»

Prvi posnetki Windows 9

WinFuture.de - Na internet so pricurljali posnetki nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema, ki ga provizorično imenujejo Windows 9 in naj bi v javno beta verzijo prilezel še to jesen (omenja se 30. september), do končne prihodnjo pomlad.

Nemški spletni strani WinFuture in ComputerBase sta objavili prve posnetke, kako bo videti uporabniško okolje v Windows 9. Kasneje je na splet ušel še videoposnetek uporabe novega operacijskega sistema, ki je pripet spodaj.

Verzija, ki jo opazujemo, je tako imenovani Technical Preview (interno gre za Windows 6.4 Build 9834; Windows 8.1 pa je interno Windows 6.3 Build 9600), ki naj bi bila javnosti dostopna konec meseca. Tako se sistem tudi uradno imenuje,...

212 komentarjev

Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Microsoft - Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v...

44 komentarjev

Microsoft ukinil TechNet

Slo-Tech - Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da...

15 komentarjev

Razvoj Windows 8.1 je končan

ZDNet - Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije...

76 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev

Microsoft Surface in Windows 8 izideta 26. oktobra

The Verge - Microsoft je razkril datum, ko bo izšel težko pričakovani Surface. To se bo zgodilo v petek, 26. oktobra. Kakšnih drugih novih informacij o Surfaceu v Redmondu niso razkrili, saj se je tudi datum izida razvedel le zato, ker so ga zapisali v poročilu za SEC (ameriški ATVP). Že od prej vemo, da bosta na voljo dve verziji tablice Surface.

Cenejša bo temeljila na arhitekturi ARM, torej jo bo poganjal Windows 8 RT. Zaslon bo meril 10,6 palca (ločljivost 1366 x 768), debela pa bo 9,3 milimetra. Njena kapaciteta bo 32 ali 64 GB. Dražja verzija bo tekla na PC-jevski arhitekturi, torej z Windows 8 Pro. Zaslon bo enako velik, a bo podpiral resolucijo HD. Kapaciteta bo dvakrat višja. Verzija ARM bo...

32 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev