»

Microsoft bo podeseteril število svojih prodajaln

The New York Times - Ko želimo kupiti Applov računalnik, zavijemo v Applovo trgovino. Ko želimo kupiti računalnik z Microsoftovo programsko opremo, pa se napotimo v kakršnokoli trgovino. Microsoft sicer ima nekaj trgovin, a v primerjavi s konkurenco sila malo. V Severni Ameriki jih je okoli 70, od tega dobra polovica samostojnih, ostale pa so predelki v večjih blagovnicah. Sedaj bodo slednjih dobili desetkrat več.

V ZDA in Kanadi bo Microsoft v sodelovanju z Best Buyem in Future Shopom postavil približno 600 novih predelnih trgovin (store-in-store). Od tega jih bo petsto v ZDA, preostanek pa v Kanadi. Gre za enega zadnjih poizkusov, da bi uporabnike vendarle prepričali v nakup Windows 8, ki je doživel sila skromen sprejem. Čeprav to ne bodo samostoječe zgradbe, ne bo šlo zgolj za polico ali...

65 komentarjev

Steven Sinofsky je zapustil Microsoft

Sinofsky med predstavitvijo Windows 8

vir: The Verge
The Verge - Včeraj je po spletu odjeknila novica, da je Steven Sinofsky zapustil Microsoft. Sinofsky je bil vodja Microsoftovega oddelka, odgovornega za izdelke Windows in Live od leta 2009, oddelek je prevzel po polomu Viste in vodenje začel z razvojem Windows 7 ter seveda nadzoroval razvoj nedavno predstavljenega Windows 8. Pri Microsoftu se je sicer zaposlil že daljnega leta 1989, pred svojim zadnjim položajem pa je bil del skupine, ki je razvijala Office. Njegovo vlogo bodo pri Microsoftu zapolnili z dvema obstoječima članicama ekipe, Julie Larson-Green bo vodila razvoj programske in stroje opreme (npr. tablice Surface - pred tem je bila dolgo članica ekip, odgovornih za uporabniški vmesnik izdelkov Windows,...

20 komentarjev

Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware

Channel Register - Kot zdaj vemo, je Microsoft svojo Surface tablico razvijal v precejšnji tajnosti, tako da zanjo do predstavitve niso vedeli niti njegovi poslovni partnerji (OEM-i), katerim jim je bila do sedaj prepuščena prav vloga priprave strojne opreme za poganjanje Microsoftovega operacijskega sistema. Redmondov vstop v izdelavo lastnega hardwara je tako dvignil nemalo obrvi, podobno kot Googlov nakup Motorole Mobility v Android ekosistemu - Samsung počasi postaja zaskrbljen, da bo MM tako ali drugače priviligirana, zato naj bi se odkrito spogledovali tako s Tizenom (ex MeeGo oz. Maemo) kot tudi Blackberry OS 10 kot možnima alternativama.

Najbolj živčen od Microsoftovih partnerjev je zgleda Acer. Njegov šef za Evropo,...

175 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

OEM in Windows: manj je več

The New York Times - Kupljeni sestavljeni računalniki z operacijskim sistemom običajno vsebujejo še marsikaj drugega kot goli sistem. Sestavljavci (OEM) nanje poleg operacijskega sistema, ki ga uporabnik sicer dobi precej ceneje od škatlaste verzije (retail), a ga mora kljub temu plačati, naložijo še kopico drugih programov. Žal gre večinoma za razne neuporabne in nadležne orodne vrstice, preizkusne verzije ipd. Njihova motivacija je jasna, saj jim proizvajalci teh programov za to početje mastno plačajo, na suhem pa ostanejo uporabniki, ki dobijo že precej zapacan in zaradi tega počasnejši računalnik. Microsoft je v tem početju zagledal tržno nišo.

Računalnike, ki imajo nameščeno minimalno količino programske opreme in zaradi svoje vitkosti delujejo hitreje, Microsoft imenuje verzija Signature. V ZDA so zato začeli izvajati program, ki omogoča čiščenje zapacanih računalnikov. Odprtih je že 16...

19 komentarjev