»

A1 bo prvi dražil pakete

Slo-Tech - Vsesplošno povišanje cen, ki ga ta hip poganjajo dražji energenti, se preliva tudi na trg telekomunikacijskih storitev. Prvi je podražitve napovedal A1, ki bo od 1. julija podražil mobilne pakete, fiksne storitve in televizijo. Večina paketov bo dražja za en evro na mesec, nekateri pa za dva ali tri. Pričakovati je, da bodo cene zvišali tudi drugi operaterji.

Podražilo se je praktično vse, od energentov do cen omrežne opreme. Operaterji pravijo, da so izčrpali vse notranje rezerve in da so podražitve odlagali, dokler je to šlo. Obstoječi naročniki lahko zaradi enostranskega zvišanja cen paketov v 30 dneh odstopijo od pogodbe brez pogodbene kazni, odpovednega roka in stroškov prekinitve. Kdor je izkoristil kakšno akcijo, denimo nakup opreme po akcijski ceni, jo bo bodisi vrnil in prejel kupnino, znižano za obračunano obrabnino, bodisi obdržal in odplačal sorazmerni del ugodnosti. Med paketi, ki se dražijo za tri evre, so vsi paketi A1 Net+TV, za dva evra pa se dražijo A1 Kombo, A1...

45 komentarjev

A1 bo podražil mobilne pakete in povečal količino zakupljenih podatkov v EU

Slo-Tech - Iz našega drugega največjega mobilnega operaterja A1 so sporočili, da bodo decembra dvignile cene nekaterih mobilnih paketov za 1 ali 2 evra, kar predstavlja zvišanje za 4 do 9 odstotke. Dražijo se večinoma nekoliko starejši paketi, ki jih ni več možno naročiti, med še ponujenimi pa bosta dražja A1 Go! L in njegova podjetniška verzija, ki bosta namesto 26 evrov stala 28 evrov. Celoten seznam podražitev je na sliki.

Kot ob vsaki podobno podražitvi imajo uporabniki tudi to pot možnost, da brez plačila pogodbene kazni ali stroškov prekinitve odstopijo od pogodbe in prekinejo naročniško razmerje. Je pa treba v takšnih primerih vrniti prejeto ugodnost, kar tipično pomeni odplačilo prejete subvencionirane opreme ali njena vrnitev v zameno za kupnino in plačilo uporabnine.

Druga novost pa je zvišanje zakupljenih količin prenesenih podatkov v EU, ki bo za nekatere pakete veljalo do decembra, za preostale pa od novega leta. Povišanja so za petino do četrtino, odvisno od paketa in cene....

14 komentarjev

Telekom in A1 dražita pakete

Slo-Tech - Novo leto prinaša podražitve na področju telekomunikacij, saj bosta oba največja operaterja podražila nekatere svoje storitve. Medtem ko bodo pri A1 dražji paketi, ki vključujejo televizijske programe in dostop do interneta, bo Telekom Slovenije dražil tudi mobilne storitve. Oba podražitve utemeljujeta s spremenjeno situacijo na trgu, zlasti z dvigom naročnin za komercialne televizijske postaje. Spomnimo, da sta najprej Pro Plus, kasneje pa še Planet TV dosegla, da jima operaterji plačujejo nadomestilo za prenos njunih programov, ki pa so vključeni v osnovne sheme in se jim naročniki ne morejo odpovedati.

Telekom Slovenije (nov cenik mobilnih paketov, dosedanji cenik) bo osnovne...

195 komentarjev

Telekom Slovenije draži mobilne naročniške pakete

Telekom Slovenije - V četrtek, torej z decembrom, bo Telekom Slovenije podražil naročnino za veliko večino svojih mobilnih naročniških paketov. Če se vam zdi novica znana, se ne motite, saj so tudi lani 1. decembra podražili večino mobilnih paketov za enak znesek. Paketi se bodo namreč podražili za 0,95-1,00 evra (končna cena z DDV), le paketi Drugo številka, Enotni paket in Telemetrija bodo obdržali svojo ceno. Evro se ne sliši veliko, a pri cenejših paketih to pomeni tudi 10-odstotno podražitev, za večino pa 3-5 odstotkov več. To je precej več od inflacije na letni ravni, ki je oktobra znašala 0,6 odstotka....

207 komentarjev

Telekom Slovenije draži stare pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je sporočil, da bo jeseni podražil praktično vse starejše pakete dostopa do interneta in spremenil cene nekaterih drugih storitev. Od 1. septembra 2016 se bo za 1,50 evra dvignila cena starejših fiksnih in konvergenčnih širokopasovnih paketov. Gre za pakete, ki jih ni mogoče več kupiti, vseeno pa je na njih še vedno veliko naročnikov. To so paketi Fiksni Solo, Fiksni Duo, Fiksni Trio, stari Modri, družinski A, B in C.

Poleg tega se bo za 0,95 evra podražilo naročniško razmerje Druga številka. Cene klicev iz Telekomovega fiksnega omrežja so odslej poenotene, in sicer znašajo 4,98 centa na minuto (z DDV) ne glede na to, kam kličemo, razen brezplačnih znotraj Telekomovega VoIP-a.

Kot je običaj, lahko naročniki prizadetih paketov brez odpovednega roka in...

67 komentarjev

T-2 z junijem draži storitve

Cenik od 1. 6. 2014

vir: T-2
T-2 - Iz družbe T-2 so sporočili, da bodo s 1. junijem spremenili ceno (nov cenik) svojih storitev, ki se bo dvignila. Pojasnjujejo, da so se za tako potezo odločili, ker jih vanjo silijo "pritiski na dvige cen, ki so jih operaterji deležni v zadnjem letu". Dodajajo, da težave rešujejo tudi z notranjo optimizacijo (varčevanjem), a ta ni več zadoščala. T-2 je cene nazadnje dvignil 1. februarja lani, ko so podražitve znašale evro ali...

