»

Začetek projekta OpenZFS

Slo-Tech - Včeraj so najavili začetek OpenZFS projekta, resnično odprtokodnega naslednika projekta ZFS.

Datotečni sistem ZFS je v aktivnem razvoju že več kot desetletje in je med najbolj naprednimi na svetu. Nedavni razvoj se je nadaljeval odprtokodno, zato se je skupnost razvijalcev, uporabnikov in podjetij, ki izboljšujejo, uporabljajo in gradijo na sistemu ZFS združila v OpenZFS. Ustanovili so ga člani skupnosti razvijalcev GNU/Linuxa, FreeBSD-ja, Mac OS X-a ter skupnost illumos projekta, vključno z Mattom Ahrensom, enim od dveh prvotnih avtorjev ZFS-ja. OpenZFS tako združuje veliko število razvijalcev z različnih sistemov.

OpenZFS skupnost bi rada kot dolgoročni cilj dvignila ozaveščenost o kakovosti, uporabnosti in razpoložljivosti OpenZFS-ja z izboljšanjem dokumentacije za razvijalce in sistemske administratorje. Razvijalci si bodo tudi prizadevali za lažji prenos kode med sistemi tako, da bodo ustvarili plast za prenosljivost kode (uporabili bodo "Solaris Porting Layer").
Za razvoj...

103 komentarji

Izšel FreeBSD 8.2

vir: FreeBSD
FreeBSD - Prejšnji teden je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD, ki je prilezel že do verzije 8.2. FreeBSD je popularen operacijski sistem, ki se je prav tako kakor Linux razvil iz Unixa. Od izida zadnje verzije FreeBSD 8.1 je preteklo že več kot pol leta, tako da se je nabralo kar nekaj novosti. Med njimi velja izpostaviti izboljšano podporo za Xen HVM na platformi amd64 in Xen PV na platformi i386, ZFS verzije 15, posodobitve za BIND in OpenSSL, Gnome 2.32.1, KDE 4.5.5 in vrsta odpravljenih hroščev.

Kot je že navada, tudi nova verzija FreeBSD podpira platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Novo verzijo boste z interneta najhitreje...

12 komentarjev

Izšla Nexenta CP 1.0

OSNews - Podjetje Nexenta Systems je pripravilo prvo uradno stabilno izdajo operacijskega sistema Nexenta Core Platform. Sistem temelji na Debianu/Ubuntuju, jedro pa je namesto Linuxovega OpenSolarisovo (build 82). Zadeva je trenutno namenjena predvsem bolj "posvečenim" uporabnikom, ki bodo pri strežniških rešitvah zagotovo znali izkoristiti katerega izmed bonbončkov: datotečni sistem ZFS, že v jedro vgrajena podpora CIFS (nadomestek Sambe), paketni sistem APT, virtualizacijski rešitvi zones in brandZ ter še marsikaj. Konec koncev ta operacijski sistem predstavlja temelj Nexentine komercialne rešitve NexentaStor za NAS (network-attached storage). Če ste radovedni in imate na voljo kakšen stroj z vsaj 256MiB RAMa, si lahko sliko ISO pretočite z nam najbližjega zrcala na Portugalskem.

Ker je (Open)Solaris tudi na teh straneh vse preveč v senci Oken in Linuxa, si dovolimo še hiter pregled ostalega dogajanja na tej sceni. Še dve distribuciji, ki ju lahko preizkusite kot "živa" ploščka...

6 komentarjev

ZFS na Linuxu

Slashdot - Sun-ov podatkovni sistem je doživel modularno predelavo ter je sedaj s pomočjo modula FUSE na voljo tudi za Linux. Zaradi nekompatibilnosti licenc še ni bil dodan v samo jedro. Projekt pod imenom ZFS on FUSE naj bi omogočil uporabnikom Linuxa, da uporabijo podatkovni sistem ZFS, brez da je ta integriran v samo jedro. Kot delujoča možnost je bil potrjen tudi zagon sistema z ZFS particije. Trenutna hitrost dosega le polovično zmožnost originalnega, vendar razvijalci upajo, da se jim bo posrečilo, kot pri NTFS projektu za Linux.

Izvorna novica!

21 komentarjev

Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

MacRumors.com - Verjetno je Jonathana Schwartza, predsednika uprave Sun Microsystems, zaneslo navdušenje, ko je (navkljub Applovi pregovorni občutljivosti na prehitro razkrivanje novih izdelkov) ob robu Sunove prireditve v Washington D.C. razglasil, da bo Apple v svojem novem operacijskem sistemu Mac OS X 10.5 Leopard kot osrednji datotečni sistem uporabil ZFS.

Govorice o tem se širijo že dolgo, že aprila 2006 je bilo znano, da je Apple kontaktiral Sun glede prenosa datotečnega sistema ZFS na Mac OS X. Kasneje se je ZFS začel pojavljati v zgodnjih različicah OS 10.5, ki pa še niso omogočale zagona sistema s tega datotečnega sistema. Sedaj se govori, da je to botrovalo zamudi Leoparda.

In kaj novega prinaša ZFS? Za preprostega...

26 komentarjev