»

Milijarde letijo: Intel kupil Altero, Avago pa Broadcom

Bloomberg - Minuli teden je singapursko-ameriško podjetje Avago, ki proizvaja polprevodniške komponente za avtomobilsko, telefonsko in vojaško industrijo, najavilo prevzem podjetja Broadcom, ki ga poznamo kot največjega izdelovalca čipov za Wi-Fi. Zanj bodo odšteli 37 milijard dolarjev, kar je največji prevzem v tehnološkem sektorju v zgodovini. Od tega bodo sicer plačali v denarju le 17 milijard dolarjev, preostanek pa bo predstavljal vložek lastnih delnic.

Do izteka prvega četrtletja 2016, ko bo prevzem dokončan, bo Avago zbral 8 milijard dolarjev denarja, preostanek pa bo dolžniško financiranje konzorcija bank. Prevzemna premija glede na ceno delnice tik pred objavo prevzema bo znašala 16 odstotkov. Penali v primeru neizpolnitve...

1 komentar

Oracle odvezal mošnjiček za Micros

Slo-Tech - Oracle je najavil, da bo za 5,3 milijarde dolarjev prevzel podjetje Micros Systems, ki proizvaja strojno opremo za blagajne, restavracije in hotele. Prodajajo blagajne z dostopom do interneta, programsko in strojno opremo zanje, kar kupujejo zlasti restavracije, trgovine in hoteli. To bo največji Oraclov prevzem v zadnjih petih letih.

Izmed 5,3 milijarde dolarjev bo Oracle kar 4,6 milijarde dolarjev plačal v denarju, preostanek pa v lastnih delnicah. Za delnico podjetja Micros bodo odšteli 68 dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno premijo glede na ceno na borzi pred najavo prevzema. To predstavlja najdražji Oraclov prevzem po letu 2009, ko so kupili Sun za 7,4 milijarde dolarjev.

Analitiki pravijo, da gre...

9 komentarjev

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Oracle sme prevzeti Sun

ComputerWorld - Oracle je dobil dovoljenje ameriškega pravosodnega ministrstva, da sme prevzeti Sun za 7,4 milijarde dolarjev oz. 9,50 dolarja na delnico. Tam nekje je tudi tečaj Sunovih delnic ostal zabetoniran od aprila. Namero so v Oraclu objavili aprila, julija so dobili blagoslov delničarjev, sedaj pa so da dahnili še regulatorji - edini, ki še morajo potrditi prevzem, so evropski komisarji. S prevzemom bo Oracle dobil celo paleto novih izdelkov: zakorakal bo na trg strojne opreme, podatkovne baze MySQL in Jave. Klik!

11 komentarjev

Izpodbojne tožbe zoper Oraclov prevzem Suna

ZDNet - Kot kaže, Oraclov prevzem Suna ne bo minil povsem brez težav in zapletov. Oracle je aprila napovedal, da bo za neto vsoto 5,6 milijarde dolarjev prevzel celoten Sun, kar je bilo za delničarje po propadlem dogovarjanju z IBM-om kar veliko olajšanje. Toda nekaterim to ni dovolj, zato je skupina delničarjev Suna vložila tri izpodbojne tožbe, je Sun navedel v zadnjem poročilu za SEC (ameriški ATVP). V tožbah iztisnjeni delničarji navajajo, da je ponujena vsota prenizka, tako da naj bi šlo za kršitev zaupn(ost)nega razmerja. Oracle in Sun tožb še nista komentirala. Klik!

Prevzem bo najverjetneje kljub temu uspel. Oracle zatrjuje, da ne bodo ukinili Sunovega programa strojne opreme, kar bi lahko pričakovali zaradi navdušenja nad Solarisom in Javo. Larry Ellison, Oraclov izvršni direktor, dodaja, da bodo povečali investicije v Sparc, saj je razvoj lastnega čipa zelo pomemben. Njihova prednost naj bi bila predvsem nizka poraba energije in nižja cena, kar namerava Oracle dodobra izkoristiti.

10 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev