»

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

MWC: Štirje novi telefoni iz Nokie

Lumia 720

vir: The New York Times
The New York Times - V Barceloni na Mobile World Congressu je Nokia predstavila štiri nove telefone, in sicer dva pametna telefona in dva klasična mobilna telefona. Družino pametnih telefonov z Windows Phone 8 dopolnjujeta Lumia 720 in Lumia 520, medtem ko bodo nezahtevnim uporabnikom ponudili Nokio 301 in Nokio 105.

Lumia 720 je med novinci najnaprednejši telefon, a kljub temu ne predrag. Poganja ga dvojedrni procesor Snapdragon S4 z 1,0 GHz na Windows Phone 8. Ima 4,3-palčni...

31 komentarjev

Po 14 letih Nokia sestopila s prestola

International Business Times - Nokia je bila nekoč sinonim za mobilne telefone. Kdor je dal kaj nase, je imel Nokiin telefon. Njihov tržni delež je v najboljših časih presegal 50 odstotkov in dolga leta se je Nokia zdela nedotakljiva. Zadnje raziskave trga pa so pokazale, da je Nokia po 14 letih izgubila vodstvo na trgu. Prehitel jo je Samsung.

Na področju pametnih telefonov je Nokio že zdavnaj povozila konkurenca. V skupnem seštevku je Nokia lani s 30-odstotnim tržnim deležem vseeno še zasedala prvo mesto. Letos se je njej delež skrčil na 24 odstotkov, tako da jo je prehitel Samsung, ki se je razširil s 24 na 29 odstotkov. Drugi ostaja Apple, ki je svoj delež povečal za polovico (s sedem na 10 odstotkov). Vsi ostali naberejo ravno desetino.

Glavni razlog za Nokiin slab rezultat so pametni telefoni, kjer nimajo pametnega odgovora na androide...

46 komentarjev

BlackBerry 10 prihaja 30. januarja

Mashable - RIM je napovedal, da bo naslednja verzija njihovega operacijskega sistema za pametne telefone BlackBerry 10 izšla 30. januarja prihodnje leto. Sprva so načrtovali izid še za čas letošnje božične nakupovalne sezone, a so ga morali zaradi težav v razvoju preložiti. BlackBerry 10 pa ni le še ena izmed novih verzij, ampak izjemno pomembna različica, na katero obubožani RIM stavi prihodnost podjetja.

Če namreč BlackBerry 10 ne bo prepričal uporabnikov, bo imel RIM zelo velik problem. Še letos podjetje pesti velika izguba, ki je posledica slabše prodaje izdelkov, saj mu tržni delež odžirata Samsung in Apple. Trenutno imajo blackberryji 4- do 5-odstotni tržni delež, kar je dvakrat manj kot lani. RIM nad vodo držijo le še...

13 komentarjev

Microsoft razvija svoj pametni telefon?

HTC z Windows Phone 8

The Wall Street Journal - V tednu izida novega Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 8 so znova oživele govorice, da v Redmondu skupaj z azijskimi partnerji pripravljajo lasten pametni telefon. Pretekli mesec so bile glasne govorice, da sodelujejo s podjetjema Huawei in MediaTek; podobno je pisal tudi China Times. Ko pa te vesti povzame The Wall Street Journal, kot se je zgodilo sedaj, pa vse skupaj postane precej bolj verjetno.

Če gre torej verjeti virom blizu podjetja, Microsoft z azijskimi partnerji preizkuša dizajn svojega pametnega telefona. Trenutno še niso sprejeli odločitve, ali bo naprava naposled izdana in dočakala masovno proizvodnjo, tako...

22 komentarjev

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

vir: Nokia
TechRadar UK - Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato...

66 komentarjev

Trg pametnih telefonov vedno bolj v rokah Samsunga in Appla

Prodajne številke v 1 četrtletju Q1, po znamkah.

vir: engadget
engadget - Sodeč po podatkih analitske hiše ABI je trg pametnih telefonov že praktično duopolen. Samsung in Apple imata skupaj 55% tržni delež pri prodaji, ob tem pa kar 90% vsega dobička v branži. Južnokorejci so v prvih treh mesecih letošnjega leta odposlali 43 milijonov telefonov, Apple pa 35 milijonov. Po številu prodanih telefonov so sicer vodilni od lanske jeseni, vendar Apple še vedno kraljuje glede marž in posledično dobička.

Od ostalih proizvajalcev z dobičkom poslujeta le še HTC in ZTE (Kitajska), dočim sta Nokia (11.9 mio) in RIM (11.1 mio) že nekaj časa pod vodo. Nokia bi nasploh morala doseči kar 5000% letno rast prodaje Windows Phone modelov, če bi hotela zgolj obdržati sedanji tržni delež Symbianov, ki sicer...

104 komentarji

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev