»

Zoom dobiva šifrirane klice

Slo-Tech - Štiri mesece po prvi napovedi Zoom naposled le prinaša šifriranje klicev od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption, E2EE). Funkcionalnost bodo zagnali prihodnji teden, prvi mesec pa bo na voljo kot tehnični predogled. Na voljo bo vsem uporabnikom, tako plačljive kakor brezplačne različice, v klicih, ki imajo največ 200 udeležencev.

Kot pojasnjujejo, so vsi pogovori šifrirani že sedaj. Razlika bo v tem, kdo ima ključe. Trenutno ključe ustvarijo Zoomovi strežniki in jih razdelijo udeležencem, zato so komunikacije varne pred prisluškovanjem tretjih oseb, Zoom pa bi teoretično lahko poslušal. Sedaj bo protokol šifriranja ostal enak, le da bo ključe ustvaril gostitelj. Zoom bo tako le platforma za prenos šifriranih podatkov, (smiselneg) vpogleda vanje pa ne bo imel. Za zdaj bo treba E2EE izrecno omogočiti. S tem se onemogočijo določene funkcionalnosti, denimo streaming, transkripcija itd. Šifriranje uporablja algoritem AES 256-bitni GCM.

23 komentarjev

Izsiljevalski virus, ki bi se igral

Ars Technica - Beremo lahko o novem izsiljevalskem virusu, ki za razliko od večine svojih izkoriščevalskih sorodnikov ne terja plačila odkupnine, temveč nas prisili v igranje igre. Na internetu se je znašla koda virusa Rensenware, ki zaklene datoteke na disku, potem pa uporabnika nažene igrat TH12 Undefined Fantastic Object. Če na najtežji stopnji zahtevnosti doseže zadostno številk točk, virus sprosti šifrirni ključ in odklene datoteke.

Kmalu je postalo tudi jasno, da je bil ta virus napisan bolj...

6 komentarjev

Izsiljevalski virus Petya padel

Slo-Tech - Raziskovalci so uspeli zlomiti izsiljevalski virus Petya, ki je pestil uporabnike operacijskega sistema Windows, saj jim je zašifriral dele diska in v zameno za povrnitev podatkov terjal plačilo 0,9 bitcoina (380 dolarjev). Petya je bil poseben zaradi tega, ker gre za enega prvih izsiljevalskih virusov, ki tudi onemogoči zagon računalnika. Doslej so se namreč virusi omejevali na zaklenitev datotek.

Petya pa ni šifriral le uporabniških datotek s podatki, temveč je preprečil dostop do vseh datotek, saj je zašifriral MFT tabelo. Tako je računalnik ob zagonu prikazal rdeči zaslon z zahtevkom po plačilu odkupnine. Datoteke so bile še vedno na disku, a brez MFT jih operacijski sistem ne more...

15 komentarjev

CryptoLocker premagan

Slo-Tech - Po uničenju botneta, ki je skrbel za širjenje izsiljevalskega virusa CryptoLocker, so raziskovalci v njegovo krsto zabili še zadnji žebelj. Z vzvratnim inženiringom so uspeli sestaviti orodje, ki dešifrira šifrirane datoteke in tako žrtvam omogoči obnovitev podatkov.

CryptoLocker se je po spletu začel širiti septembra lani in kmalu je prispel tudi v Slovenijo. Uporabnika je ob okužbi obvestil, da so njegove datoteke šifrirane in da mora za njihovo obnovitev plačati odkupnino v bitcoinih protivrednosti približno 300 dolarjev. Omrežje CryptoLockerja so v okviru operacije Tovar policijske enote iz več držav s sodelovanjem IT-podjetij uspele razbiti, a to je bilo obstoječim žrtvam bolj...

21 komentarjev

Razbili prvi izsiljevalski virus za Android

Slo-Tech - V začetku meseca odkriti izsiljevalski virus za Android, ki zašifrira datoteke na pametnih telefonih s tem operacijskim sistemom in je prvi odkriti primerek za Android, je dobil protistrup. Program, ki odklene šifrirane datoteke, je napisal dodiplomski študent na Univerzi v Sussexu Simon Bell.

Da Simplocker, kot se virus imenuje, ni dodelan in predstavlja bolj dokaz koncepta kot resnično nadlogo, je bilo znano že takoj ob odkritju. Čeprav virus prek interneta prek Tora komunicira s krmilno-nadzornimi strežniki, za šifriranje uporablja algoritem in ključ, ki sta zapisana v njegovi kodi in se ne spreminjata.

