»

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Samsung vrača udarec, Xiaomi prehitel Apple

Slo-Tech - V četrtletju pred minulim je Huawei prevzel žezlo proizvajalca pametnih telefonov z najvišjim tržnim deležem, ki pa ga ni uspel zadržati dolgo. Tedaj so mu pomagali rezultati na Kitajskem, kjer je bil padec prodaje v primerjavi z ostalim svetom precej nižji, saj je pandemija tam popustila. Četrtletje pozneje se Samsung vrača na prvo mesto.

Z 22-odstotnim tržnimi deležem in 80 milijoni prodanimi telefoni je prepričljivo prvi, sledi pa mu Huawei s 14-odstotnim tržnim deležem. Na tretje mesto se je prebil Xiaomi s 13 odstotki, ki je s tem prehitel Apple (11 odstotkov). Sledijo azijski proizvajalci Oppo, Vivo, Realme, Lenovo in LG. Podobne rezultate so namerili vsi trije analitiki: IDC, Counter Point Research in Canalys.

Skupno je bilo v minulem četrtletju prodanih 354 milijonov pametnih telefonov, kar je več od pričakovanj spočetka pandemije. Na letnem nivoju to predstavlja zgolj 1,3-odstotni padec, je izračunal IDC. CPR, ki meri nekoliko drugače, je zaznal 366 milijonov prodanih...

21 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov

Slo-Tech - Analitiki v IDC so leto 2018 ocenili za najslabše leto pri prodaji pametnih telefonov v zgodovini, saj je prodaja upadla za 4,1 odstotka in se skrčila na raven iz leta 2014. Ker se cene telefonov dvigujejo, ljudje ostajajo zadovoljni s starejšimi telefoni, kar negativno vpliva na prodajo.

Apple torej še zdaleč ni edini proizvajalec pametnih telefonov, ki ima za seboj težko leto, je pa njegov 11-odstotni padec vseeno med večjimi. Za slabo prodajo izvršni direktor Tim Cook krivi gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, močan dolar, nižje subvencije operaterjev in program za zamenjavo baterij. Samsung je lani zabeležil 5,5-odstotni padec prodaje. Zanimivo je, da so uspešnejši kitajski proizvajalci. Huawei je beležil kar 44-odstotno rast, prav tako sta rasla...

88 komentarjev

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Slo-Tech - V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je...

44 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Slo-Tech - Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti....

62 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov raste, mobilnih računalnikov pa upada

ZDNet - Rast prodaje pametnih telefonov se bo tudi letos nadaljevala, ugotavljajo analitiki pri IDC. Do konca leta naj bi prodali 1,2 milijarde pametnih telefonov, kar predstavlja 23-odstotno rast v primerjavi z minulim letom. Še vedno levji delež prodaje odpade na androidne telefone, ki jih bo prodanih okrogla milijarda oziroma 80 odstotkov. Na drugem mestu pričakujemo Applove iPhone s 184 milijoni, tretji pa Windows Phone s 3,5-odstotnim tržnim deležem in stabilno rastjo. BlackBerry je počasi pogreza v nepomembnost, saj naj bi letos njegov tržni delež zdrsnil pod odstotek, v naslednjih letih pa se ima še zmanjšati.

Povprečna cena prodanega telefona se giblje okrog 314 dolarjev, kar je nekoliko manj od lanskih 335 dolarjev. Pri tem ceno kvišku tiščijo iPhoni, zbijajo pa jo večidel cenejši androidni telefoni....

31 komentarjev

Prodaja tablic narasla, Android in Samsung pridobila, Apple izgubil

Slo-Tech - Na trgu pametnih telefonov je zmagovalec že precej časa Android, če gledamo samo na tržni delež (pustimo vnemar dejstvo, da so iphoni dražji od povprečnih androidnih telefonov, medtem ko je bilo razmerje moči pri tabličnih računalnikih manj jasno. Analitki v podjetju Gartner ugotavljajo, da v zadnjem letu na tem področju Android storil velik napredek in z veliko prednostjo prevzel vodstvo.

Lani so prodali 195 milijonov tabličnih računalnikov, kar je 68 odstotkov več kot leta 2012. Minulo leto je bilo torej leto, v katerem se je zgodil velik preboj tega razreda naprav, ki so si utrle pot med uporabnike. Ker Apple prodaja dražje modele, Android pa najdemo tudi na najcenejših tablicah, ni...

85 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Prodanih 10 milijonov najpopularnejšega androida Galaxyja S

vir: Heise
Heise - Samsung pravi, da je v preteklem letu prodal 10 milijonov primerkov svojega pametnega telefona Galaxy S, ki je prišel na trg junija. Od tega je bila četrtina prodanih v Evropi, štiri milijone v Severni Ameriki in petina v Aziji. Letos jih želijo prodati dvakrat več, kar je razumljivo, saj bo na prodaj celo leto in ne zgolj polovico.

Po podatkih Gartnerja je Samsung tudi največji proizvajalec androidnih telefonov z 32-odstotnim tržnim deležem. Za njim sta HTC s 27 odstotki in Motorola s 17 odstotki. Ni pa Android najpopularnejši operacijski sistem za...

20 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Na Japonskem gre iPhone za med

Ars Technica - Apple počasi dodaja na seznam držav, kjer je moč uradno kupiti iPhone, vedno več držav (Slovenije še vedno ni med njimi), kar se jim je doslej izplačalo. Tako je število uporabnikov iPhonov v ZDA in v vseh ostalih državah skupaj ravno izenačeno, medtem ko je bilo v začetku vsega leta uporabnikov izven ZDA le tretjina, poroča AdMob.

Prodaja v ZDA počasi sicer dosega svoj plato, medtem ko je navdušenje na Japonskem šlo prek vseh meja. Rast prodaje je bila več kot 300-odstotna, s čimer iPhone zavzema polovični delež na trgu pametnih telefonov (ki je v primerjavi s trgom vseh mobilnih telefonov majhen) v deželi vzhajajočega sonca. Na drugem mestu po rasti je Francija s 300-odstotnim prirastom, sledijo pa ji Avstralija (280 odstotkov), Kitajska (230 odstotkov) in Nemčija (220 odstotkov). Veliko zanimanje na Japonskem je presenetilo mnoge analitike, ki...

39 komentarjev