»

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

VIA KT266A in EpoX

X-Bit Labs - Epox je nedavno predstavil svojo novo matično ploščo, ki je narejena na osnovi VIA KT266A nabora. Plošča je v bistvu samo modifikacija dobre stare EP-8KHA, zato je ohranila večino lastnosti stare različice, ki je zgrajena okrog starega KT266 (razen hitrosti, ki je glavna odlika KT266 A :)). In kakšne so specifikacije novega izdelka? Oblika ATX, 3 DIMM sloti za 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža, podpora ATA/100 in 6 USB priključkov. Po dobri stari Epoxovi tradiciji, plošča vsebuje še P80P Debug napravico, s katero sporoča stanje sistema in značilne Epoxove nastavitve za navijanje procesorja.

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

Via Arena - Viina nova stran

VIA Arena - Za konec pa še novička o novo nastali strani VIA Arena, ki jo je ustanovilo matično podjetje VIA in je namenjena izključno podpori njihovim izdelkom (support portal). Čeprav je stran namenjena izključno podpori, pa je zanimiva tudi za druge, ki nimajo Viinih produktov, saj na njej najdete kup povezav do testov Viinega Apollo P4X266, KT266A, Apollo KT266, Apollo KT266 nabora in procesorja C3. Stran obvešča tudi o svežih 4in1 gonilnikih, ponuja pa še FAQ, Information Database in Forum sekcijo.

0 komentarjev

VIA podprla UltraATA/133

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
Na trenutno potekajočemu VIA Technology Forum-u (Taipei), je VIA predstavila VT8233A South Bridge, ki podpira novi Ultra ATA/133 protokol (podatkovni valj iz HDD-jevega bufferja teče z maksimalno hitrostjo 133MB na sekundo). Novi South Bridge paše na pine še obstoječih VT8233/VT8233C čipov. Lahko se ga uporablja skupaj z kar nekaterimi Nort Bridge-i, ki podpirajo visoko zmogljivo V-Link vodilo (VIA Apollo P4X266, VIA Apollo KT266A,...). VT8233A bodo izdelovali v tovarnah TSMC-ja v 0.22 mikronski tehnologiji. VIA je zaenkrat bolj skopa z informacijami, zato še ni znano, kdaj naj bi izdelki s tem čipom prišli v prodajo. Predvidevamo lahko, da bolj proti koncu leta, saj bodo ultimativne specifikacije UltraATA/133 protokola postale na voljo šele proti koncu Q4, leta 2001. Več o tem tukaj.

1 komentar

DFI in nove plate

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
DFI namerava na trg spustiti Socket A ploščo, ki uporablja Viin-o čipovje KLE133. Po besedah firme, bo plošča namenjena potrošniškim aplikacijam in imela dokaj nizko ceno. Plošča podpira 200/266Mhz FSB Athlon in Duron procesorjev, ima 2 SDRAM DIMM reži za do 1GB pomnilnika, 3 PCI reže in 1. CNR režo. Imela bo tudi že vgrajeni AC'97 zvok in možnost že vgrajenih LAN sposobnosti (AM33-EL). AM33 bo zudi podpirala prihajajoče 1.5Ghz Athlone in 1Ghz Durone, imela zmožnost SFS-ja (Stepless frequency Selection) ki omogočuje overclockerske sposobnosti in podpirala ATA/100, kot tudi STR (suspend-to-RAM). Kar se tiče nizke cene, se še ne ve kakšna bo.

0 komentarjev

Dlančniki z igricami

Slo-Tech - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX:

Kot nekateri veste, se namerava Sega umakniti iz igričarske hardware scene in se osredotočiti na izdelovanje iger. Tu sem zasledil informacijo, da se Sega namerava povezati s Synovial Inc. s pomočjo katerega bo izdelovala igre za popularne dlančnike in njihove operacijske sisteme. Sega tako namerava klasike, kot so Sonic The Hedgehog prenesti na dlančnike. Po zgodbi sodeč, naj bi bila prva skupna igra firm imenovana Virtual Game Gear, ki naj bi delovala na Pocket PC-jih kot je Compaq-ov iPAQ.

1 komentar

VIA KT266A

VIA Hardware - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX.
Če ste se obotavljali glede nakupa DDR matične plošče zaradi slabih performans trenutnih čipovij, vam ne bo treba več (dolgo) čakati. VIA je predstavila nov nabor čipov imenovan KT266A, ki se po zgodnjih testih sodeč, ne samo kosa, temveč tudi prehiti vsa ostala čipovja trenutno na tržišču. Čipovje je kompatibilen z vsemi Duroni/Athloni, vendar pa boste za optimalne performanse rabili 266Mhz FSB Athlona. Cena naj bi se gibala v istem rangu kot že poznan Viin nabor KT266 in tako predstavljala odlično kupčijo. Izšla naj bi malo prej kot desktop verzija Palomina, v povezavi s katerim bo to že tako ali tako odlično čipovje pokazalo zobe. Več o tem tu.
Če se bo KT266A res obnesla tako dobro, kot pravi VIA Hardwere, potem ima VIA še možnost prislužiti si (nazaj) naslov vrhunskega izdlovalca čipovij. Opozarjem pa vas, da je test opravila stran, ki je zelo "povezana" z Vio! Nekateri od vstvarjalcev strani so namreč kar uslužbenci Vie. Tako da glede...

2 komentarja

Malo samohvale

VIA Hardware - Na VIAHardwere so tu pripravili članek o zgodovini Vie. Ker pa je VIAHardwere zelo "povezana" z Vio samo, je članek spisal kar uslužbenec Vie. Kar je seveda (malo) pristransko. Celoten članek je v stilu ...in potem je VIA ostala sama na tržišču in edina kljubovala Intelu... Skratka gre za članek polen samospevov na čast Vii. Nas pa spomni na vse stvari in izdelke, ki so se pojavili pred desetimi leti do danes. Via je namreč vedno bila ptisotna na tržišču in tako lahko sledimo kako se je VIA razvijala ob procesorjih (od Pentiuma preko Pentiuma2 in 3 do AMD-jev in tako naprej)... Če niste strašen nasprotnik Vie, si članek kar preberite, ker vas bo spomnil na lepi čas Pentiumov...

7 komentarjev