»

DDR333 moduli že v trgovinah

X-Bit Labs - Čeprav trenutno še ni matičnih plošč, ki bi podpirale DDR333 module, so se prvi primerki že pojavili v trgovinah.
Ta teden so se na Japonskem pojavili 256 MB PC2700 (DDR333) DIMM moduli proizvajalca Nanya. Moduli so narejeni na 6ns čipih. Lahko delujejo kot PC2100 s CAS latenco 2 ali pa pri 166 MHz s CAS latenco 2.5. Kar se pa tiče DDR333 CL2 modulov, pa naj bi se pojavili pozneje. Trenutna cena modulov na Japonskem je $120 dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko kot stanejo DDR266 DIMM moduli. V sedanjosti je DDR333 podprt s strani dveh čipovij: SiS645 za Intel Pentium 4 platformo in ALi MAGiK 1 Rev. C za AMD platformo. Sicer se še nobena plošča, ki temelji na kateremkoli od teh čipovij ne prodaja, vendar pa naj bi se kmalu pojavila ECS P4S5A na SiS645 čipovju in XP333 na ALi MAGiK 1 Rev. C čipovju proizvajalca Iwill.

0 komentarjev

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev

DDR ali ne?

FullOn3D - Za zdaj ne. Vsaj pri Pentiumih 3 ne. Zakaj, porečete? FullOn3D je naredil primerjalni test dveh DDR osnovnih plošč: Shuttle 32 DDR/SDR ter Gigabyte 6RX. Zakaj da se ne splača še vgradnja DDRja? Saj nič ne rečem, tehnologija je zelo impresivna, ter bo zares zacvetela potem. Še posebej, če se bodo uresničile Micronove grožnje, da bo izenačil cene 133 ter 266 MHz RAM modulov. To bi dobesedno šokiralo računalniški trg. Če vas zanima test teh osnovnih plošč, si ga le oglejte. Obetata zagotovo veliko.

0 komentarjev

DDR plošče končo v prodaji

X-Bit Labs - Izgleda, da se DDR počasi le širi, saj so se na različnih koncih sveta začele pojavljati prve plošče, večji proizvajalci pa so začeli s prodaji pomnilnika. Ena izmed redkih dosegljivih trenutno je ASUSova A7M266, v bistvu prva "prava" AMD 760 plošča. Dotične platke bi se razveselil skoraj vsak računalničar: ima 2 DDR DIMM, 1 AGP Pro, 5 PCI, 1 AMR reže, preko VIA 686B SouthBridga podpira ATA100, preko AMD 760 NorthBridga pa 266MHz FSB in DDR pomnilnik, poleg tega pa je bogato obložena z overclockerskimi možnostmi. Plošča je že na voljo na Japonskem in v Nemčiji, v roku nekaj tednov pa se bo razširila po celem svetu.
Druga DDR plošča na Japonskem je Transcendova TS-ALR4, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipsetu, častno omembo pa si zaslužita še Gigabyte GA-7DXC (samo 200MHz FSB in PC1600 DDR SDRAM) ter IWillova MAGiK 1 DDR platka (počaaaaaaasna).
Upajmo, da bodo prve sapice DDRja kmalu zavele tudi v naše kraje....

2 komentarja

ASUSova ALi MAGiK plošča

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili ASUSove načrte za bližnjo prihodnost, v katerih začuda ni bilo A7A266 plošče, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Na X-Bit Labs pa so dobili kar nekaj informacij o tej platki. Po vsej verjetnosti je do zamude prišlo zato, ker ASUS noče uporabiti trenutne verzije MAGiK 1 čipovja, saj je prepočasna. ALi pa obljublja, da bo naslednik A0 verzije prehitel celo AMD 760 čipovje, tako da bo ASUS (in velika večina drugih proizvajalcev) raje počakal na novo različico. Kakorkoli, A7A266 bo zares zanimiva plošča, saj bo možno uporabiti tako SDR kot DDR pomnilnik. Plošča seveda podpira 266MHz zunanjo frekvenco, ima pa spodobne...

0 komentarjev

Gigabyte se nagiba k overclockerjem

X-Bit Labs - Gigabyte sodi med tri najvecje proizvajalce maticnih plošc in njihovi izdelki so vedno veljali za kvalitetne in polne zanimivih možnosti (DualBIOS, Easy Tune III...). Najvecja napaka tega podjetja (z našega zornega kota, seveda...) pa je dokajšnje ignoriranje overclockerske skupnosti. Gigabytove plošce, roko na srce, nikoli niso bile znane kot zelo OC prijazne (majhen razpon FSB izbir, DIP switchi itd.). No, vse kaže, da se Gigabytovo stališce koncno spreminja, saj so najavili GA-7ZXR Rev.2.1. plošco. Gre za naslednico povprecne GA-7ZXR SocketA maticne plošce, ki bo poleg novega VIA KT133A cipovja imela tudi široko izbiro overclockerskih možnosti. Razpon možnih FSB izbir so zelo povecali, dodali pa so tudi možnost spreminjanja množilnika. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev

IWill KA266-R proti Gigabye GA-7DX

FullOn3D - Ko smo že pri DDR matičnih ploščah... na FullOn3D so objavili verjetno prvo primerjavo dveh DDR matičnih plošč, in sicer gre za IWillovo KA266-R in prej omenjeno Gigabyte GA-7DX. Lahko bi tudi rekli, da gre za primerjavo med čipovji, saj je IWill plata zasnovana na ALi MAGiK 1 čipovju, Gigabytova plošča pa na AMD 760. Sodeč po njihovem testu se ALijevo čipovje bolje odreže od AMDjevega, v kar pa, po pravici povedano, malce dvomim. Verjetno bomo morali počakati na več testov.

0 komentarjev

Prva dvoprocesorska DDR matična plošča

X-Bit Labs - IWill, podjetje, ki je najavilo in začelo prodajati prvo DDR matično ploščo nasploh, KA266-R, je sedaj najavilo tudi prvo večprocesorsko DDR platko. Šlo bo za DVD266-R model, ki bo podpiral Intelove FC-PGA procesorje, zgrajen pa bo okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. Razširitvene zmožnosti plate so spodobne: 4 DIMM reže za do 4GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 ACR reže. Kot se spodobi, bo plata podpirala ATA100, vgrajen pa bo tudi dodaten AMI 80649 ATA100/RAID kontroler. Plošča naj bi bila namenjena delovnim postajam in strežnikom, toda zaradi pomanjkanja vgrajenega SCSI krmilnika bo po vsej verjetnosti precej poceni in tako dosegljiva večini ljudekov. Proizvodnja naj bi se začela konec...

1 komentar

Prvi test IWill KA266-R plošče

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili verjetno prvi test IWillove DDR plošče z imenom KA266-R, Gre za ploščo zgrajeno okoli ALijevega MAGiK 1 čipovja, ki je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem. X-Bitovci so ploščo preizkusili s PC1600 DDR SDRAMom in nekako niso bili najbolj navdušeni nad performansami, saj je sistem bil le okoli 5% hitrejši od konkurenčnega SDR sistema. To gre delno pripisati počasnosti samega čipovja, delno pa neoptimiziranosti preizkusne različice matične plošče, tako da se bo stanje v prihodnosti po vsej verjetnosti izboljšalo.

0 komentarjev