»

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

Prihaja P4X333

X-Bit Labs - Kljub temu, da se P4X266 zaradi številnih ovir, ki jih nastavlja Intel in odličen nabor SIS645, ne bo nikoli vpisal v zgodovino računalništva kot eden izmed najboljših in najbolj prodajanih naborov za procesorje P4, se VIA ne da. V bližnji prihodnosti bomo videli izboljšane nabore P4X266A, ki se bodo na matičnih ploščah pojavili tam nekje januarja. Vendar pa P4X266A ne bo zadnji nabor v Viini seriji, saj le-ta pripravlja še njegovega naslednika PX333, ki bo prav tako namenjen procesorjem Pentium4, le da bo podpiral najnovejši 166 MHz DDR SDRAM pomnilnik. Poleg tega, bo slednji podpiral še AGP 8x in dvojno V-Link vodilo.

0 komentarjev

Micron nad vsemi

The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

5 komentarjev

Slika SIS 645 chipseta

Slo-Tech - SIS, nekoč precej znan proizvajalec naborov za procesorje 486 se je še pred kakim letom ali dvem ukvarjal s proizvodnjo precej bednih chipsetov, ki niti slučajno niso bili namenjeni zahtevnim uporabnikom, kvečjemu tistim, ki so računalnik uporabljali bolj kot nadomestek pisalnemu stroju. Pred kratkim pa je počilo. SIS je ponudil nekaj precej zanimivih koščkov silikona (čipov), ki so na internetu takoj poželi precejšno zanimanje. Nekateri so bili malce skeptični, ko so se spomnili na SIS-ovo preteklost, vendar se je za SIS vse skupaj dobro izteklo, saj so se njihovi najnovejši nabori izkazali za zelo dobre. Vendar pa so se pri SIS odločili, da se spanje na lovorikah ne izplača, zato pridno delajo tudi na naboru SIS645, ki bo namenjen P4 procesorjem. Nabor ne bo prvi, ki bo podpiral DDR SDRAM, bo pa prvi, ki bo podpiral 166 MHz module tega pomnilnika. Razvoj čipa je že zelo pri koncu, čemur pričajo tudi slike, ki so jih objavili na tej kitajski strani. Poleg slik, je še nekaj...

3 komentarji

Samsung izdeluje 333 MHz DDR SDRAM

Electic Tech - Že pred več tedni smo se lahko slinili, ko so nekateri proizvajalci procesorskih naborov (chipsetov) najavili, da bodo v svojih čipih podprli 333 MHz DDR SDRAM. Z napovedmi ni bilo nič narobe. Potrebovali smo le še proizvajalca, ki bo ugriznil v vabo in ponudil nove module. Ta nekdo bo Samsung, ki se spopada s pomnilniško krizo in upa, da mu bodo 333 MHz moduli prinesli nekaj dobička. Kakor poroča Electic, je novi DDR SDRAM 2.5-krat hitrejši od navadnega PC133 SDRAMA in za 25 % hitrejši od že kar uveljavljenega DDR266, ki deluje pri 133 MHz (266 MHz DDR - 333 MHz DDR deluje pri 166 MHz). Samsung navaja, da bodo novi moduli idealni za strežnike, grafične postaje, konzole in računalnike, ki vsebujejo procesorje, ki imajo višji takt od 1.5 GHz (Penitiumi4 in prihajajoči Palomini). Če pa bo 333 MHz DDR SDRAM upravičil pričakovanja, pa bomo videli kmalu, kajti Samsung se že pripravlja na masovno produkcijo le-tega....

0 komentarjev

Cena DDR SDRAM-a

Sillicon Strategies - Vem, vem. Zadnje čase od mene ni nobenih novic...Ampak vzrok za to ni moja lenoba, ampak Bill Gates. Doživel sem namreč hud Windows crash, tako da je moj računalnik v zelo slabem stanju. Naslednji teden pišem tudi eksterna preverjanja, tako da je razlogov za ne-pisanje več kot zadosti. Ampak dovolj o tem, ker vem, da imate svojih težav zadosti, da se ne ubadate s tujimi.
Sodeč po tej novici, bo Micron v kratkem občutno spustil ceno DDR modulov. Micron namreč namerava držati svojo obljubo kupcem, da bo DDR stal samo 5% več kot standardni SDRAM. Tako bo Micron v kratkem spustil ceno svojega PC2100 DDR SDRAM-a na ceno svojega PC133 SDRAM-a. Ali je življenje sploh še lahko lepše?

4 komentarji