»

Satya Nadella postal še Microsoftov predsednik

Satya Nadella

vir: Wikipedia
CNet - Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je ta teden postal še novi predsednik. Upravni odbor ga je soglasno potrdil kot predsednika odbora, s čimer bo imel Nadella še več vpliva na vodenje podjetja. John Thompson, ki je doslej opravljal funkcijo predsednika, bo dobil eno izmed direktorskih mest v podjetju. Thompson je bil predsednik od leta 2014, pred tem pa je bil izvršni direktor Symanteca.

Nadella, ki je v Microsoftu zaposlen od leta 1992, je izvršni direktor postal leta 2014, ko je dobil zahtevno nalogo izboljšati kondicijo podjetja. Windows kot glavni izdelek je tedaj izgubljal zagon, zato je moralo podjetje stopiti v korak s časom in se deloma preusmeriti na druga področja, zlasti storitve v oblaku in umetno inteligenco. Preskok je uspel in Microsoft je danes drugo podjetje, ki se spogleduje z borzno vrednostjo dveh bilijonov dolarjev. Microsoft je lani kljub epidemiji beležil 14-odstotno rast prihodkov. Nadella se je rodil v Indiji in se je v ZDA preselil po diplomi, ko...

3 komentarji

Bill Gates zapušča Microsoftov upravni odbor

Slo-Tech - Microsoftov ustanovitelj Bill Gates zapušča upravni odbor podjetja, ki ga pred 45 leti ustanovil. Do leta 2008 je podjetje vodil kot izvršni direktor, nato pa se je posvetil dobrodelni organizacija Bill and Melinda Gates Foundation. Podjetje od leta 2014 kot direktor vodi Satya Nadella, Gates pa je bil med leti 2008 in 2014 predsednik upravnega odbora, pozneje pa le še član. Sedaj ne bo niti to.

Gates ne bo popolnoma zapustil podjetja, saj bo nadaljeval kot tehnološki svetovalec za izvršnega direktorja. Razlog za odstop je enak, kot je bil leta 2008, in sicer si želi več časa za delo v svoji Fundaciji. Zapisal je, da bo posvetil več časa dobrodelnosti, med drugim javnemu zdravju, razvoju, izobraževanju in boju proti podnebnih spremembam. Dodal je, da nikakor ne izstopa iz podjetja, saj bo Microsoft vedno pomemben del njegovega življenja in da bo še naprej sodeloval s Satyo Nadellom pri oblikovanju vizije in doseganju ambicioznih ciljev podjetja.

Upravni odbor podjetja bo imel...

46 komentarjev

Microsoftov SQL Server prihaja na Linux

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo sredi prihodnjega leta izdal verzijo SQL Serverja, ki bo tekla na Linuxu. Prav se prebrali, SQL Server prihaja na Linux oziroma je že tu, saj je zaprta beta verzija za preizkuševalce že na voljo.

Spomnimo, da je Steve Ballmer leta 2001 dejal, da je "Linux rak, ki se v smislu intelektualne lastnine prime vsega, česar se dotakne" (mislil je seveda na licenco GPL). A časi so se spremenili, še zlasti po februarju 2014, ko je vodenje podjetja prevzel Satya Nadella in njegovi izjavi, da ima Microsoft rad Linux. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je dejal, da se veseli sodelovanja z Microsoftom, ko ta pripravlja SQL Server za Linux.

Microsoftove molzne krave se počasi spreminjajo, in so še kaj drugega kot Office in Windows....

126 komentarjev

Uradno: najvplivnejša človeka v Microsoftu Satya Nadella in Amy Hood

Satya Nadella

Microsoft - Microsoft je danes uradno potrdil napovedi dobro obveščenih virov iz preteklega tedna. Vodenje podjetja bo po Ballmerjevem odhodu prevzel Satya Nadella.

Upravni od bor je odločil, da imenuje Satyo Nadello na mesto izvršnega direktorja podjetja. Funkcijo bo začel opravljati nemudoma. Nadella se je podjetju pridružil davnega leta 1992 in se v tem času uveljavil kot velik strokovnjak na svojem področju. Njegove zasluge so predvsem vstop podjetja na trg oblačnega računalništva in njegova implementacije v Bing, Xbox, Office ter ostale izdelke. Ko je bil Nadella vodja oddelka za strežnike, je uspel preobrniti upad prihodkov in zabeležiti visoko rast.

O Nadelli imata Bill Gates in odhajajoči izvršni direktor Steve Ballmer povedati veliko dobrega. Gates je dejal, da v tem obdobju...

20 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji

Ballmer gre v pokoj

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših...

67 komentarjev

Marissa Mayer nova Yahoojeva izvršna direktorica

The New York Times - Dva meseca po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Scotta Thompsona zaradi zavajanja glede svoje izobrazbe je podjetje dobilo novo izvršno direktorico. Položaj, ki so ga v zadnjih treh letih zasedali trije ljudje (Jerry Yang, Carol Bartz in Scott Thompson), bo od danes dalje v rokah Marisse Mayer. Ta je doslej dolgih 13 let službovala v Googlu, ki se mu je pridružila daljnega leta 1999 kot 20. zaposlena. Vodila je Googlove iskalne produkte, kjer je bila zadolžena za videz (Gmaila, Google News, Google Maila itd.) in v zadnjem času bila namestnica vodje oddelka za Google Maps in lokalizacijo. Ves čas je bila eden izmed redkih prepoznavnih obrazov Googla.

Imenovanje 37-letne Mayerjeve, po izobrazbi računalniške inženirke s Stanforda, je nekoliko presenetljivo, saj se...

6 komentarjev

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Največji zmagovalec je Dan Loeb, ki je dobil vse, kar je zahteval.

Yahoo News - Afera o izobrazbi Yahoojevega izvršnega direktorja je dobila epilog, saj se je Scott Thompson odločil, da nepreklicno odstopi. K tej odločitvi mu je pravzaprav pomagal upravni odbor, ki je v nedeljo na izredni seji sprejel odločitev, da Thompson ni primeren za vodenje podjetja, tako da mu drugega ni preostalo. Hkrati je dobil upravni odbor tri nove člane iz vrst največjega delničarja, ki je na težave z izobrazbo opozoril.

Spomnimo, da je vodja hedge sklada Third Point kot največjega zasebnega lastnika Yahooja Dan Loeb prejšnji teden razkril, da je Scott Thompson lagal o svoji izobrazbi. Na spletu in v poročilih SEC-u (ameriška agencija za trg...

21 komentarjev

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev