»

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

EU in Japonska hočeta 100-gigabiten internet

Europa.eu - Medtem ko je trenutno povprečna hitrost dostopa do interneta v EU slabih 20 megabitov na sekundo in še tu ne dobimo vsega, kar naročujemo in plačujemo, EU in Japonska razmišljata daljnosežno in velikopotezno. Evropska komisija in Japonska sta teden najavili šest raziskovalnih projektov, ki jih bosta sofinancirali in ki razvijajo novo internetno arhitekturo za povečanje učinkovitosti omrežij in večjo hitrost prenosa podatkov. Cilj je precej smel: 100 gigabitov na sekundo.

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je dejala, da "internet prihodnost ne bi smel poznati meja, ki bi se pojavila zaradi pomanjkljive priprave na podatkovno revolucijo". Z...

23 komentarjev

Veliko poenotenje ali prihaja konec mobilnega gostovanja v EU

The Telegraph - Ko smo konec preteklega meseca pisali o drznem načrtu evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes, kako bi odpravili mobilno gostovanje v EU in uvedli enotno ceno pogovorov znotraj EU ne glede na državo nahajanja in matičnega operaterja, se je vse skupaj zdelo zelo neverjetno. Sedaj pa je načrt dobil resno podporo in vse kaže, da se bomo že čez dobro leto v tujini pogovarjali enako drago kot doma.

Evropska komisija je izglasovala predlog, po katerem bodo do 1. julija 2014 uzakonili enake cene klicanja, ne glede na lokacijo uporabnika. Natančno besedilo predlagane uredbe bo Komisija pripravila do konca poletja. Ocenjujejo, da bodo operaterji zaradi te regulacije izgubili do dva odstotka prihodkov. Dolgoročno pa naj bi celo pridobili, saj bodo uporabniki raje in več posegali po uporabi mobilnih omrežij...

37 komentarjev

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Europa.eu - Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila...

72 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet

vir: BBC
BBC - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je prejšnji teden napovedala velike investicije, s katerimi želi Evropska komisija pospešiti gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja na celini in s tem dolgoročno izboljšati konkurenčnost gospodarstva. Evropska komisija naj bi projektu subvencioniranja širokopasovnih povezav v letih 2014-2020 namenila 9,2 milijarde evrov, od česar naj bi bilo 6,4 milijarde evrov namenjenih neposredno vlaganjem v samo infrastrukturo, preostanek pa bo namenjen ustvarjenju enotnega evropskega trga za storitve, ki širokopasovne povezave uporabljajo - e-zdravstvo, internetna varnost, skupni boj proti otroški pornografiji, inteligentna energetska omrežja itd.

Do konca leta 2020 naj bi po...

65 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev