»

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Apple povečal dobiček

Apple - Apple je v prvem letošnjem četrtletju povečal dobiček, so sporočili iz podjetja. V teh treh mesecih so ustvarili 45,6 milijard dolarjev prihodkov oziroma 4,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je dobiček povzpel za sedem odstotkov na 10,2 milijardi dolarjev. Bruto marža se je dvignila s 37,5 na 39,3 odstotka. Vsi ti rezultati so boljši od pričakovanj analitikov,

Glavni motor podjetja ostaja prodaja iphonov, ki so jih prodali kar 43,7 milijona (lani 37,4 milijona). Porasla je tudi prodaja Macov, in sicer na 4,1 milijona, medtem ko se je povpraševanje po ipadih nekoliko znižalo, tako da so jih prodali 16,3 milijonov. Apple že nekaj časa ustvari večino prihodkov izven ZDA; sedaj so jih natančno dve tretjini.

V preteklem četrtletju je Apple delničarjem...

12 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple s padcem dobička

Apple - Apple je včeraj zvečer objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje. V medijih se je špekuliralo, da bo to prvo četrtletje po skoraj treh letih rekordnih dobičkov, ko Apple ne bo zmogel povečati dobička. To se je tudi zgodilo, saj Apple ni povečal dobička v primerjavi s preteklim četrtletjem, a to ni razlog za preplah, sej je prodaja še vedno stabilna.

Apple je v zadnjih treh mesecih zbral 43,6 milijarde dolarjev prihodkov, ob čemer so ustvarili 9,5 milijarde dolarjev dobička,...

18 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev