»

Februarska zmrzal v Teksasu povzročila milijarde izgube in dobičke

Bloomberg - Ko je 15. februarja letos Teksas zajel arktični mraz, zaradi česar se je država pogreznila v pet dni trajajoči temo in mraz, si je malokdo mislil, da bo račune za elektriko in ogrevanje plačeval še več let. Energetski sistem države je bil v nekaj urah na tleh, zaradi česar so sočasno cene poletele v nebo, ponudba energentov - zlasti plina in elektrike - pa je strmoglavila. Komur so še gorele luči, je to kmalu krepko obžaloval. Na drugi strani enačbe pa so bili proizvajalci zemeljskega plina in upravljavci plinovodov. Ti so v petih dneh ustvarili 11 milijard dolarjev, od česar so tri četrtine plačale elektrarne, ki so to podražitev veliki meri prenesle na potrošnike, preostanek pa porabniki plina za ogrevanje in kuho. Podrobnosti so znane, razkriva Bloomberg.

Da bi šlo nekaj hudo narobe, je bilo nekaterim jasno že dni pred ohladitvijo. Proizvodnjo zemeljskega plina so začeli krčiti, ker je bilo jasno, da oprema ni prilagojena za prihajajoče arktične temperature. Od 9. februarja...

34 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

Konec neke ere: Intel ni več največji proizvajalec čipov

Financial Times - V računalništvu je malo stvari res večnih, a ena izmed trdnejših resnic je bila dolga desetletja, da je največji proizvajalec čipov Intel. AMD še vedno brca in na nekaterih področjih nudi kakovostne rešitve za zelo malo denarja, na mobilnem področju je struja ARM zelo močna, a Intel je vendarle veljal za največjega. Intel seveda ne proizvaja le procesorjev, temveč tudi druge polprevodniške čipe, denimo flash. Toda položaj na vrhu se ima spremeniti, kažejo najnovejši podatki. Četrt stoletja dolgo Intelovo vladavino bo prekinil...

31 komentarjev

HTC slabo, Samsung rekordno

HTC One podjetju ni pomagal do uspeha

vir: Android Central
Android Central - HTC je v preteklem, tretjem letošnjem četrtletju zabeležil prvo izgubo v zgodovini podjetja. Izgubo so sicer napovedali že julija, a vseeno kaže, v kakšnih težavah je podjetje. V tretjem četrtletju so imeli za 1,6 milijarde dolarjev prihodkov in za 101 milijona dolarjev izgube, ko odštejemo davčne obveznosti. To lahko primerjamo z drugim četrtletjem letošnjega leta, ko so imeli za 2,35 milijarde dolarjev prihodkov in 42 milijonov dolarjev dobička, oz. s tretjim lanskim četrtletjem, ko so imeli za 2,4 milijarde prihodkov ter 132 milijonov dolarjev dobička, ko so plačali davčne obveze.

Največji konkurent na HTC-jevem področju, Samsung, po drugi strani kuje rekordne dobičke. Res je, da Samsung objavlja rezultate za celo podjetje Samsung Electronics, torej za divizije, ki razvijajo...

6 komentarjev

BlackBerry Messenger prihaja čez vikend

Android Central - Pekel je zamrznil, BlackBerry Messenger ne bo več ekskluziven zgolj za robidaste telefone. Poleg funkcije potisnih sporočil, uporabnih predvsem za elektronsko pošto, je BlackBerry Messenger ena izmed ključnih alinej platforme BlackBerry. Zaradi sodelavcev in poslovnih kontaktov, ki so uporabljali ta servis za hitro sporočanje, je prenekateri poslovni uporabnik tudi sam prešel na oz. nadaljeval uporabo BlackBerryjev, tudi ko niso bili več tako konkurenčni iOS-u, Androidu, Windows Phone, itd. (potisna elektronska pošta dandanes ni več nič posebnega). Zadnja trdnjava je bil tako BlackBerry Messenger, a tudi to se končuje.


Jutri, v soboto, bo javnosti na...

18 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev