»

MSI bo izdeloval matične z ATI-jevim chipsetom

The inquirer - Še pomnite sago o prehodu tajvansekga giganta MSI k podjetju ATI, da bi izdelovalo Radeone? Kot kaže, iz tega ne bo nič, a vseeno nismo daleč od resnice, saj naj bi MSI in ATI res sodelovala. Po poročanju Inquirerja naj bi MSI izdeloval matične plošče z ATIjevim čipsetom imenovanim RS300, ki bo podpiral Intelove procesorje P4. Matične plošče s tem čipsetom naj bi bile hitrejše od intelovega Canterwooda. Celoten članek pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

VIA KT266CE (A?)

DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

3 komentarji

Problemi z nForce čipsetom ali ne?

The inquirer - Par dni nazaj sem pisal o tem, da naj bi bila za zamudo nForce čipseta krivi problemi z integriranim zvočnim delom. To novico je takrat sprožil nek proizvajalec matičnih plošč. Na začetku avgusta pa se je tudi govorilo, da naj bi bila izdaja prestavljena zaradi previsokih proizvodnih stroškov. No The Inquirer je od Nvidije dobil informacijo, da je z čipom vse OK in da ni nobenih problemov. Po navedbah Nvidije naj bi se začela proizvodnja naslednji teden. Glede na to, da imajo marsikateri proizvajalci že pripravljene osnovne plošče za vgradnjo tega čipseta, lahko pričakujemo prve plošče zelo kmalu. Po kateri ceni bo čipset dosegljiv proizvajalcem se točno še ne ve. Govora je o ceni od 50-90 dolarjev po komadu. Sicer dobimo za ceno okoli $65 že matično ploščo z SiS735 čipsetom, a brez grafične kartice ter brez Dolby Digital Encoderja.

0 komentarjev

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

Nanya PC2100/CL2 DDR RAM

Club Overclocker - Navdušenju nad DDR RAMom kar ni in ni videti konca. Ko smo se že spraševali, ali bo DDR RAM neslavno propadel, smo naleteli na nove predstavitve DDR chipsetov in nove DDR pomnilniške čipe. Micron, Criucal, ... proizvajalcev je vedno več. Pojavil se je še en proizvajalec - Nanya. Večina vas bo sicer pomislila, da je to spet eden izmed brezveznih tajvanskih proizvajalcev. Če ste se opredelili tako, potem ste se kar pošteno ušteli, saj Nanya DDR RAM sodeč po temu temu kratkemu spada v sam vrh DDR ponudbe. CAS2 pomnilnik naj bi zdržal do frekvence 133 MHz, CAS 2.5 pa do 143 MHz. Testerju je uspelo tudi prekoračiti to frekvenco, sistem pa je bil še vedno stabilen. Skratka ne morem vam reči nič drugega, kot da si preberite test in upate, da bo kaj takega kdaj prišlo tudi v Slovenijo.

0 komentarjev

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev