»

Evropska komisija umaknila sporni predlog glede omejitve odprave gostovanja na 90 dni letno

Slo-Tech - Evropska komisija je uvidela, da je prvi predlog o omejitvah pri ukinitvi gostovanja v tujih mobilnih omrežjih, s katerimi je želela zagotoviti pošteno rabo, obupen. Po tem predlogu bi imel vsak naročnik na voljo le 90 dni gostovanja letno (a le 30 zaporednih koledarskih dni!), kar bi zadoščalo za turistične obiske v tujini, povsem neuporaben pa bi bil tak režim za vse, ki se v tujini nahajajo dlje - za v tujino napotene delavce, profesorje in študente na študijskih izmenjavah, tedenske migrante in druge. Evropska komisija bo pripravila nov, drugačen predlog.

Na nedomišljenost predloga je prva in najglasneje opozorila evropska potrošniška organizacija Beuc....

77 komentarjev

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

BBC - Evropski parlament je danes potrdil ukinitev mobilnega gostovanja v EU, ki bo začela veljati najkasneje 15. decembra prihodnje leto. Kot smo poročali že februarja, gre za obširnejši paket reform evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki v Evropi trenutno vsak obdelujejo svoj vrtiček na zelo fragmentiranem trgu. Ker to niža konkurenčnost celotne Evrope, je Evropska komisija že lani sprožila postopke za uvedbo enotne tarife za telefonske pogovore znotraj EU.

Sedaj je paket reform potrdil tudi Evropski parlament, kar pa še ne pomeni, da bo začel veljati. Potrditi ga mora še Svet EU, kar pa bržkone ne bo problem zaradi visoke stopnje podpore v Parlamentu....

40 komentarjev

Konec 2015, konec gostovanja

Evropski parlament - Evropska komisija se trudi ukiniti mobilno gostovanje, ki predstavlja eno izmed največjih preprek pri povezljivosti Stare celine. Evropske države so v povprečju majhne, prestop državne meje pa pomeni zamenjavo mobilnega omrežja, kar se na računu pozna z bistveno višjo ceno. Komisija je že lani pričela postopke za ukinitev gostovanja in uvedbo enotne tarife, ki predstavlja naslednji korak po prisilnem zniževanju najvišjih cen gostovanja, ki se znižajo vsako leto 1. julija.

Operaterji nad to idejo seveda niso navdušeni, kar je eden izmed razlogov za odmikanje tega cilja. EU je sprva želela gostovanje odpraviti še letos - letos so volitve v parlament - pa ji...

61 komentarjev

EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Europa.eu - Nadaljujejo se prizadevanja Evropske komisije, da bo Evropo spremenila v povezano celino. Po sramežljivih marčevskih napovedih o ukinitvi mobilnega gostovanja in poenotenju cene mobilnih storitev pri posameznem operaterju ne glede na lokacijo in precej odločnejši avgustovski izjavi, je Evropska komisija včeraj sprejela doslej najambicioznejši načrt v tej smeri. Če bo šlo vse po načrtih, bodo že prihodnje leto gostovanje in višje tarife za pogovore v tujini postalo postali preteklost. Komisija želi poleg odprave pojma gostovanja postaviti še enostavnejša pravila, ki bodo v pomoč podjetjem pri širjenju prek državnih meja, zaščito omrežne nevtralnosti v Evropi in odpravo premij za mednarodne telefonske klice znotraj EU. Poglejmo podrobneje.

Uvedli bi enotno...

56 komentarjev

Bruselj se trudi za ukinitev mobilnega gostovanja v EU

The New York Times - Konec maja je Evropska komisija iznenada napovedala, da si želijo odpraviti pojem gostovanja v mobilnih omrežjih. Evropa je pač povezana in postaja superdržava, zato res nima smisla, da nas mobilno telefoniranje iz sosednje države stane bistveno več kot iz domače. Pravzaprav bi moralo stati enako, so tedaj ugotavljali. Vse skupaj se je zdelo zelo idealistično, a evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pelje načrt naprej kljub nasprotovanju operaterjev. Časa pa je malo.

Komisija namreč načrtuje, da bi gostovanje odpravili do 30. junija prihodnje leto. To ni naključen datum, saj se prihodnje leto izteče mandat trenutni zasedbi evropskih...

69 komentarjev

EU spet znižuje cene mobilnega gostovanja, najopaznejša sprememba za Hrvaško

Europa.eu - Evropska komisija nadaljuje vsakoletno zniževanje najvišje dovoljene cene mobilnih storitev v tujih omrežjih (tako imenovano gostovanje), s čimer je od leta 2007 do danes storitve v povprečju pocenila za več kot 80 odstotkov. Tudi letos se 1. julija še nekoliko znižujejo najvišje cene, ki odslej znašajo:
  • 24 centov na minuto za odhodne klice (17-odstotno znižanje);
  • 7 centov na minuto za dohdone klice (12,5-odstotno znižanje);
  • 8 centov na poslano sporočilo (11-odstotno znižanje) in
  • 45 centov za megabajt prenosa podatkov v kilobajtnem intervalu (36-odstotno znižanje).

Navedene cene ne vključujejo DDV-ja, ki se je pri nas ravno danes dvignil za dve odstotni točki na 22 odstotkov. Navedene cen so najvišje dopustne, tako kot slovenska bencinska politika, lahko pa operaterji...

8 komentarjev

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Europa.eu - Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila...

72 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev