»

Acorpova Celeron plošča

X-Bit Labs - Po predstavitvi novih Celeron procesorjev, ki bodo odslej bazirali na najnovejšem Tualatin jedru (100 MHz vodilo, bakrene povezave, kovinska ploščica za varovanje jedra, 0.13 mikronska tehnologija, ...), so se marsikateri proizvajalci odločili, da izdelajo nove plošče, ki bodo povsem prilagojene novim Tualatinskim Celeronom in Tulatin procesorjem nasploh. Eden izmed teh ponudnikov svežih matičnih plošč za nove Celerone je tudi nam dokaj neznano podjetje Acorp, ki se poleg izdelovanja matičnih plošč ukvarja tudi z (low-cost) grafičnim karticam. Njihov najnovejši izdelek se bo imenoval 6PRO266TA, baziral pa bo na Viinem Apollo Pro266T naboru (črka T pomeni, da je nabor prilagojen za Tualatin procesorje). Plošča bo narejena po standardu ATX, podpirala pa bo (logično) Socket370 procesorje. Poleg tega bodo na ploščo pricinjene še 3 DIMM reže, v katere bomo lahko stlačili do 3 GB DDR SDRAM pomnilnika. 5 PCI rež bo skrbelo za razne kartice, 1 AGP 4x reža za grafično kartico, 6 USB vtičnic...

0 komentarjev

Dual-Tualatin DDR matična plošča

X-Bit Labs - Podjetje IWILL, ki se ukvarja z matičnimi ploščami, a je marsikateremu uporabniku neznano, je pred kratkim predstavilo prvo matično ploščo, v katero lahko vtaknemo dva Tualatin procesorja. Plošča se imenuje DVD266u-RN in bazira na VIA Apollo Pro266T naboru. Podpira najnovejše 1.26 GHz Tualatine s 512 KB predpomnilnika in vsebuje 4 DIMM reže za do 4 GB registriranega ECC PC2100 DDR pomnilnika. Opremljena je tudi s 5 PCI in 1 AGP 4x/Pro režo ter podpira Quad Channel ATA-100, na katerega lahko priključimu 8 IDE naprav. Na plošči bomo našli še CMI8378 zvočni čip in integrirano 10/100 LAN kartico.

0 komentarjev

Slike prihajajočih izdelkov

Slo-Tech - Jože Sadar, nam je poslal dva linka, na strani, kjer so objavljene slike prihajajočih izdelkov, ki jih bomo pri nas vedli nekje v prihodnjih tednih. Ker linka izhajata iz iste strani, ju bom uporabil v eni novici:
  • Prva povezava se nanaša na prihajajočo dvoprocesorsko Iwillovo ploščo DVD266u-RN, ki bazira na Viinem čipovju Apollo Pro 266t, ki podpira DDR SDRAM module in tudi Tualatin procesorje. Čeprav so Tualatin procesorji mrtvi, pa bo mogoče zadovoljila kakšnega lastnika starih Pentium 3 procesorjev. Plošča podpira še Highpointov HPT370 IDE RAID kontroler in zadnje čase precej priljubljeno CMI8378 zvočno kartico.

  • Druga povezava pa se nanaša na prihajajočo Creativovo družino zvočnikov, za katere so pri prej omenjenemu podjetju poskrbeli tudi za nov dizajn

Pa še nekaj, ves spremni tekst je napisan v kitajščini, zato vam (če niste ravno mojster vzhodnjaških jezikov) priporočam on-line prevajalca, kot je Babelfish. ...

1 komentar

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev