»

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

Informacije o Detonatorjih 4

M3DZone - Kot veste, bodo kmalu izšli (ne, še niso!). Uradna oznaka bo: Detonators 4 20.80. Pred par dnevi sem vam govoril o OpenGL 1.3, ki je pravkar izšel... No, Detonatorčki4 bodo imeli OpenGL 1.3 že implementiran.
Kako to, da monopolistični gigant kot je Nvidia podpira Open soorce program (OpenGL je program z "odprto" programsko kodo)? Razlog je verjetno ta, da je Nvidia malo skregana z Microsoftom in ne podpira DirectX-a tako goreče, kot bi ga lahko. Ampak to so samo špekulacije. Dejstvo je, da bodo Detonatorji 4 z implementiranim OpenGL 1.3 podporali te tehnologije:
  • Cube map texturing - bolj kvalitetna mapping in svetlobna podpora.
  • Multisampling - za renderiranje točk, linij in poligonov pri AA.
  • Compressed texture framework - kvalitetnejše teksture in manjša poraba pomnilnika ne glede na format
  • še veliko drugega

6 komentarjev