»

Samsung in Huawei zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Samsung in Huawei sta se spravila in zaključujeta vse medsebojne tožbe zaradi patentov v pametnih telefonih. Kot poroča Nikkei, sta podjetji v triletnem sporu, ki je obsegal več kot 40 različnih tožb, našli skupni jezik. Poravnali sta se z mediacijo na sodišču v kitajskem Guangdongu. Podrobnosti dogovora niso znane, vključuje pa navzkrižno licenciranje.

Da sta se podjetji odločili zakopati bojno sekiro, ni presenetljivo. Trg pametnih telefonov se ohlaja, zato je smiselno energijo preusmerjati v dvigovanje prodaje in razvoj, ne pa v tožbe. Globalna prodaja telefonov je lani padla za 4,1 odstotka. Samsung, ki ima največji tržni delež, drži 20,8-odstotni tržni delež, Huawei pa je s 14,7 odstotka na tretjem mestu.

V spor sta se podjetji zapletli maja 2016, ko je Huawei na Kitajskem in v ZDA tožil Samsung zaradi kršitev patentov, ki...

5 komentarjev

Google za milijardo prevzel petino HTC-jevih zaposlenih

Slo-Tech - Google je sporočil, da je lani najavljen prevzem dobršnega dela HTC-ja, ki se ukvarja s telefoni, končan. Za 1,1 milijarde dolarjev so kupili približno polovico HTC-jeve ekipe iz razvoja in raziskav, kar predstavlja 2000 zaposlenih. Gre v glavnem za ljudi, ki so delali na projektu Pixel za Google. Prav tako je Google dobil neekskluzivno licenco za uporabo HTC-jeve intelektualne lastnine. Sprva je kazalo, da bo Google kupil kar celoten HTC-jev mobilni oddelek, podobno kot je storil z Motorolo, a so se na koncu odločili za kompromisni predlog.

HTC pa je z izkupičkom tudi zadovoljen, saj je dobil prepotrebno finančno injekcijo. Za podjetje, ki vsako četrtletje porabi 75 milijonov dolarjev preveč, predstavlja dobra milijarda tri leta odloga. HTC je...

8 komentarjev

Huawei toži Samsung zaradi kršitev patentov

BBC - Tožbe ali pa zgolj negodovanja zaradi kršitev patentov gredo običajno v drugo smer, a to pot kitajski Huawei toži južnokorejski Samsung zaradi kršitve patentov. Vložili so dve tožbi, eno v Kaliforniji in drugo v kitajskem Šendženu. Huawei navaja, da "da Samsung brez licence uporablja tehnologijo za telekomunikacije četrte generacije (4G), operacijske sisteme in uporabniški vmesnik v svojih telefonih", kar pokrivajo Huaweijevi patenti. Huawei dodaja, da nekatere izmed teh patentov ponujajo v licenciranje vsem (FRAND - pošteno, razumno in nediskriminatorno), ker so deli standardov, a Samsung licenc ni kupil.

Vodja Huaweijevega oddelka za intelektualno lastnino Ding Jianxing je povedal, da pričakujejo, da bo Samsung...

4 komentarji

LG in Google sklenila patentni dogovor

vir: LG
LG - LG in Google se sicer nikoli nista na veliko tožila, a sta vseeno sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju patentov. Odslej bo vsako podjetje imelo pravico do uporabe patentov drugega podjetja, ki bo vključevala tako obstoječe kot tudi v prihodnosti podeljene patente. Dogovor bo veljal deset let z možnostjo podaljšanja. Finančnih podrobnosti dogovora podjetji nista želeli razkriti.

Podjetji ste bila tudi v preteklosti v dobrih odnosih, saj je LG izdeoval telefone Nexus 5, ki jih Google prodaja pod svojo znamko (nove Nexuse 6 pa izdeluje Motorola). LG-jev podpredsednik je dejal, da LG ceni odnos z Googlom in da dogovor potrjuje zaveze podjetij k razvoju novih izdelkov in tehnologij, ki bodo izboljšali življenja...

2 komentarja

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Nokia - Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane...

5 komentarjev

Samsung sme videti dogovor med Applom in HTC-jem

BBC - Apple in HTC sta pretekli teden podpisala dogovor o navzkrižnem licenciranju, s čimer sta zaprla vse tekoče pravne postopke zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov. Zakaj sta podjetji pristali na to odločitev, je brez vpogleda v dogovor težko reči, a ni pretirano predpostaviti, da se bo Apple lahko sedaj osredotočil na dvoboj s Samsungom, medtem ko bo HTC v zameno za 100-300 milijonov dolarjev letno dobil 10-letno licenco za uporabo vseh Applovih patentov. Slednji je namreč presodil, da jim HTC ni več nevaren. Samsung pa je povsem druga liga in tu bo boj še vroč.

Takoj po najavi patentnega dogovora, ki je tajen, je Samsung zahteval vpogled. Sodišče v ZDA je hitro odločilo, da to pravico ima. V zahtevi so zapisali, da dogovor gotovo vključuje tudi nekaj...

5 komentarjev

Nokia toži RIM, HTC, ViewSonic

ZDNet - Medtem ko se Nokia doslej ni veliko bojevala v patentih tožbah, če seveda izvzamemo dolg proces proti Applu, ki pa se je lani končal s poravnavo in 430 milijoni evrov za Nokio, so sedaj v velikem slogu zamahnili proti RIM-u, HTC-ju in ViewSonicu. Zaradi domnevnih kršitev patentov jih tožijo v ZDA in Evropi.

Jabolko spora je, vsaj uradno, 45 patentov v Nokiini lasti (seznam), ki pokrivajo upravljanje z energijo, večopravilnost, navigacijo, šifriranje podatkov, dinamične menije, izvedbo antene, prenos priponk v elektronskih sporočil na mobilnih telefonih in podobno. Zaradi kršitev je Nokia zoper RIM vložila tožbi v Düsseldorfu in Mannheimu. Zoper ViewSonic so začeli postopka v Delawaru in...

16 komentarjev

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

IPCom je začasno odredbo za prepoved prodaje HTC-jevih pametnih telefonov dobil že spomladi 2009, zdaj pa je postala pravnomočna. HTC je v vmesnem času stavil na razveljavitev ključnih patentov (skupaj z Nokio), a preprosto ni šlo dovolj hitro.

vir: TechTicker
TechTicker - Münchenski patentni holding IPCom je brez dlake na jeziku najavil, da bodo nemudoma zahtevali umik vseh HTC-jevih pametnih telefonov s prodajnih polic v Nemčiji in to ravno na začetku božično-novoletne nakupovalne sezone. Cilj je precej jasen - izsiliti podpis licenčne pogodbe za kupček patentov, ki jih je IPCom kupil od Boscha, in sledi pomembni zmagi v sodnem sporu s tajvanskim HTC-jem.

IPCom je star nekje štiri leta in vse svoje prihodke (želi) ustvarjati z licenciranjem obsežnega svežnja patentov - čez 1000 njih, registriranih tako v EU, ZDA kot ključnih...

28 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev