»

VIA naj bi v naborih uporabljala PCI Express za prihajajoče Athlone 64

The inquirer - Po poročanju The inquirerja naj bi Viini razvojni načrti kazali na to, da bodo vgradili PCI Express (64-biten PCI) v nabor za Athlona 64. Od Microsofta se tudi pričakuje podporo v operacijskem sistemu Longhorn. Via že dela na Via KT 600 naboru, ki naj bi podpiral 400 MHz FSB, 8X AGP, Serial ATA, USB 2.0, RAID, itd. Seveda pa naj bi tudi VIA naredila spremembe v podpori za Intelove Pentium 4 procesorje. Izvirna novica

1 komentar

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Intelova nova čipovja

X-Bit Labs - Intel bo jutri uradno predstavil svoja nova vezna nabora, ki se bosta imenovala i845PE ter i845GE. Oba bosta podpirala Pentiume 4 nove generacije, PC2700 DDR pomnilnik, Hyper-Threading tehnologijo in ostale dobrote, ki smo jih od Intela že vajeni. Bistvena razlika med obema čipovjema je že vgrajen grafični procesor nabora i845GE.

Japonci so, kot vedno, prvi v vsem, tako da so na Japonskem že včeraj začeli s prodajo matičnih plošč na teh naborih. Zaenkrat so plošče na teh naborih izdali Gigabyte, Asus, Abit, MSI ter Intel. Cene plošč segajo od 100 do 175 dolarjev. Klik!

0 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

Intelovi chipset načrti

X-Bit Labs - Intel se je tekom let izkazal tudi kot zelo sposoben proizvajalec procesorskih naborov in nič ne kaže, da bi v prihodnosti prenehali s to tradicijo. To dokazuje tudi poročilo o novih procesorskih naborih, ki jih lahko pričakujemo v letu 2002.
Kot smo že večkrat slišali, namerava Intel v začetku leta 2002 (Januar) izdati DDR različico i845 nabora, ki bo podpirala do 2 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM.
DDR i845, bo kasneje sledil DDR i845 z vgrajenim grafičnim procesorjem, ki bo pritegnil marsikaterega administratorja, ki v svojem strežniku ne rabi drage grafične kartice. Rešitev, ki se zaenkrat imenuje Brookdale-G, bomo lahko občudovali v sredini leta 2002. Kakor prej omenjeni nabor, bo tudi ta podpiral PC2100 DDR SDRAM, imel pa bo tudi močno izboljšano grafično jedro, ki se bo v marsikaterem pogledu razlikovalo od onega v i815. Tako se bo Intel postavil ob bok integriranim rešitvam podjetij SIS in VIA.
Tretji nabor pa se bo imenoval Brookdale-S in ga ne smemo pričakovati pred drugo...

0 komentarjev

Test Shuttlove plošče z VIA P4X266 naborom

Accelenation - O zgodovini P4X266 nabora ne mislim izgubljati besed, saj smo ga na Slo-Techu obdelali skoraj do potankosti. Povedal bi samo to, da bo Intel poizkusil storiti vse, da ta nabor nebi prišel na trg. Če mu ne bo uspelo, pa bo poizkusil doseči vsaj zavračanje P4X266 izdelkov v ZDA (ubogi Američani, najprej WTC, potem pa še možna suša prej omenjenih plošč ). Po prvih podatkih mu ne uspeva najbolje, saj se manjši proizvajalci pripravljajo na prvi val. Med malce bolj pogumnimi je tudi Shuttle, ki je sicer poznan proizvajalec matičnih plošč, vendar ne ravno razširjen. Njihov prvi izdelek pa sliši na ime AV40. AV40 je po izgledu povsem klasična matična plošča, ki podpira do 4 GB DDR SDRAM-a, 478 pinske Pentiume4 in vsebuje 1 AGP in 6 PCI rež, ter kar 6 USB vtičnic. Poleg tega pa plošča ponuja tudi overclockerske nastavitve. Kaj pa rezultati? Hja, če bi se P4X266 nabor izkazal za slabega, Intel najverjetneje nebi zganjal takega hrupa, vendar pa se na koncu izkaže, da je P4X266 vse prej kot...

0 komentarjev

"Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

0 komentarjev

Abitova Socket478 matična plošča na i850

X-Bit Labs - Iz dneva v dan se bolj približujemo sredini septembra, ko bo Intel predstavil svoj Brookdale, oz. i845 nabor. Takrat lahko pričakujemo pravo poplavo matičnih plošč, ki bodo podpirale PC133 SDRAM (kaj pa VIA?). No, ker pa je Brookdale namenjen bolj nezahtevnim uporabnikom, saj se je le-ta izkazal za bolj počasno rešitev, pa še Petniumi4 se ne obnesejo ravno najbolje v navezi z SDRAM-om, bo bolj zahtevne zagotovo zadovoljila ABIT-ova plošča, ki bo bazirala na dobrem starem i850 in Secketu478. Po raznoraznih poročanjih, se bo plošča najverjetneje imenovala TH7II-RAID in se bo popolnoma razlikovala od Socket423 TH7-RAID. Podpirala bo namreč kar 4 RIMM (podpora do 2 GB RDRAM pomnilnika), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 CNR režo. Kot je že v navadi, bo ABIT na svoji plošči ponudil tudi Highpointov krmilnik - tokrat HPT370 ATA/100 RAID kontroler. Poleg tega, se bo plošča bahala še s tremi USB vtičnicami, integrirano zvočno (AC'97) in LAN kartico.
Seveda pa ABIT ni pozabil dejstva, da po malce...

0 komentarjev

ASUS pripravljen na i845

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
  • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

  • P4B-M je...

0 komentarjev