58 komentarjev

T-2 draži dostop do interneta

T-2 - Slovenski ponudnik telekomunikacijski storitev T-2 je napovedal, da bo s 1. februarjem dvignil cene svojih storitev. Podražil se bo internetni dostop prek optičnega omrežja in VDSL-omrežja, in sicer vsi paketi razen najdražjih.

Zapisali so, da se bodo cene za osnovne hitrosti dostopa do interneta povišale za en evro, cene za nadstandardni dostop pa za dva evra. Primerjava starih cenikov (VDSL, optika) z novimi (VDSL, optika) pokaže, da je osnovna hitrost za T-2 le 10/10 na optiki in 1/256 kb na VDSL, vse ostalo pa štejejo kot nadstandard. V številkah to pomeni sledeče. Najpogostejša paketa prek optike bosta odslej stala 23 evrov (10/10, prej 22 evrov, +5 odstotkov) oziroma 29 evrov (100/10, prej 27 evrov, +7 odstotkov). Pri dostopu prek VDSL, če je ta polno ali skupno razvezan, se bo večini...

94 komentarjev

Netflix prihaja v Evropo, sprva na Otok

BBC - Priljubljena storitev Netflix, ki v ZDA, Kanadi in v zadnjem času tudi Južni Ameriki ponuja video na zahtevo (video-on-demand) in neposredne prenose prek spleta (streaming), se pripravlja na širitev v Evropo. Prihodnje leto bodo začeli poslovati tudi v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje pa se bodo širili tudi na kontinent. Še junija je sicer veljalo, da bo v Evropi prva na vrsti Španija, a so očitno na Otoku prikazali večjo pripravljenost za sodelovanje.

Netflix bo v Evropi ponudil podobne storitve kot v ZDA, to je neomejen streaming TV-oddaj, serij in filmov prek interneta. Klasični DVD-by-mail ostaja omejen izključno na ZDA po trenutno znanih podatkih. Cene in podrobnosti še niso znane, saj jih bo Netflix razkril tik pred zagonom storitve, kar bo v...

32 komentarjev

T-2 z januarjem dviguje cene

Slo-Tech - Podjetje T-2 je objavilo, da bo s 1. januarjem 2011 zvišalo cene svojih storitev, da bi jih uskladili z naraščajočimi stroški, predvsem na področju programskih novic. Pri tem poudarjajo, da so se stroški povečali bolj, kot bodo dvignili cene za svoje uporabnike. Podražili se bodo TV-programi in klici v tuja omrežja, medtem ko bodo ceno dostopa do interneta poenotili - ob čemer bodo cene tudi nekoliko poskočile.

Programska shema televizijskih programov M, ki vključuje 80 programov, bo dražja za en evro, medtem ko bo obširnejša shema L s 190 programi dražja za dva evra. Cene drugih televizijskih paketov se ne bodo spremenile.

Dostop do interneta preko optičnega omrežja s hitrostjo 10/10 Mbps bo po novem stal 22 evrov (doslej 19 evrov), medtem ko bo za hitrost 100/10 Mbps...

118 komentarjev

Telekomovih podražitev še ne bo

Finance - V zadnjih tednih in mesecih smo tisti, ki opazujemo delo finančnega ministra, opazili napore za dosego dokaj ambiciozne letne stopnje inflacije (stopnja inflacije pomeni, za koliko odstotkov se življenske potrebščine podražijo v določenem obdobju). Očitno med omenjene težnje državnih finančnikov spada tudi brzdanje stroškov za telekomunikacije. Ne vemo sicer, kaj naj si mislimo ob nekaterih državnih izdatkih, o katerih nas obveščajo mediji, npr. gradnja hangarja za tako opevano vladno letalo.

A vendar, Telekom Slovenije, ki je za letošnje poletje napovedal dve vrsti naročniških dostopov in posledično podražitev telefonske naročnine za polni dostop (slednjega bi na začetku imeli vsi analogni naročniki), tega preprosto še ne bo uvajal. Telekomove cene bodo tako ostale nespremenjene, tako notranje, kot tudi tiste v mednarodnem prometu.

3 komentarji

Podražitev pomnilniških modulov

Overclockers.com.au - Nekaj časa se že govori, da se bodo pomnilniški moduli drastično podražili. Ne, razlog ni nič kaj preveč drastičnega, kot na primer stečaj Microna ali karkoli drugega, kar lahko pade človeku s preveč domišljije ter naspidiranim delom možganov, ki premlevajo teorije zarot, na pamet. Razlog za tokratno podražitev, ki naj bi se gibala okoli 30 do 40 odstotkov je prenovitev proizvodnih linij podjetja Hynix (ki je vam najbrž dosti bolj znan pod imenom Hyundai). Med sámo prenovitvijo naj bi prišlo do pomanjkanja zalog, kar naj bi se posredno odražalo v tej podražitvi. Cene naj bi se spustile nazaj nekje do novega leta, če ne še kak mesec kasneje. Navali narode na pomnilnik - ali pa čakaj do pusta .

Dodatek k novici, 20:19 - Še malo sem brskal ter uvidel, da x-bit labs mislijo drugače. Njihova razlaga za tako podražitev pomnilnika naj bi bila prav neka vrsta zgoraj omenjene teorije zarote, saj x-bitovci nakazujejo, da so se proizvajalci pomnilniških modulov preprosto domenili za...

1 komentar