Zato se je Bell lotil analize kode, kar ga je pripeljalo do programa, ki omogoča obnovitev zaklenjenih datotek....

2 komentarja

Prvi izsiljevalski virus za Android

Sophos - Windows še dolgo časa ni več edino gojišče računalniških virusov, saj so ti uspešno osvojili vse platforme. Izjema ni niti Android, na katerega se je sedaj prvikrat razširil tudi izsiljevalski virus, ki zašifrira uporabniške datoteke in zahteva plačilo odkupnine za dostop do njih.

Izsiljevalski virusi so na osebnih računalnikih stalnica in predstavljajo veliko nadlogo. Nekatere, ki so napisani površno, so sicer uspeli zlomiti, medtem ko drugih niso in jih bržkone nikoli ne bodo. Android sedaj napada Android/Simplocker, ki so ga napisali v vzhodni Evropi. Ob okužbi sistema izpiše...

22 komentarjev

Razbili botnet Gameover Zeus in CryptoLocker

Domnevni kolovodja je še vedno na prostosti.

Krebs On Security - Minuli konec tedna je potekala operacija Tovar, pri kateri je sodelovalo več organov pregona, podjetij in univerz, s katero so pošteno pristrigli peruti botnetu Gameover Zeus in omrežju izsiljevalskega virusa CryptoLocker.

V akciji so sodelovali FBI, Europol in britanska National Crime Agency, podjetja CrowdStrike, Dell SecureWorks, Symantec, Trend Micro in McAfee ter univerzi v Amsterdamu in Posarju. Botnet Gameover Zeus je nastal iz sedaj že dobro poznane kode trojanca Zeus, le da je bil povsem decentraliziran v smislu P2P, zato ga je...

4 komentarji

Raziskovalci razbili izsiljevalski BitCrypt

Slo-Tech - Lanski hit med virusi je bil CryptoLocker, ki je ob okužbi zašifriral podatkovne datoteke in zahteval plačilo določene količine bitcoinov v zameno za ključ, ki bi odšifriral datoteke. CryptoLocker je uporabljal 2048-bitni ključ in vse do danes ga raziskovalcem ni uspelo zlomiti. Nekateri so zato dejansko plačali zahtevano odkupnino in nekateri med njimi so datoteke dobili nazaj, drugi pa bojda ne. ZDNet je raziskal dobičkonosnost tega...

13 komentarjev

Po Sloveniji se širi Cryptolocker

Slo-Tech - Tudi po Sloveniji je začel krožiti virus z imenom Cryptolocker, sicer v protivirusnih definicijah označen kakor Trojan:Win32/Crilock, ki od uporabnikov terja plačilo 100 dolarjev. Cryptolocker sodi v družino ransomware, kakor s tujko označujemo izsiljevalsko programsko opremo. Po namestitvi namreč zašifrira ključne podatkovne datoteke na disku, potem pa od uporabnika terja plačilo odkupnine v zameno za ključ, ki naj bi omogočil odklep.

Po Sloveniji se je intenzivneje razširil danes, tako da je nanj opozoril tudi SI-CERT. Znano je, da virus poišče in zašifrira datoteke s končnicami, ki so značilne za podatkovne datoteke (odt, doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, mdb, jpg in številne druge). To kaže, da je namenjen povzročanju škode. Varnostni...

61 komentarjev

Android na N900

engadget - Nokiin Maemo in Googlov Android sta si, čeprav na prvi pogled popolnoma različna, pravzaprav nadvse podobna. Oba namreč za jedro uporabljata Linux, na katerem je nato zgrajen uporabniški vmesnik, ki je tako različen. Prav zaradi enake osnove hekanje Android na Nokio N900 oz. Maema na Android telefone ne bi smelo biti popolnoma nemogoče, saj so gonilniki za komponente telefona izdelani za Linux. Na T-Mobile G1 je npr. že deloval Debian vzporedno z Androidom, mnogo težavnejši pa je npr. prehod z Androida na Windows Mobile oz. obratno, čeprav tudi ta očitno ni nemogoč.



Kot potrditev podobnosti imamo zdaj slikovni in video dokaz Androida na Nokii N900. Maemo in Android sta nameščena v dual boot načinu, kjer je Maemo nameščen na interni...

13 komentarjev