»

Razvoja televizorjev LCD je konec

Slo-Tech - Po mnenju podjetja Merck, ki je vodilni proizvajalec in dobavitelj tekočih kristalov za zaslone, ki jih na primer proizvajata Samsung in LG, je tehnologija dosegla vrhunec. Razvoja je konec, raziskave in investicije pa so se že preusmerile v tehnologije, kot sta microLED, OLED, ali pa v microLED. Klasični LCD-ji ne morejo več konkurirati novejšim tehnologijam, zato nadaljnji razvoj ni več smiseln, ugotavljajo v industriji. Novejše tehnologije so preprosto boljše.

To seveda ne pomeni, da bodo LCD-ji izginili. Povpraševanje po poceni zaslonih, denimo televizorjih ali zaslonih LED-LCD, še obstaja in v nekaterih primerih predstavljajo najekonomičnejšo rešitev. A ni pričakovati, da bi jih bilo možno izboljšati na način, ki bi prinesel otipljive koristi. Tudi sama proizvodnja tekočih kristalov se ne bo ustavila, so povedali v Mercku, saj jih uporabljajo na primer v oknih, ki se lahko zatemnijo, v antenah in podobno. A vsi ti odjemalci so s trenutno tehnologijo zadovoljni.

Televizorji...

15 komentarjev

Microsoft razvil prototip za brezžično polnjenje mobilnikov

Microsoft - Microsoftovi raziskovalci so razvili prototip novega sistema za polnjenje mobilnih telefonov, ki ne zahteva žične povezave niti fizične bližine. AutoCharge, kot so ga poimenovali, sam poišče ustrezne telefone v prostoru in vanje usmeri energetski žarek, s čimer jih polni.

Načini za brezžično polnjenje mobilnih telefonov že obstajajo, a so večinoma omejeni na razdalje kvečjemu nekaj centimetrov, nemalokrat pa zahtevajo posebne podloge za odlaganje telefona. Te izkoriščajo indukcijo, medtem ko je prenos energije z elektromagnetnim valovanjem na daljše razdalje težko izvesti. Valovna dolžina bi morala biti mnogo daljša kot pri vidni svetlobi, kar onemogoča prenos v ravni liniji, sferične izgube v okolico pa niso zaželene iz ekonomskih in zdravstvenih vidikov....

18 komentarjev

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Kinect za zapestje: Digits

BBC - Microsoft je predstavil nov senzor za zaznavanje gibov uporabnika, ki omogoča sledenje gibom in izdelavo vernega 3D-modela gibanja roke uporabnika v realnem času. Prototip se imenuje Digits in bo v prihodnosti uporaben za igranje iger, krmiljenje zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki) in rokovanje s pametnimi telefoni ali drugimi mobilnimi napravami.

Pripomočki za zaznavanje gibov seveda že obstajajo, a imajo vsak svoje omejitve. Kinect je celovit senzorski sistem, ki pa vseeno ne more doseči tako visoke ločljivosti in natančnosti kakor pripomočki, ki se pritrdijo na kožo. Senzorske rokavice že dandanes zelo dobro sledijo gibom roke oziroma dlani, a so precej nepraktične. Digits poizkuša združiti najboljše iz obeh svetov - ni preveč...

16 komentarjev

Asus predstavil tipkovnico Eee

OSNews - Naslednja novost, ki so jo predstavili na letošnjem CES, prihaja iz Asusovih laboratorijev. V podjetju, kjer so se odločili pošteno izkoristiti uspeh družine netbookov Eee, so predstavili še tipkovnico Eee. Računalnik v obliki tastature poganja Intelov Atom, zapakiran pa je v lično obliko tipkovnice z majhnim petpalčnim zaslonom, občutljivim na dotik, na desni strani. Za povezljivost je poskrbljeno z USB-jem in Ultra-Wideband Wireless HDMI. Baterije so v prototipu sicer zdržale le poldrugo uro, a Asus obljublja dvakrat daljše delovanje v končnem izdelku, ki bo na voljo septembra.

4 komentarji

Začetki nevidnih naprav in konec znanstvene fantastike?

24 ur - Tokrat so znanstveniki na Japonskem pospešili delovanje transparentnih tranzistorjev. Pohitrili so jih kar za 10 krat, kar pomeni, da naj bi bili uspešni pri zasnovi "nevidnih" naprav - na primer prosojnih zaslonov. Transparentni tranzistorji, ki so jih sicer zasnovali v ZDA, so izdelani iz enokristalnih oksidov polprevodnikov (iridij-galijevega in cinkovega oksida) in se skoznje dobesedno vidi, saj so prosojni. Seveda gre za razvojne cikle, ki še zdaleč ne pomenijo dostopnosti tovrstnih izdelkov širši javnosti. Morda jih bodo uporabljali šele naši vnuki, kot mi danes LCD zaslone, da o ceni niti ne govorimo. Novica.

2 komentarja