»

Prvi Maxwell: Nvidia GeForce GTX 750 Ti

AnandTech - Nvidia je predstavila novo grafično kartico GeForce GTX 750 Ti, ki sama po sebi ne prinaša rekordnih zmogljivosti. Od kartice, ki stane 150 dolarjev, ne moremo pričakovati presežkov, a jo omenjamo iz drugih razlogov. Gre za prvi kartico, ki je osnovana na arhitekturi Maxwell, ki bo v prihodnosti krojila Nvidiine kartice. Kot vidimo, Maxwell povsem dostojno nadomešča in nadgrajuje Keplerja.

Zato se bomo bolj posvetili Maxwellu kot sami kartici. Arhitektura predstavlja približno enak kakovosten preskok, kot je bil tisti s Fermija na Kepler. Osredotočili so se na zvišanje zmogljivosti in znižanje porabe energije. Sestav kartice je podobna kot pri Keplerju, torej več multiprocesorjev, ki imajo vsak po več tokovnih procesorjev (jedra za...

245 komentarjev

GeForce GTX Titan - najhitrejši grafični čip na svetu

GeForce GTX Titan

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia je končno dovolila objaviti slike in lastnosti novega najzmogljivejšega grafičnega čipa na planetu. Na tiskanini kartice GeForce GTX Titan se namreč skriva ogromni GK110, na arhitekturi Kepler osnovan grafični čip s kar 2688 senčilniki, 224 teksturnimi ter 48 ROP enotami, izdelanimi iz 7,1 milijarde tranzistorjev v 28 nm proizvodnem procesu. GK110 se sicer izdeluje že kar nekaj časa, saj so računske kartice Tesla, osnovane na GK110, naprodaj že od začetka novembra, skoraj 3 mesece torej. V grafični različici uporabljen GK110 je popolnoma odklenjen, torej enak Tesli K20X, tudi sicer pa so specifikacije precej podobne.

GeForce GTX Titan je poleg jedra GK110 opremljen s kar 6 GB...

101 komentar

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2013, ki se je končal 28. oktobra, beležila visoko rast dobička in prihodkov, so sporočili iz Sante Clare (izjava za javnost). Prihodki iz prodaje so se povzpeli na rekordnih 1,2 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal na 210 milijonov dolarjev oziroma 17 odstotkov več kot lani. Tudi bruto marža je dosegla rekordnih 53 odstotkov. Napovedali so še izplačilo četrtletnih dividend (0,075 dolarja četrtletno, dividendna donosnost delnic 2,5 odstotka letno, presečni datum 23. november) in podaljšanje programa odkupa lastnih delnic do decembra 2014. Za odkup bodo namenili dodatnih 1,24 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor...

26 komentarjev

Radeon HD 7970 GHz Edition vrača udarec

Ars Technica - AMD je zaoral ledino, ko je lani predstavil prvi grafični čip v 28 nm-tehnologiji Radeon HD 7970, ki je bil prepričljivo najhitrejši. Kot je v navadi, je konkurenca odgovorila in Nvidia je letos marca predstavila GeForce GTX 680 (Kepler). Čeprav je Kepler nekoliko zamujal, se je oddolžil z boljšo zmogljivostjo od Radeona. Ker je bil od njega hitrejši in tudi za 50 dolarjev cenejši, je bil nesporni zmagovalec, a je AMD-ju v prid delovala Nvidiina proizvodna eskapada. AMD je sedaj vrnil udarec z dizajnom Radeon HD 7970 GHz Edition.

Gre za isti čip na steroidih. Jedro so pohitrili s 925 MHz na 1000 MHz, pomnilnik pa s 1375 MHz na 1500 MHz, kar prinese merljive pospeške. Poleg tega je tudi še tehnologija...

32 komentarjev

Nvidia predstavila oblačni grafični rešitvi GRID in VGX

Nvidia - Nvidia je ta teden predstavila svojo vizijo prihodnosti grafičnih procesorjev, ki utegne korenito spremeniti prihodnost računalništva. Računsko intenzivne procese smo že navadili odlagati v izračun v gruče hitrih računalnikov, medtem ko dela grafičnih procesorjev nismo mogli prenesti drugam. V Nvidii menijo (izjava za javnost), da ni razloga, da lahkih odjemalcev (prenosnih računalnikov, pametnih telefonov, ultrabookov, namiznih računalnikov itd.) ne bi odrešili tudi GPU-jev in njihovo delo poslali v centraliziran oblak.

Na konferenci, ki je v torek potekala v San Joseju, so predstavili VGX. Gre za platformo, ki ima na eni...

11 komentarjev

Kepler prihaja še letos

Kot kaže bodo s Keplerjem pri nVidii ujeli zadnji vlak za leto 2011. S Fermijem so ga zamudili.

Slo-Tech - Da ima TSMC težave pri prehodu na 28 nm ter da ta prehod zamuja, ni velika skrivnost. Posledično smo pred nekaj tedni videli neuradne napovedi, da bo nVidiina zamenjava za Fermi, na TSMC-jevem 28 nm-proizvodnem procesu izdelana arhitektura Kepler, na tržišče prispela šele v letu 2012. V nVidiinem primeru naj razlog za zamudo sicer ne bi bil popolnoma na TSMC-jevi strani (govorilo se je o izidu spomladi), a so se podobne napovedi pojavile tudi za AMD-jev Southern Islands, ki je prav tako nova arhitektura na 28 nm ter zamenjava za Northern Islands iz serije Radeonov HD 6000. Od takrat so AMD-jevi predstavniki zatrdili, da bodo novi Radeoni izšli še letos.

Podobno so zdaj storili pri nVidii, saj je na japonski konferenci GTC Workshop soustanovitelj nVidie,...

4 komentarji