»

Tržni delež

X-Bit Labs - Podjetje Dataquest je pred kratkim analiziralo trg in ugotovilo, da je padanje cen procesorjev Pentium4 naredilo kar velik vpliv na prodajo Celeronov. Slednji so imeli v tretji četrtini tržni delež 20 %, leto poprej pa kar 27 %. Velik korak naprej je naredila prodaja Pentium4, ki se je trenutno zasidrala na 24 % tržnemu deležu (si predstavljate, da je vsak četrti prodani procesor na svetu Pentium4?). Čeprav so Celeroni morali odstopiti nekaj tržišča AMD-jevim Duronom, pa to še ni znamenje za preplah, saj Intel obvlada kar 80 %, AMD 20 % in VIA 1 % tržišča. Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa Intel ni ravno pretirano zadovoljen, saj je v tretji četrtini Pentium III imel še vedno 35% tržišča, medtem ko Pentium4 po prodaji ostaja zadaj. Da bi Intel povečal prodajo, slednjim procesorjem konstantno niža ceno, vendar pa bo za dobro prodajo potrebno postoriti še marsikaj. Najprej bo moral Intel zagotoviti dovolj veliko proizvodnjo Pentiumov4, saj obstoječa po nekaterih podatkih ni mogla...

3 komentarji

Intelovi prodajni dosežki

The Register - Intel je izdal nekakšen pregled prodaje za tretjo četrtino tega leta (Q3). Na grafu lahko vidimo, da kljub smrti procesorjev Pentium III le-ti še vedno prevladujejo na prodajni lestvici. Tako bo še do oktobra, potem pa se bo začel tisti pravi pohod procesorjev Pentium4. Do nedavnega je zmagoviti pohod slednjih onemogočala ravno njihova zasnova, saj Pentium4 procesorji s 423 nožicami niso kompatibilni z najnovejšimi P4 procesorji s 478 nožicami.

0 komentarjev

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

RDRAM napada

The Register - Zahteve po RDRAM-u rastejo iz dneva v dan. Kingston je napovedal, da naj bi se zahteve po RDRAM-u ta mesec povečale kar za 400 %. Kingston bo tako prodal 4 do 5-krat več RIMM modulov kot jih je junija, v tretji četrtini tega leta (Q3 2001) pa namerava prodati kar za 9 do 10-krat več modulov kot v drugi četrtini tega leta (Q2 2001). Razlog za povečano prodajo zagotovo tiči v večji popularnosti Pentiumov 4 (Intel Pentium 4 procesorjem priloži tudi RIMM modul, pa tudi drugače delujejo P4 zaenkrat samo z RDRAM-om), ki jim je Intel pred kratkim kar pošteno spustil cene. Kako se bodo taki "pospeški" prodaje teh modulov poznali pri celotnem tržnem deležu RDRAM-a zaenkrat še ni znano, gotovo pa bomo te podatek izvedeli v končnih poročilih prodaje (gotovo konec tretje četrtine).

0 komentarjev

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev

Slike AMDjevega Palomina

Overclockers Australia - Na forumu Avstralskih overclockerjev sem našel prve slike AMDjevega novega procesorja družine Athlon, Palomina. Slike so bile posnete na predstavitvi za zaprtimi vrati, posneli pa so jih novinarji nemške računalniške revije Tecchannel. Za demonstracijo so uporabili Gigabytovo GA-7DX matično ploščo, ki temelji na čipovju AMD 760. Testni primerek je tiktakal pri 1533 MHz (11,5 × 133). Zanimivo je, da bo AMD najverjetneje začel s prodajo Palominov v drugi četrtini tega leta, a samo v večprocesorski verziji, za katero je namenjeno čipovje 760MP. Na Cebitu so pokazali tudi tak delujoč sistem. Enoprocesorske Palomino sisteme pa lahko pričakujemo v tretji četrtini tega leta. Ja, saj res... Tole je še zanimivo. Na Palominu je 5 L1 mostičkov, ki pa so lasersko prerezani, torej nič navijanja brez dobrega HB svinčnika.

Stran na forumu najdete tukaj, originalni članek, ki pa je na žalost v nemščini, pa tukaj....

0 komentarjev

Intel predstavil Northwooda

več strani - Na IDFju so Intelovci predstavili prve primerke novih 0.13 mikronskih Pentiumov4 s kodnim imenom Northwood. Novi procesor se od starega Pentiuma4 razlikuje v veliko stvareh. Že fizično je povsem drugačen, saj je izdelan s finejšo tehnologijo, ima pa tudi drugačno pakiranj (mPGA478) s 55 dodatnimi nožicami. Poleg tega ima kar 512KB L2 predpomnilnika, deluje pa pri 1.3V. Northwoode bomo predvidoma ugledali v tretji četrtini tega leta, predstavljeni pa bodo pri 2GHz. Še nekaj slikic z Akibe.

0 komentarjev