s 6100 dolarjev. Na seznamu se nad nacionalnim povprečjem...

73 komentarjev

Ameriški tehnološki velikani imajo na računih milijarde

Moody's - Večkrat smo že pisali o milijardah dolarjev, ki jih imajo Apple in drugi tehnološki velikani parkirane izven matičnih držav v davčnih oazah in ki so pripravljene za investicije. Do neke mere so si v tem pogledu vse multinacionalke podobne, a zadnji podatki hiše Moody's kažejo, da imajo v ZDA tehnološki velikani v rokah nesorazmerno velik del denarnih sredstev. Samo Apple, Microsoft in Google imajo v rokah četrtino vsega denarja ameriških podjetij (če ne štejmo bank in finančnih...

53 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Google presenetil z ogromnim dobičkom, delnica rekordno

Google - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so presenetili tudi najbolj optimistične analitike. V zadnjih treh mesecih so prihodki podjetja znašali 14,9 milijarde dolarjev (od tega gredo tri milijarde oglaševalskim partnerjem kot traffic acquisitions costs), kar je za 12 odstotkov več kot lani in za slab odstotek več od pričakovanj. Google 56 odstotkov prihodkov ustvari izven ZDA. Drugačna zgodba pa je čisti dobiček, ki se je povzpel na 3,0 milijarde dolarjev, kar je za tretjino več kot v enakem obdobju lani in bistveno več od napovedi.

Kljub temu Google nekaj težav ima. V zadnjih osmih četrtletjih so prihodki od oglaševanja konstantno padali, saj se oglasi selijo na mobilne naprave, kjer je prostora manj, zato so...

34 komentarjev

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Dell ob enaki prodaji skoraj potrojil dobiček

CNet - Dell je objavil poslovne rezultate za pravkar izteklo četrtletje, v katerem so z dobičkom pozitivno presenetili analitike. Prihodki so znašali 15 milijard dolarjev, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke manj od pričakovanj. Kljub temu so zavoljo zniževanja stroškov dosegli dobiček, ki je presegel pričakovanja. S 945 milijoni dolarjev so za 177 odstotkov izboljšali lanski rezultat.

Večino prometa ustvari Dell s korporacijskimi partnerji. Prihodki od prodaje velikim podjetjem so znašali 4,5 milijarde dolarjev, malim in srednjim podjetjem 3,8 milijarde dolarjev in javnemu sektorju 3,8 milijarde dolarjev. Fizičnim osebam so prodali za tri milijarde dolarjev...

2 komentarja

Hewlett-Packard z večjim dobičkom

ZDNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta, ki se je končalo 31. januarja. V teh treh mesecih so njihovi prihodki znašali 32,3 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in nekoliko manj od pričakovanj analitikov, ki so znašala 33 milijard dolarjev. V celotnem letu namerava HP zbrati 130-131 milijard dolarjev prihodkov.

Dobiček se je v tem obdobju povzpel na 2,61 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in nekoliko bolje od pričakovanj analitikov.

Najbolj se je povečala prodaja v sektorjih ESSN (strežniki, shranjevanje podatkov in omrežja za podjetja) in finančne storitve. Oddelka s...

0 komentarjev