»

Niti sistem za skeniranje ven ni varen pred napadalci

Vice - Eden izmed biometričnih sistemov, ki je doslej veljal za sorazmerno odpornega na zlorabe, je skeniranje vzorca ven v dlaneh. Gre za sistem, ki ga uporabljajo tudi na sedežu nemške obveščevalne agencije BND v Berlinu. Nemška raziskovalca Jan Krissler in Julian Albrecht sta na konferenci Chaos Communication Congress v Leipzigu pokazala, da je tudi ta sistem mogoče preprosto pretentati.

Iz voska sta izdelala umetno roko, s katero sta lahko prelisičila čitalnik. Vzorec ven v svojih dlaneh sta pridobila s fotografiranjem. Uporabila sta prilagojeno kamero SLR, ki sta ji odstranila infrardeči filter. Tako sta na fotografijah videla vzorec žilnega sistema, ki sta jih potem natisnila in vključila v umetno roko. Krissler pojasnjuje, da lahko fotografije posnamemo že z...

0 komentarjev

Večina bankomatov lahko hekerjem podleže v nekaj minutah

Slo-Tech - Strokovnjaki za bančno varnost iz podjetja Positive Technologies so objavili poročilo o rezultatih raziskave varnosti bankomatov. V njem ugotavljajo, da je velika večina bankomatov varnostno nezadostno zaščitenih, saj lahko hekerji v vsega nekaj minutah pridobijo nadzor nad njimi. Proučili so 26 bankomatov treh največjih proizvajalcev: NCR, Diebold Nixdorf in GRGBanking.

Ranljivosti so razvrstili v štiri kategorije: nezadostna zaščita omrežja, nezadostna lokalna zaščita, nepravilna konfiguracija sistemov oziroma naprav, ranljivosti zaradi konfiguracije nazora nad aplikacijami. Pogledali so več scenarijev, skupna imenovalca pa sta bila dva - izplačevanje denarja iz kasete ali branje informacij s kartic uporabnikov (skimming). Za nekatere vrste napadov bi moral zlikovec delati v banki ali kako...

15 komentarjev

Bankomati nemškega proizvajalca tarča hekerskega napada

Slo-Tech - Nemški proizvajalec bankomatov Wincor Nixdorf je potrdil, da so bili njihovi bankomati na Tajvanu tarče hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti za 70 milijonov novih tajvanskih dolarjev gotovine (okrog dva milijona evrov). Napad se je zgodil minuli konec tedna, osumljenca, ki sta že v ponedeljek zapustila Tajvan, pa so identificirali kot ruska državljana. Prav tako so odkrili tri različne vrste zlonamerne programske opreme (malware), ki so jih uporabili pri napadu.

Hekerski napadi na bankomate sicer niso novost, so se pa doslej v glavnem dogajali ob fizičnem dostopu do bankomata, ki seveda ni nič drugega kakor fizično zelo zaščiten računalnik. To pot pa so napadalci dostop pridobili oddaljeno, pri...

6 komentarjev

Napadi na bankomate z USB-ključi še vedno aktualni

Slo-Tech - Strokovnjaki na nemški konferenci CCC (Chaos Communication Congress) so predstavili metodo ropanja bankomatov z okuženimi USB-ključi, ki je kljub precej dolgi bradi še vedno popularna in dobičkonosna. Ker mnogo bankomatov še vedno poganja Windows XP, za robustno zunanjostjo pa se skriva običajen računalnik, ki ima tudi USB-vhode, napadi niso presenetljivi.

Napadalci v zunanje ohišje izvrtajo luknjo, skozi katero pridobijo dostop do USB-vhoda v računalniku. Vanj priključijo USB-ključ s posebej pripravljeno zlonamerno programsko opremo, nato pa poškodovani del ohišja zamenjajo, tako da se manipulacije ne opazi. Če je bankomat nastavljen tako, da se zažene z USB-ključa,...

