»

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

Intel končuje s proizvodnjo nekaterih procesorjev

X-Bit Labs - Kot si lahko preberemo v tej novici na x-bit labs, bo Intel kmalu prenehal z proizvodnjo nekaterih svojih 'počasnejših' procesorjev. Tako se bodo od nas najprej poslovili Pentiumi 3 M z hitrostjo 1 GHz in 800 MHz ter mobilni Celeron 1,33 GHz, sledili jim bodo Pentium 4-M 1,70 GHz, Pentium III-M 1,13GHz ter mobilni Celeron 1,20 in 1,50 GHz, za njimi bodo v pokoj odšli Pentium III Xeon 700 MHz z 1 MB/2 MB L2 predpomnilnika in 900MHz model z 2MB L2 predpomnilnika, na koncu pa nas bodo zapustili še Pentium III 1,13 GHz z 512 KB L2 predpomnilnika.

2 komentarja

Nov Xeon MP

X-Bit Labs - Intel je napovedal nove Xeon procesorje, ki naj bi prišli v četrti četrtini tega leta. Kaj je posebnega na njih? Samo to, da so prvi Intelovi procesorji, ki so namenjeni strežnikom s 4 in več procesorji. Jedro bazira na pentium IV arhitekturi, narejeno je v 0.18 mikronski tehnologiji in ima samo 256 KB L2, vendar pomankanje le-tega nadomesti z od 512 KB pa do 1 MB L3 predpomnilnika.
Pa še malo cen:

- 1.6 GHz (1MB L3) - $ 3692
- 1.5 GHz (512KB L3) - $ 1980
- 1.4 GHz (512KB L3) - $ 1177

Pa si jih privošči, če si jih lahko...

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Intelovi strežniški načrti

X-Bit Labs - Poleg desktop procesorjev, se Intel na veliko ukvarja tudi s "kovanjem" procesorjev, ki so posebej prilagojeni za poganjanje strežniških programov (in seveda tistih, ki zahtevajo malce več računske moči na splošno :)). Večina pozornosti je seveda uprta v desktop procesorje, kar pa ne pomeni, da Intel ne ponudi nič zanimivega na področju visoko zmogljivih rešitev.
  • Četrta četrtina 2001 bo obdobje, ko bomo videli prve McKinley-e narejene v 0.18 mikronski tehnologiji, opremljene z 1.5-3 MB L3 predpomnilnika, 256 KB L2 predpomnilnika in 128 bitnim 400 MHz vodilom. Poleg tega težkokategornika, bomo priča predstavitvi 700 MHz Pentium III-S z 512 KB L2 predpomnilnikom, 1.1 V Vcorom in 100 MHz vodilom. Procesor bo namenjen predvsem manjšim strežnikom. V tem obdobju pa bodo Intelovci predstavili tudi nabor i870.

  • Januarja 2002, bo Intel izdal 1.4 in 15. GHz Xeon MP, ki bosta prilagojena za delovanje v večprocesorskih sistemih. Ta dva procesorja bosta bazirala na 0.18 mikronskem Foster jedru...

0 komentarjev

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev