»

Slovenska aplikacija za sledenje stikom s covid-19 je tu

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je na voljo za androidne telefone, ki imajo Googlove storitve (torej najnovejši huaweiji zaradi sankcij odpadejo), medtem ko za Applove naprave še ni. Nova aplikacija se imenuje #OstaniZdrav. Ko jo uspemo najti v Play Storu, kjer na primer zapis "Ostani zdrav" ne najde primernih zadetkov, jo brez težav namestimo.

Gre za prevod nemške aplikacija Corona Warn App, ki uporablja Googlove (oziroma na iOS Applove) API-je. Za delovanje moramo vključiti tehnologijo Bluetooth in zaradi tehničnih razlogov še lokacijo, čeprav aplikacija tega podatka ne potrebuje in ne beleži. Ko aplikacijo naložimo in aktiviramo, bdi na stiki tako, da si telefoni, ki so v bližini in jo imajo prav tako nameščeno, izmenjajo identifikacijske številke. Vsak uporabnik dobi svojo anonimno identifikacijsko številko, ki se...

178 komentarjev

Ja, zdaj je pa Linux cenejši od Oken...

Australian IT - Kot sem že nekako navajen, si razne 'študije' o raznih 'stroških', kunštno imenovanimi TCO (total cost of ownership: skupni stroški lastništva, ki nastanejo zaradi nakupa, montaže ter vzdrževanja neke dobrine), rezultate kar podajajajo. Pred kratkim je bil tako 'Microsoft' informacijski sistem cenejši od Linuxaškega, po tokratni neodvisni študiji (tokrat se mi pa ni več dal navednic delat: saj se razumemo, ne?) pa se v podjetju z 250 mašinami v razdobju treh let slednji izkaže za 33 % cenejšega. No, če za vas statistika ni nek kredibilen podatek, pa en uren Klik!

Še to. Kot je Prešeren s svojim 28. letom stopil v svoje zrelo obdobje ustvarjanja, tako je v svojem 19. letu starosti mentalno umrl LordNinja ter se je reinkarniral kot Ziggga (Jaz!). Idiotism Per Sempre.

13 komentarjev

Išče se: "Page not found"

ZDNet - Microsoft gre naprej . Že v IE 5.0 smo lahko iskalni niz vpisali neposredno v naslovno vrstico, pa se nam je odprla stran z najdenimi stranmi. No, sedaj se (bo) MSN Search odprl tudi takrat, ko uporabnik vpiše neobstoječ naslov - torej namesto onega "Page not found", bo IE za nas poiskal morebitne prave naslove ali karkoli pač že.

Po taki odločitvi bi pričakoval plaz opazk na račun MS-ja, kako zopet poskuša doseči monopol (tokrat na področju spletnih iskalnikov?), vendar, presenetljivo - na ZDNet-u, kjer so novico tudi objavili, to tehniko skoraj hvalijo! Da bo neukemu uporabniko interneta olajšala 'prve korake v svetovnem spletu'. Konec koncev, tudi izdelovalci konkurenčnih brskalnikov so oz. bi lahko to vključili v svoje izdelke. Temu pač ne morem oporekati... Kaj pa o tem mislijo naši bralci?

16 komentarjev

Softseek pod ZDNet

Jaz - Moja najljubša spletna stran za dol-vleko raznih programov, Softseek, se je združila z ZDNet Downloads. Sicer smo že prej lahko opazili, da je ZDNet pridobil Softseek, vseeno pa je integracija bila na nižji ravni. Sedaj vas na Softseekovi strani enostavno prenese na ZDNet Downloads, kjer pa ni Softseekovega prejšnjega sistema shranjevanja programov. Meni je bilo na Softseeku všeč predvsem to, da je imel skoraj vsak program napisan dober opis, in enostavno navigacijo po kategorijah.
Hm, Softseek bom definitivno zelo pogrešala.

1 komentar