»

Samsam ransomware je svojim stvariteljem prinesel že slabih 6 milijonov dolarjev

vir: Wikipedia
bleepingcomputer.com - Britansko varnostno podjetje Sophos je objavilo poročilo o preteklem delovanju izsiljevalske kode, imenovane SamSam, ki se je pojavila konec leta 2015. Poročilo je nastalo s pomočjo zbiranja podatkov iz javnih in zasebnih virov, intervjuvanjem žrtev in podatki, ki so jih zbrali iz dosedanjih napadov. Prav tako so s pomočjo podjetja Neutrino, ki se ukvarja z nadzorom kriptovalut, analizirali transakcije med žrtvami in storilci, ki so potekale v bitcoinih.

Prek SamSama naj bi doslej izpeljali vsaj 230 uspešnih napadov, toliko žrtev so namreč preiskovalci identificirali. 86 od teh jih je bilo pripravljenih tudi spregovoriti o tem. Med njimi je bilo tri četrtine Američanov, ob tem pa še nekaj Kanadčanov, Britancev in Belgijcev. Storilcem je običajno...

0 komentarjev

Kako je Brian Krebs lovil napadalce DDoS

Krebs On Security - Lani septembra je dotlej največji zabeleženi napad DDoS onesposobil dostop do bloga KrebsOnSecurity, kjer Brian Krebs raziskuje in piše o kiberkriminalu. Zaradi tega početja je trn v peti številnim hudodelskim združbam, tuja pa mu niso niti izsiljevanja ali grožnje. Septembrski napad na Krebsov blog je zagrešila koda Mirai, ki za svoje namene izkorišča nezavarovane naprave, kot so usmerjevalniki, spletne kamere in podobno. Koda Miraija je oktobra ušla na internet, kar je ustvarilo ogromno posnemovalcev.

S Krebsom ne gre češenj...

22 komentarjev

Brian Krebs spet na udaru hekerjev

Policija pred Krebsovo hišo neposredno po vpadu specialcev.

Slo-Tech - Znani ameriški preiskovalni novinar, ki se ukvarja tudi z informacijsko varnostjo, Brian Krebs, na svojem blogu pogosto razkriva hekerske kriminalne združbe. Tako je v preteklosti razkril različne gostitelje otroške pornografije in pošiljatelje spam sporočil, resno pa je ogrozil tudi dejavnosti organizirane kriminalne združbe znane kot Russian Business Network.

In kriminalnim hekerjem se kot kaže ni dobro zameriti.

Brian je bil namreč pred kratkim žrtev že drugega resnega napada. Prvič so ga napadli 14. marca letos in sicer tako, da je nekdo na policijo...

19 komentarjev

Aretiran osumljenec za napad na Spamhaus

BBC - Španska policija je včeraj pridržala 35-letnega nizozemskega državljana, ki ga sumijo sodelovanja pri pripravi internetnih napadov na švicarsko stran Spamhaus. Aretirali so ga v Barceloni, potem ko je nizozemski sodnik izdal evropski nalog za prijetje in predajo. Poleg tega so preiskali tudi njegovo barcelonsko bivališče, kjer so zasegli več kosov računalniške opreme, pomnilniških medijev in mobilnih telefonov. Nizozemski del preiskave je vodila enota High Tech Crime, pri mednarodni koordinaciji pa je sodeloval Eurojust. Osumljenca bodo sedaj kmalu izročili Nizozemski, preiskava pa se nadaljuje še v Veliki Britaniji in ZDA.

Iz Spamhausa so se na novico že odzvali. Zapisali so, da aretacijo pozdravljajo in da se zahvaljuje nizozemski policiji za sodelovanje,...

0 komentarjev

V Avstriji aretirali 15-letnika, ki je napadel strani več sto podjetij

Primer iznakažene spletne strani

ZDNet - Avstrijska policija in specialna enota C4 (Cyber-Crime-Competence-Center) sta se letos od januarja ukvarjali z iskanjem hekerske združbe (tako so vsaj mislili), ki je v treh mesecih vdrla v računalniške sisteme 259 podjetij, iznakazila njihove spletne strani in ukradla zaupne podatke ter jih objavila na spletu. Policiji so puščali izzivalne komentarje, ki so jih podpisovali z ACKI3STX. Po večmesečni preiskavi se je napadalcem zalomilo, saj so pustili dovolj informacij, da je policija pridobila IP-naslov in na podlagi sodne odredbe dobila domači naslov. Ugotovili so, da je vse napade izvedel 15-letni osnovnošolec.

Kot piše avstrijski časnik Kurier, je mladenič vsak dan v povprečju napadel tri podjetja (večina je bila tujih, le 30 pa avstrijskih). Zapisali so,...

16 komentarjev

LulzSec razpuščen

ZDNet - Zloglasna hekerska skupina LulzSec, ki je bila v zadnjih dveh mesecih odgovorna za številne napade na spletne strani podjetij in vladnih organizacij po celem svetu, se je včeraj v baader-meinhofovskem slogu poslovila. Na Twitterju so objavili povezavi do izjave za javnost in še zadnjega paketa ukradenih dokumentov, s čimer so poglavje o LulzSecu končali.

Še v petek je njihov domnevni vodja dal anonimni intervju za The Associated Press, v katerem ni razpustitve niti omenil. Namesto tega se je pohvalil, da so uspešno napadli tako korporacije, kot je Sony, kakor tudi vladne FBI, CIA itd. Imeli naj bi še pet gigabajtov dokumentov, ki bodo objavljeni v prihodnjih treh tednih. LulzSec je sicer kmalu zanikal avtentičnost intervjuja.

Dan pozneje, v...

61 komentarjev

Na internetu spet ilegalna dražba dostopa do napadenih spletnih strani

ComputerWorld - Podjetje Imperva, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je na internetu našlo dražbo, kjer hekerji na črno prodajajo dostop do napadenih spletnih strani. Hekerji, ki vodijo dražbo, trdijo, da imajo nadzor nad velikim številom spletnih strani, med drugim vojaških, vladnih in univerzitetnih. Cene se gibljejo med 33 in 500 dolarji, odvisno od popularnosti, velikost in zaželenosti strani. Poleg tega so naprodaj tudi iz spletnih strani izvlečeni osebni podatki po ceni 20 dolarjev za tisoč.

Noa Bar-Yosef iz Imperve pojasnjuje, da so...

12 komentarjev

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Wired Blog - Na Wiredu so objavili seznam sedmih najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008.

Prvo mesto zaseda bančni rop, kjer je ropar oblečen v modro majico, površnik, z zaščitno masko in očali s poprovim razpršilcem onesposobil voznika blindiranega vozila ter ukradel 400.000 USD. Ko je na mesto ropa prispela policija, je bilo na mestu zločina večje število enako oblečenih oseb. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ropar (kasneje so ga ujeli) na spletu objavil oglas, da ponuja službo na gradbišču, prosilci za delo pa naj ob določeni uri pridejo na določeno mesto oblečeni v enaka oblačila, kot jih je nosil ropar.

Drugo mesto zaseda precej iznajdljiva goljufija nekoga, ki je ugotovil, da ob odprtju bančnega računa banka na denar nakaže manjši znesek s katerim preveri ali je bančni račun uspešno odprt. Prevarant je napisal skripto, ki je odprla 60.000 bančnih računov ter s pomočjo teh "testnih" nakazil zbral 58.000 USD. Na njegovo smolo so ga dobili.

Tretje mesto zaseda...

20 komentarjev