»

Corel je prenehal z Open Source projekti

Slashdot - Corel je najavil, da bo s prvim dnem v marcu prenehala z obratovanjem njihova stran Corel's Open Source Development Community Site. Kot najbrž večina ve, je Corel zelo pomagal na GNU/Linux sceni, še posebej s produktoma Corel Draw in Corel WordPerfect. Corel je tudi veliko vlagal v razvoj linuxovega "emulatorja" MS Windows okolja Wine. Osebno mislim, da je zelo žalostno, da bo linux in open source svet izgubil tako vplivno in denarno močno podporo.

2 komentarja

Ali Sierra razvija nov Space Quest?

GameSpot - Starejši bralci se gotovo spominjate izjemno zabavne serije Sierrinih pustolovščin Space Quest. Tudi sam se jih dobro spomnim, čeprav pred desetimi leti nisem vedel, za kaj se pravzaprav v teh igrah gre. Vendar pa dobro vem, da je bila serija Space Quest ena izmed najbolj izvirnih daleč naokoli. Poleg klasičnega pobiranja in uporabljanje predmetov je imel Space Quest še nekaj drugih možnosti, ki niso bile namenjene ničemur drugemu kot razvedrilu osebe za računalnikom. Poleg tega, da ste si lahko nek predmet dodobra ogledali, ste ga lahko tudi okusili in dobili nazaj komentarje v stilu "It is like licking a battery".
Na žalost pa se je izvirnost končala leta 1995, ko je izšel zadnji del te serije. Sierra je kasneje napovedala sedmi del,...

5 komentarjev

Linuxaški trojanec

The Register - Ko že vsi tako poročajo kako so Windowsi ranljivi na razne črve in trojance, si oglejmo, kakšne so razmere na Linux sceni. Lahko rečem, da je Linux malce manj na udaru, vendar se še vedno najde kakšen trojanec ali črv, ki napada tudi Linux sisteme. Pred kratkim se je na internetu pojavil trojanec z imenom Remote Shell, ki je precej podoben slavnemu Back Orificu. Nekateri so Remote Shell imeli že za novega Code Reda, vendar se je kasneje izkazalo, da Remote Shell ni niti slučajno tako "ploden", kot je Code Red, zato ne predstavlja kakšne posebne grožnje. Čeprav se Remote Shell ne razmnožuje tako množično, pa to še ne pomeni, da ni nevaren. Če se naseli v Linux strežniku, naredi le-tega precej občutljivega na razne napade. Trojanec lahko pride v sistem preko e-maila. Ko se znajde v sistemu inštalira "zadnja vrata" (backdoor), ki prisluškujejo UDP portu 5503 ali višjemu in omogočajo raznim hekerjem, da prevzamejo strežnik. Ko je sistem enkrat okužen, trojanec to sporoči na domačo...

0 komentarjev

Linux v podjetjih

Linux Today - Zmanjševanje stroškov v podjetjih je zadnje čase kar pogosto slišana fraza. Stvar poteka povsod, tudi v informatiki. Velik strošek je seveda programje, največkrat kar Microsoftovo. Tule je članek o tem, kako je MS vedno bolj dušil podjetje z vsiljevanjem svojega najnovejšega programja. Zaradi težavnega položaja so začeli sodelovati z RedHatom in počasi prehajali na Linux. To je imelo veliko pozitivnih učinkov, vse od varnosti, zanesljivosti in manjših stroškov za strojno opremo pa do tega, da so imeli boljšo pogajalsko pozicijo v pogovorih z malim mehkim. Med drugim so se odločili tudi, da bodo z WinXP še počakali.

Kako pa je z Linuxom v slovenskih podjetjih? Pred kratkim je celotna redakcija časopisa Delo prešla na Linux (uporabljajo namizje KDE), šlo naj bi za čez 100 računalnikov. Govori se, da ima veliko instalacij tudi Loterija Slovenije, saj so pred časom besno iskali Linux programerje. Na letošnjem Infosu naj bi bilo tudi posebno predavanje o Linuxu v poslovni rabi in morda...

1 komentar

Loki ožet kot limona

več strani - Po t.i. "Dellovemu udarcu", ko je upanje, da bo Linux nekoč postal konkurenčen desktop sistem, ki ga bodo veliki proizvajalci računalnikov na veliko vgrajevali v svoje sisteme, kar močno upadlo, bo Linux sceno zadela še ena bomba. Ta "bomba" pa bo prinesla mnogo hujše posledice za Linuxaško skupnost, kajti kanček upanja za uspeh Linuxa na desktop področju še vedno ostaja. Velike brazgotine na Linux sceni bo povzročilo podjetje Loki, ki se ukvarja s prenašanjem iger na Linux in bo v kratkem šlo v stečaj. Vzrok za stečaj so najverjetneje dolgovi, saj Loki dolguje Activisionu 330 000 $, Prolixu pa 100 000 $. Stečaj sicer ne pomeni, da bo podjetje propadlo; podjetje bo najverjetneje delovalo naprej in se poizkušalo reorganizirati, ter povrniti dolgove upnikom, vendar pa je od tukaj pa do likvidacije (zaprtja podjetja) samo še en korak navzdol .

0 komentarjev

Kohan za Linux

Slashdot - Ja, tudi Linuxaši niso neki bogovi, ki bi po cele dneve gledali v programsko kodo in čisto pozabili na trenutke za sprostitev. To dobro vedo pri nekaterih redkih založnikih, ki se še zanimajo za ta igričarsko precej zaostali trg. No, kakorkoli že, nekaj se le premika, saj smo na Linuxu le videli nekaj vrhunskih naslovov, sedaj pa se ogrevajo tudi pri TimeGete Studios, kjer nameravajo za Linux predelati za nekatere odlično strategijo Kohan. Demo je že vsaj teden dni objavljen na Lokijevi domači strani, če pa se ne bo kaj zalomilo, pa bomo lahko celotno Linuxaško različico zaigrali v kratkem (beta je že dalj časa nared).

0 komentarjev

Zanimiv računalnik

The Register - Ponavadi na Slo-Techu ne podajam povezav do testov celotnih računalnikov, ker si vsak resnejši uporabnik svojo "mašino" sestavi sam in se ne zmeni za ponudbe a la IBM Aptiva. Vendar bom tokrat naredil izjemo, saj je opisani računalnik zanimivo oblikovan, pa tudi drugače ima nekaj posebnosti. Računalnik se imenuje Sony Vaio PCV-LX1 in je prvi poizkus Sonyja, da prodre tudi na desktop področje (do sedaj smo njegove rešitve lahko občudovali le pri prenosnikih). Računalnik vsebuje:
  • 1GHz Pentium III procesor

  • 128MB RAM-a

  • 60GB Maxtorjev disk

  • 15" LCD zaslon

  • DVD-ROM/CD-RW enoto

  • integrirano grafiko

  • 10/100 Mbit mrežno kartico

  • 5 USB priključkov

  • 2 FireWire priključka

  • ...

2 komentarja

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev