»

VIA KT266CE (A?)

DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

3 komentarji

Problemi z nForce čipsetom ali ne?

The inquirer - Par dni nazaj sem pisal o tem, da naj bi bila za zamudo nForce čipseta krivi problemi z integriranim zvočnim delom. To novico je takrat sprožil nek proizvajalec matičnih plošč. Na začetku avgusta pa se je tudi govorilo, da naj bi bila izdaja prestavljena zaradi previsokih proizvodnih stroškov. No The Inquirer je od Nvidije dobil informacijo, da je z čipom vse OK in da ni nobenih problemov. Po navedbah Nvidije naj bi se začela proizvodnja naslednji teden. Glede na to, da imajo marsikateri proizvajalci že pripravljene osnovne plošče za vgradnjo tega čipseta, lahko pričakujemo prve plošče zelo kmalu. Po kateri ceni bo čipset dosegljiv proizvajalcem se točno še ne ve. Govora je o ceni od 50-90 dolarjev po komadu. Sicer dobimo za ceno okoli $65 že matično ploščo z SiS735 čipsetom, a brez grafične kartice ter brez Dolby Digital Encoderja.

0 komentarjev

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

Nova verzija ALi MAGiK 1 čipseta

X-Bit Labs - ALi MAGiK 1 DDR-RAM čipset je bi do sedaj nazanimiv produkt, saj ni ponujal zadovoljive hitrosti. Njegova hitrost je bila nekako v rangu VIA KT133A čipseta. No pri ALiju niso sedeli križem rok in so izdali novo verzijo tega čipseta z novim BO-Steppingom. Na X-Bit labs so prvič primerjali staro in novo verzijo tega čipovja. Po testih sodeč je novi čipset hitrejši od predhodnika za do 14%. Test in primerjavo z drugimi čipseti si lahko pogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel naj bi se odločil za tožbo proti VII

The inquirer - Razlog za to je stara zgodba. Viin P4X266 čipset. Potem ko smo o tem na veliko špekulirali, ali se bo to zgodilo ali ne, se naj bi to, po poročanju na The Inquirerju, zgodilo. Chen Chun-shen, predsednik Intel Asia Pacific, je za tajvanski časopis "Economic News" izjavil, da bo Intel ubral sodno pot proti vsem proizvajalcem P4 čipsovij, ki nimajo kakih licenc za proizvodnjo P4 čipsetov. To pa seveda leti na VIO. Drugi proizvajalci P4 čipsetov (SiS, ALi in pa po novem se bo tudi ATI vključil v igro) imajo te licence, medtem ko je problem glede Vije znan. Jaz mislim, da je Vija upravičena do tistega, kar je dobila z nakupom S3ja. Tukaj po mojem ne gre za nič drugega, kot da bi si ostali, predvsem pa Intel, odrezali večji kos pogače, saj je Vijin čipset glede na i845 izredno poceni. Medtem pa Vija namerava začeti z dobavo večjih količin tega čipseta proizvajalcem. Govori se o 100000 komadih še ta mesec. DigiTimes pa tukaj poroča še o eni Vijini strategiji. In to, da so ti čipseti...

0 komentarjev

SiS735 je končno najhitrejši SocketA čipset

več strani - Pred malo več kot enim tednom so prvi testi dotičnega čipseta pokazali porazne rezultate, ki jih ni nihče pričakoval. Do testa osnovne plošče, od Elitegroup K7S5A, je čipset veljal za najhitrejšega med čipseti za SocketA procesorje. Po testu pa so se mnogi spraševali v čem je problem. No izgleda, da je problem rešen. Vse kar je bilo potrebno je bil nov bios. Po novih testih, z novim biosom, je osnovna plošča v skoraj vseh testih triumfirala nad konkurenco z KT266 in AMD760 čipseti. V povezavi z novim biosom, zelo nizko ceno (okoli 200DEM v Nemčiji) ter DDR podporo bo osnovna plošča vsekakor zelo dober nakup.

4 komentarji

Prvi P4X266 osnovni plošči

več strani - Medtem ko veliko proizvajalcev razmišlja o tem, ali naj na svoje plošče vgradijo P4X266 čipset ali ne, je Elitegroup prišel z dvema osnovnima ploščama, ki bazirajo na tem čipsetu. Ugodna cena in Intelovi problemi pri dobavi njihovega i845 čipseta naj bi ugodno vplivali na prodor teh matičnih plošč. Vendar pa je Elitegroup izdala tudi osnovno ploščo, ki bazira na i845 čipsetu (P4IBMS). Kdaj točno se bodo osnovne plošče pojavile v trgovina se še ne ve, vendar pa naj bi se P4IBMS pojavila v začetku septembra.
Pa še specifikacije dotičnih plošč:

P4IBMS
ˇIntel i845 za Sockel478 Pentium 4 in Northwood procesorje
ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
ˇ3x PCI, 1x AGP, 1x CNR
ˇintegrirana zvočna in LAN kartica

P4VXAS
ˇVIA P4X266 za Sockel423 Pentium 4
ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
ˇ5x PCI, 1x AGP, 1x CNR
ˇintegrirana zvočna kartica
ˇNastavitv fsbja napetosti preko BIOSA

P4VXMS
ˇVIA P4X266 za Sockel423 Pentium 4
ˇ3 DIMM reže za do 3GB PC133
ˇ3x PCI, 1x AGP, 1x CNR
ˇintegrirana zvočna in lan...

0 komentarjev

Via in njeni načrti

X-Bit Labs - Via je razkrila svoje načrte za prihodnost. Prvi med vsemi čipseti, ki je bil že predstavljen je P4X266, ki podpira P4 (Willamette in Northwood) ter pc133 in PC2100/PC1600 DDR ram. Je agp 4x prijazen in podpira 64bit PCI vodilo. Sama proizvodnja pa se bo začela v 3./4 tega leta.

No, še ostali čipseti za Intel procesorje:
-P4M266 je skoraj identičen P4X266 vendar vsebuje že integrirano grafično kartico S3 Savage4. Na trgu ga bomo uzrli v 1./4 naslednjega leta.
- PL266T čipset je mišljen kot podpora P3 Tualatin procesorjem. Imel bo integrirano grafično kartico in podporo DDR ter pc133 sdramu. Proizvodnja se bo začela v 3./4 leta. Sama strategija prodaje tega čipseta je bolj naravnana na mobilno področje.

Seveda pa VIA ne more brez podpore AMD procesorjem.
- KL266 je enak čipset kot PL266T, ki je zasnovan za P3, vendar z to razliko, da podpira AMD procesorje in je mišljen za uporabo v prenosnikih. Ven bo prišel v 3./4 leta.
- K8T266 bo namenjen kot uporaba za prihajajoče...

0 komentarjev