»

Strumpf: piratiziranje filmov ne škodi, včasih celo koristi

Boing Boing - V večni debati, ali piratstvo škoduje hollywoodskim studiem, smo dočakali novo dejanje. Ameriški ekonomist Koleman Strumpf, ki je že večkrat dokazoval, da je vpliv deljenja datotek zanemarljiv, je predstavil nov članek, v katerem dokazuje minimalen vpliv piratiziranja filmov na končni izkupiček studiev.

Vpliv deljenja filmov prek interneta na zaslužke studiev je zasledoval z opazovanjem gibanja tečajev delnic teh podjetij in filmov. Borza je namreč že od nekdaj znanilec prihodnosti in kaže, kaj trg od gospodarstva pričakuje v prihodnosti, pa četudi je virtualna. Raziskoval je obdobje med leti 2003-2009 ter spletno borzo Hollywood Stock Exchange, kjer je moč trgovati glede na pričakovan izplen posameznega filma.

Rezultati so pokazali, da...

47 komentarjev

Švedu zaradi deljenja enega filma pol milijona evrov kazni

TorrentFreak - Sodišče v Västeråsu na Švedskem je 28-letnega Šveda (imena, kot je na Švedskem v navadi, niso razkrili) obsodilo zaradi deljenja filmov na internetu prek protokola torrent. Za razpečevanje enega samega naslova mora plačati 4,3 milijona švedskih kron oziroma slabega pol milijona evrov. Tolikšnih zneskov smo navajeni iz ZDA, a je tudi švedsko sodišče pokazalo, da piratstvo ni šala. Zgodba seveda ni tako enoznačna.

V tem primeru ne bi mogli reči, da so se Svensk Filmindustri, Nordisk Film in Walt Disney lotili nič hudega slutečega uporabnika torrenta, ki si je na disk prenesel en film. Obsojeni je namreč med leti 2008 in 2011 deloval kot moderator in nalagalec torrentov na priljubljeno spletno stran s torrenti Swebits, ki je prenehala obratovati novembra 2011. Filme in druge vsebine je pridobil na ilegalni sceni (warez), potem pa je sestavil torrente in jih naložil na omenjeno stran. Pregon je...

65 komentarjev

Kinematografi lani z rekordnimi prihodki

Ars Technica - Ameriška filmska organizacija MPAA je objavila poročilo o obiskih in zaslužkih kinematografov v preteklem letu. Prihodki od predvajanja filmov po vsem svetu so lani znašali 31,8 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so tretjino zapravili Američani in Kanadčani. Število obiskovalcev je nekoliko upadlo, a so kinematografi to več kot nadoknadili z zvišanjem cen vstopnic. V Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA) je bila rast prihodkov nekoliko zmernejša in je dosegla pet odstotkov.

Čeprav filmski studii tarnajo nad negativnimi vplivi piratstva, jih v kinematografih ni bilo zaznati. Temu navkljub predsednik organizacije MPAA...

8 komentarjev

Avatar nesporni zmagovalec torrentov leta 2010

TorrentFreak - Ugotovili smo že, da smo v iztekajočem se letu prek protokola torrent z interneta sneli največ filmov. Natančen pregled po filmih pokaže, da je bil nesporni vladar Avatar, ki ga je z medmrežja preneslo dobrih 16 milijonov ljudi. Na drugem mestu je Kick Ass, sledijo pa Izvor (Inception), Zlovešči otok (Shutter Island), Iron Man 2, Spopad titanov (Clash of the Titans), Zelena cona (Green Zone), Sherlock Holmes, Bombna misija (The Hurt Locker) in Salt. Avatar je postavil tudi rekord vseh časov, saj je lanski zmagovalec Zvezdne steze (Star Trek) zbral le slabih 11 milijonov prenosov. Zanimivo je, da so bili med spletnim občinstvom povsem spregledani filmi, kot sta Svet igrač 3 (Toy Story 3)...

45 komentarjev

Paramount dovolil posodo filmov

Los Angeles Times - Hollywoodski studii se počasi le privajajo na možnosti interneta in nove načine služenja denarja, ki jim jih ta ponuja. Warner Bros., Universal Pictures in 20th Century Fox so že pred časom uvideli uporabnost, a so dobro idejo realizirali slabo. Z Netflixom in Redboxom so podpisali dogovore o izposoji novih filmov, a so postavili nerazumno omejitev, da je ta dovoljena šele 28 dni po izidu filma na DVD-ju. Četrti studijski velikan Paramount se je odločil za drugačno taktiko in te omejitve niso zahtevali.

Podpisali so pogodbo z Redboxom, po kateri bodo njihovi filmi takoj po izidu na DVD-ju na posodo. Kot pravijo, so izvedli analize in ugotovili, da 28-dnevno okno ne bi povečalo prodaje filmov. Nasprotno, posojanje filmov na Redboxu pravzaprav povečuje njihov zaslužek, so ugotovili.

Pogodba velja do konca leta 2014, v tem času pa bo Paramount dobil odstotke od vsakega izposojenega naslova in zagotovljen prodajni prostor v Redboxovih kioskih. V štirih letih naj bi s tem zaslužili...

8 komentarjev

Odprtokoden film

Slo-Tech - Na Slo-Techu se je v debatah o piratiziranju pogosto omenjalo, da če ne bo več mogoče piratiziranje filmov, bomo začeli gledati/delati odprtokodne filme. To je mogoče prvi odprtokoden film, ki bo začel tradicijo.

Fundacija Blender in Nizozemski inštitut za umetnost sta pričela z ustvarjanjem 3D animiranega kratkega filma, ki ga bosta ustvarila z odprtokodnimi orodji Blender, GIMP... Film pa bodo tudi ponudili pod odprtokodno licenco GPL.



P.S.: Za vse, ki ste začetniki v Blenderju, je zelo koristna brezplačna knjiga Blender_3D:_Noob_to_Pro.

14 komentarjev