»

Kupovanje prenosnika

Mikhailtech - Kupovanje prenosnika ni ravno vsakdanje opravilo, in večina ljudi, ki se zanj odloči, porabi vsaj kakšen mesec za primerjavo, preden se odloči za nakup. Vem tudi iz lastnih izkušenj, samo da se je moj mesec zavlekel v skoraj leto.

Ker se tudi na našem forumu pojavi vsake toliko prošnja za pomoč pri nakupu prenosnika, in glede na to, da na spletu ni ravno obilice testov in primerjav, je tale članek na MikhailTechu zelo dobrodošel. Je ažuren, ne preveč obsežen, razloži vse aspekte nakupa, poleg tega pa ne pokaže s prstom na samo en model. Zelo pohvalno in vredno branja. Če ne drugače, vsaj za primerjavo, koliko je namizni računalnik cenejši.

1 komentar

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Intel napada trg prenosnikov

The inquirer - Intelovi Pentium4 procesorji niso bili nikoli mišljeni kot samo desktop procesorji, ampak je Intel z njimi načrtoval tudi pohod na mobilni trg, kjer naj bi s pomočjo P4 zasedel še večji tržni delež. Kljub drznim napovedim, ki jih lahko beremo na tujih straneh, pa P4 procesorje še kar nekaj časa ne bomo videli v prenosnikih, saj Intel načrtuje prodor šele za prvo polovico leta 2002, ko bo predstavil micro FCPGA pakiranje, boljšo SpeedStep tehnologijo in 1.5 GHz procesor P4, ki se mu bo v drugi polovici prihodnjega leta pridružil še 2 GHz primerek. Procesorji bodo obdržali 400 MHz vodilo, 3.2 GB/s prepustnost, delovali pa bodo v navezi s čipovjem 845MP, ki bo podpiralo PC1600 DDR SDRAM. Gotovo to ne bo edin nabor čipov za mobilne P4, saj se po internetu širijo govorice, da ima Intel v planu tudi integrirane različice, ki bodo vsebovale grafični podsistem. Prenosni P4 procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, uporabljali bodo bakrene povezave, podpirali pa bodo tudi...

0 komentarjev

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev

Inteli

Slo-Tech - To novico nam je posredoval Nikola Rubin:
Intel bo v ponedeljek (27.08.2001) izdal nove Pentiume, ki bodo delovali na frq. 2 GHz. S tem se bo cena ostalim procesorejem Intel Pentiom cena znižala (nekaterim tudi za več kot 50 %) - izjava Intela. V ponedeljek (27.08.01) bo prav tako izšel novi procesor za prenosnike, istočasno pa bo Intel najavil proizvodnjo novih procesorjev imenovanih "Banias", ki bodo izključno za prenosnike.

0 komentarjev