»

Thermanator - z branjem toplotnih sledi do gesel

Od leve proti desni: toplotna sled po 0, 15, 30 in 45 sekundah.

vir: bleepingcomputer.com
bleepingcomputer.com - Raziskovalci University of California iz Irvina (UCI), so predstavili možnost pridobivanja gesel s pomočjo termalne kamere. Naši prsti namreč pri vnosu prek tipkovnice na njej pustijo toplotne sledi, ki jih je mogoče prebrati s pomočjo IR kamere srednjega razreda tudi še do minuto po njihovem nastanku. Uporabljeni znaki nato tvorijo niz, s pomočjo katerega je mogoče izpeljati vdor s pomočjo slovarja. Poskus na UCI je pokazal, da lahko pol minute po vnosu geslo ugane tudi popoln laik. Še najbolj pa so ogroženi tisti uporabniki, ki tipkajo po načinu "hunt and peck", torej s po enim prstom vsake roke.

Eksperiment je zajemal zbiranje termalnih sledov trideseterice uporabnikov, vsak od njih je vpisal deset različnih gesel različne moči, pri tem pa so uporabljali štiri vrste običajnih tipkovnic.

Vprašanje...

10 komentarjev

Za vstop v Linux zadostuje 70 sekund

Slo-Tech - Raziskovalca Hector Marco in Ismael Ripoll sta na konferenci DeepSec 2016 na Dunaju predstavila svežo ranljivost v številnih distribucijah Linuxa, ki nepooblaščenemu uporabniku omogoča pridobitev administratorskega (root) dostopa do računalnika, ki ima particije zašifrirane z LUKS-om.

Za vstop v sistem zadostuje, če vnašalko (Enter) držimo 70 sekund oziroma napačno geslo poizkusimo vnesti 93-krat. Tedaj se znajdemo v lupini initramfs, kjer imamo administratorski dostop. Šifrirane particije seveda ne moremo odšifrirati, lahko pa počnemo kaj drugega, če kakšna izmed ostalih particij ni šifrirana. Sistemska običajno ni, poleg tega pa lahko prepišemo vsebino šifrirane particije in uničimo podatke. A to lahko storimo tudi, če disk...

25 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja

Petletnik odkril bizarno ranljivost v Xbox One

Microsoft - Nič neobičajnega ni, če raziskovalci v komercialni programski opremi odkrijejo kakšno ranljivost, a tokratna zgodba je zanimiva zato, ker jo je našel petletnik. Kristoffer Von Hassel iz San Diega je namreč po naključju odkril ranljivost v Microsoftovi storitvi Xbox Live, ki mu je omogočila igranje iger na konzoli, ki jih ne bi smel.

Ranljivost je tako preprosta, da je nenavadno, da je ni kdo drug našel že prej. Ugotovil je, kako se lahko brez poznavanja gesla prijavi v očetov račun. Če namreč geslo vpiše prvič napačno, se odpre okno za ponovni vnos gesla. Če v tem oknu pritisne preslednico tolikokrat, da zapolni celotno polje za vnos gesla, se lahko uspešno prijavi v sistem. In to je vse, a tega ni nihče odkril.

Njegov oče Robert Davies dela na področju...

23 komentarjev

Kritična ranljivost v GnuTLS neodkrita skoraj devet let

Slo-Tech - V odprtokodni knjižnici GnuTLS, ki jo številni operacijski sistemi in programi uporabljajo za uporabo TLS in SSL, so odkrili ranljivost, ki omogoča uspešno predložitev lažnih certifikatov. Napaka je zelo podobna ranljivosti v Applovih sistemih iOS in Mac OS X, ki jo je Apple potem sicer popravil.

Ranljivost naj bi bila v kodi prisotna že vse od leta 2005, odkrili pa so jo šele sedaj. Primerjava izvirne in popravljene izvorne kode pokaže, da je luknja posledica napačne uporabe stavka goto. Spomnimo, da je bil v Applovem sistemu problem enkrat preveč ponovljen stavek goto, ki se je zato nekritično izvedel vsakokrat. V primeru GnuTLS pa goto večkrat kliče napačno funkcijo (cleanup namesto fail). Zaradi tega se rutina...

134 komentarjev

Odkrita ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear in nekaj drugih

Del kode skripte, ki jo je uporabil Vanderbeken

Slo-Tech - V nekaterih usmerjevalnikih znamke Linksys in Netgear so odkrili ranljivost, ki napadalcu omogoča ponastavitev nastavitev usmerjevalnika in prevzem nadzora z administratorskim računom. Ranljivost je odkril Eloi Vanderbeken na usmerjevalniku Linksys WAG200G, kmalu pa so jo prek interneta potrdili še uporabniki številnih drugih modelov.

Podrobnosti o luknji je Vanderbeken objavil v skopi predstavitvi na Githubu, ki je tako polna internetnih memov, da ji je včasih kar težko slediti. Vanderbeken je namreč poizkušal dobiti dostop do svojega usmerjevalnika, do katerega ni imel fizičnega dostopa niti administratorskega gesla. Ugotovil je, da usmerjevalnik na vratih 32764 posluša promet in se odziva nanj, a v...

37 komentarjev

Odkrita ranljivost v AES, nevarnosti ni

vir: OSNews
OSNews - Raziskovalci so našli ranljivost v šifrirnem algoritmu AES, ki jim omogoča obnovitev šifrirnega ključa v štirikrat krajšem času kot pri slepem poizkušanju (brute force). To je prva praktično izvedljiva ranljivost, ki je bila odkrita v AES. Standard so namreč od njegove predstavitve leta 2001 redno preverjali, a razen matematično zanimivih, toda praktično neuporabnih ranljivost (na primer zelo omejena napada na AES-256) niso odkrili ničesar.

Tudi sedaj odkrita ranljivost, ki je prisotna v vseh izvedenkah (AES-128, AES-192, AES-256), ni praktično uporabna, čeprav je praktično izvedljiva. V povprečju bi namreč napad na en sam šifrirni ključ AES-128 trajal več milijard let z vso razpoložljivo računalniško močjo in štirikrat krajši čas v tem primeru ne pomeni pomembne razlike. To...

13 komentarjev

Odkrit način za vdor v Applove baterije

Slashdot - Charlie Miller, ki je poznan kot strokovnjak za računalniško varnost in se intenzivno ukvarja z Applovimi izdelki, je odkril način, kako z manipulacijo baterij zagosti uporabnikom Applovih prenosnih računalnikov. Baterije imajo namreč na sebi čipe, ki omogočajo pametno vedenje, komunikacijo z operacijskim sistemom ipd., a jih to hkrati napravi občutljive na napade.

Ugotovil je, da so baterije po končanem proizvodnem procesu v prenosnikih v tako imenovanem zapečatenem stanju. V tem stanju na njihove čipe ni mogoče kakorkoli vplivati. Z analizo popravkov, ki jih je Apple izdal za odpravo težav z baterijami, je Miller odkril štiribitno geslo, ki omogoča odklep baterije. V tem stanju je mogoče izvesti manjše spremembe na...

17 komentarjev

Nova (stara) ranljivost v Linux in OpenBSD

Slo-Tech - Kot kaže novice z ranljivostmi v Linux jedru zaradi neustrezne obravnave ničelnih kazalcev (tim. NULL pointer dereference) kmalu ne bodo več novice. Brad Spengler je namreč odkril še en način za eskalacijo privilegijev v Linux sistemih. Kako vse skupaj izgleda v praksi (Spengler je exploit napisal v eni sami uri že 22. oktobra), si je mogoče ogledati v filmčku, objavljenem na YouTube.

A podobna ranljivost ni samo v domeni Linuxa, pač bo glava zabolela tudi Thea de Raadta. Clément Lecigne namreč na svojem blogu opisuje podobno ranljivost v OpenBSD-ju.

Zadnje ranljivosti v Linux jedru bodo gotovo še bolj spodbudile razprave o varnosti Linuxa. Tovrstne razprave so pogosto precej razgrete, pri vsem skupaj pa se žal pogosto pozablja na končni cilj - izboljšanje varnosti. Morda pa bo k temu pripomogel članek Why Linux security has failed (for the past 10 years).

22 komentarjev