»

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Slo-Tech - Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko...

10 komentarjev

Opero bi kupili Kitajci

The Wall Street Journal - Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji...

41 komentarjev

Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

The Register - Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih,...

18 komentarjev

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

Bo Dell vendarle odkupil Michael Dell?

International Business Times - Prodaja podjetja Dell se vleče kot jara kača. Januarja so se pojavila prva poročila o napovedani prodaji za podjetje, za katero se je zanimalo več snubcev, potem je kot strela z jasnega udarila novica, da bo podjetje prevzel kar ustanovitelj Michael Dell. In ko je bila situacija na videz že odločena, se je pojavil Carl Icahn s ponudbo, ki je Dellovo opazno presegala.

Očitno bo na koncu vendarle obveljala ponudba Michaela Della, saj jo je posebni odbor, ki bdi na prevzemom, označil kot najprimernejšo. To so zapisali v 39-stranski predstavitvi za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), v kateri so navedli razloge, zakaj je Icahnova ponudba neprimerna. Kot pravijo, Icahn nima zaprte finančne konstrukcije za...

1 komentar

Še dve prevzemni ponudbi za Dell

Ars Technica - Posebni odbor, ki ga je Dell oblikoval za pripravo prevzema, je sporočil, da je podjetje dobilo še dve prevzemni ponudbi, ki za podjetje ponujata več kakor Michael Dell. Ta je februarja za podjetje ponudil 24,4 milijarde dolarjev (13,65 dolarja na delnico), kar bi financiral s posojilom iz investicijske družbe Silver Lake in Microsoftovim kreditom. Ponudba je naletela na burne odzive ostalih delničarjev, sej naj bi bila ponujena cena prenizka, poleg tega pa je Michael Dell znan kot neizprosen menedžer, ki se je delil stomilijonske bonuse, ko je odpuščal zaposlene. Prevzem bi Dell obremenil s 16 milijardami dolarjev novega dolga za poplačilo kupnine. Zamerijo mu tudi oktobrski prisilni odkup delnic od zaposlenih, saj jim je...

0 komentarjev

Milijardni menedžerski odkup Della

Reuters - Uresničile so se bodo napovedi, da bo podjetje Dell prodano, le da se to ne bo zgodilo, kot smo pričakovali. Podjetja ne bo kupil kak finančni sklad ali drugo računalniško podjetje, ampak se bo kar njegov ustanovitelj, izvršni direktor in trenutni 14-odstotni lastnik Michael Dell odločil za menedžerski prevzem. Za podjetje bo odštel 24,4 milijarde dolarjev.

To je veliko denarja, zato bo imel finančno zaledje. Dve milijardi bo primaknil Microsoft v obliki posojila, medtem ko bo sklad Silver Lake vstopil v lastniško strukturo z lastnim kapitalom v višini milijarde. Michael Dell bo poleg svojih 14 odstotkov vložil svež kapital prek svojega zasebnega sklada MSD Capital. Skupno bo 15 milijard sredstev za prevzem dolžniških in te...

34 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev