»

Dell se vrača na borzo

Michael Dell

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po petih letih, odkar je Michael Dell s pomočjo sklada Silver Lake odkupil lastne delnice in se rešil sitnih sovlagateljev, se podjetje vrača na borzni parket. A to ne bo potekalo s pomočjo kake javne prodaje (IPO), pač pa Dell Technologies odkupuje delnice, ustvarjene za potrebe prevzema EMC leta 2016, ki so doslej kotirale na borzi pod kratico DVMT. Ker morajo zanje plačati 21,7 milijard ameriških dolarjev, so v ta namen ustanovili nove vrednostne papirje, s katerimi bodo prav tako trgovali na newyorški borzi. Michale Dell sicer ostaja izvršni direktor krovne družbe, obenem pa z 72 % deležem tudi največji lastnik.

Poteza bo podjetje postavila v boljši položaj za odplačilo starih dolgov (še nedavno je zaradi nakupa EMC...

0 komentarjev

Dell prodaja oddelek za IT-storitve

Dell - Iz Della so sporočili, da bodo prodali svoj oddelek za IT-storitve, ki ga bo prevzel japonski NTT. Transakcija bo težka 3,05 milijarde dolarjev, s kupnino pa bo Dell nekoliko izboljšal svojo likvidnost, ki jo je izčrpal lanski prevzem EMC-ja, ki je bil skupno (pomemben delež je vključevala zamenjava delnic in nekaj drugih računovodskih operacij) vreden 67 milijard dolarjev, s čimer si je Dell nabral 43 milijard dolarjev finančnih obveznosti. Za Dell Services (bivši Perot Systems, ki ga je Dell leta 2009 kupil za 3,9 milijarde dolarjev) so najprej želeli iztržiti 5-6 milijard dolarjev, a so na koncu morali sprejeti pol toliko. NTT si je Dell Services želel tudi zato, ker se želi širiti na severnoameriški trg, kjer je Dell...

0 komentarjev

Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

The Register - Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih,...

18 komentarjev

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

Še dve prevzemni ponudbi za Dell

Ars Technica - Posebni odbor, ki ga je Dell oblikoval za pripravo prevzema, je sporočil, da je podjetje dobilo še dve prevzemni ponudbi, ki za podjetje ponujata več kakor Michael Dell. Ta je februarja za podjetje ponudil 24,4 milijarde dolarjev (13,65 dolarja na delnico), kar bi financiral s posojilom iz investicijske družbe Silver Lake in Microsoftovim kreditom. Ponudba je naletela na burne odzive ostalih delničarjev, sej naj bi bila ponujena cena prenizka, poleg tega pa je Michael Dell znan kot neizprosen menedžer, ki se je delil stomilijonske bonuse, ko je odpuščal zaposlene. Prevzem bi Dell obremenil s 16 milijardami dolarjev novega dolga za poplačilo kupnine. Zamerijo mu tudi oktobrski prisilni odkup delnic od zaposlenih, saj jim je...

0 komentarjev

Milijardni menedžerski odkup Della

Reuters - Uresničile so se bodo napovedi, da bo podjetje Dell prodano, le da se to ne bo zgodilo, kot smo pričakovali. Podjetja ne bo kupil kak finančni sklad ali drugo računalniško podjetje, ampak se bo kar njegov ustanovitelj, izvršni direktor in trenutni 14-odstotni lastnik Michael Dell odločil za menedžerski prevzem. Za podjetje bo odštel 24,4 milijarde dolarjev.

To je veliko denarja, zato bo imel finančno zaledje. Dve milijardi bo primaknil Microsoft v obliki posojila, medtem ko bo sklad Silver Lake vstopil v lastniško strukturo z lastnim kapitalom v višini milijarde. Michael Dell bo poleg svojih 14 odstotkov vložil svež kapital prek svojega zasebnega sklada MSD Capital. Skupno bo 15 milijard sredstev za prevzem dolžniških in te...

34 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Dell v prvem četrtletju slabše, a pozitivno

The Register - Dell je ta teden objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je izteklo prvega maja. Iz njih je razvidno, da so v tem kvartalu prihodki podjetja znašali 12,3 milijarde dolarjev, kar je za četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobička je bilo manj, saj so ga še lani zabeležili 784 milijonov dolarjev, letos pa zgolj 290 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Michael Dell pričakuje bolj rožnato prihodnost leta 2010.

Po zadnjem štetju ima namreč Dell 37-odstotni tržni delež na področju strežnikov x86, za prihodnje leto pa pričakujejo intenzivnejše investicije podjetij v svoje sisteme in posledično več prometa za Dell. Kot pravi, bo en razlog za konkretnejše nadgradnje v prihodnjem letu izid Windows 7, drugi pa tečnarjenje zaposlenih, ki bodo počasi naveličani delati na štiri ali pet let starih računalnikih, če imajo doma nove.

0 komentarjev