49 komentarjev

V Južni Afriki obsežen napad na elektronske blagajne

vir: BBC
BBC - Po Južni Afriki se je množično razširil zlonamerni program Dexter, ki okuži elektronske blagajne s programsko opremo za procesiranje plačil s karticami (torej s funkcijo POS-terminalov), na katerih se opravljajo plačila z debetnimi in kreditnimi karticami, so sporočili iz procesnega centra Payments Association of South Africa (PASA). Dexter se je začel širiti v začetku leta, prizadel pa je vse banke, ki poslujejo v Južni Afriki, medtem ko povzročena škoda znaša več milijonov randov.

Seculert je prvo verzijo Dexterja odkril že lani decembra, medtem ko naj bi bil začel krožiti po svetu že lanskega septembra ali najpozneje oktobra. Medtem ko večina kraj številk kreditnih kartic temelji na odtujeni številki kartice v domačem računalniku s trojanskim konjem ali kopiranju magnetnega zapisa s fizično napravo na bankomatu...

18 komentarjev

Z vdorom v kartični procesni center ukradli 45 milijonov dolarjev

Dva izmed obtoženih

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriško državno tožilstvo je javnosti razkrilo obtožnico zoper osmerico (vodja je bil sicer najden mrtev v Dominikanski republiki, tako da jih ostaja sedem), ki je decembra in februarja izvedla enega največjih bančnih ropov v zgodovini. Toda to pot niso uporabljali mask ali pištol, temveč se je vse dogajalo v računalnikih. V ropu so si pridobili 45 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Napad je bil načrtovan s kirurško natančnostjo. Decembra so vdrli v strežnike neimenovanega...

30 komentarjev

Zlonamerna programska oprema napadla ameriške elektrarne

Nadzorni sistemi, ki so ogroženi.

ZDNet - Ena stvar so napredni kosi zlonamerne vohunske programske opreme, kot so (bili) Stuxnet, Flame ali Rdeči oktober, proti katerim pametne zaščite ni, ker jih pišejo vrhunsko usposobljeni strokovnjaki in ker izkoriščajo še neprijavljene ranljivosti v programski opremi. V povsem drugo kategorijo pa sodi običajna malomarnost, ko pomembne industrijske sisteme virusi okužijo zato, ker nimajo nameščenih osnovnih protivirusnih programov, ki bi jih bili zlahka zaznali. Zgodi se tudi v elektrarnam v ZDA.

Ameriški CERT je sporočil, da so odkrili okužbe nadzornih sistemov SCADA v dveh elektrarnah, a ju niso želeli imenovati. Scenarij je zelo običajen. Vektor okužbe je bil nezaščiten USB-vhod, v katerega je zaposleni vključil okužen USB-ključ in...

27 komentarjev

Hekerski napadi na bankomate

Jackpot na bankomatu

vir: Wired News
Wired News - Na BlackHat konferenci prejšnji teden v Las Vegasu je po poročanju medijev največ zanimanja požel prikaz napada na bančne avtomate.

Barnaby Jack je namreč prikazal dva napada na bančne avtomate. Prvi napad zahteva fizični dostop: bančni avtomat (proizvajalca Triton) je potrebno odpreti (vsi bančni avtomati tega proizvajalca uporabljajo isti ključ) in vanj vtakniti USB ključek z zlonamerno programsko opremo. Drugi napad (na avtomat proizvajalca Tranax) pa je mogoč kar preko omrežja. Na obeh sistemih teče operacijski sistem Windows CE. Triton je sicer lansko leto že izdal popravek, ki omogoča samo poganjanje digitalno podpisane programske opreme, tako da ta napad na posodobljenih napravah ni več mogoč.

Oddaljeni...

28 komentarjev

Informacije o stanju bankomatov po Sloveniji

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zelo mudilo in ste hoteli dvigniti denar na bankomatu, pa le ta ni deloval? To bi se sedaj moralo dogajati redkeje, saj smo končno dobili spletno stran www.bankomati.net, ki nam ponuja informacije o stanju bankomatov po celi Sloveniji. Tako lahko sedaj kar doma ugotovite, ali bankomat deluje ali ne, ali pa mu je samo zmanjkalo denarja in lahko normalno napolnite svoj GSM račun ali položite depozit... Klik!

30 komentarjev