»

Prodaja Windows 8 slabša od Sedmice

Slo-Tech - Microsoft je ponosno oznanil, da so prodali že 200 milijonov izvodov (oziroma licenc) Windows 8. Nazadnje so podatek o številu prodanih kopij javili lanskega maja, ko je bila ta številka 100 milijonov. Če upoštevamo, da je Windows 8 izšel oktobra 2012, so torej za prvih sto milijonov potrebovali dobrega pol leta (od tega je šlo v prvem mesecu kar 40 milijonov, v drugem pa 20 milijonov), za drugih sto pa približno devet mesecev. Za zdaj gre torej vse po načrtih, trdijo v Redmondu.

A če pogledamo, kako se je godilo predhodnikom, situacija ni tako rožnata. Windows 7 je izšel julija 2009, že v prvih 12 mesecih pa so prodali 240 milijonov izvodov tega sistema. Windows 8 je naprodaj že 15 mesecev, pa te številke še ni dosegel. V 15 mesecih je bil Windows 7 že pri številki 300 milijonov. Zanimivo je, da je...

19 komentarjev

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Prodaja Windows 8 nekoliko slabša od Sedmice

vir: Reuters
Reuters - Mesec dni po uradnem začetku prodaje Windows 8 (ki ga je mogoče prek drugih legalnih kanalov dobiti že od avgustovskega RTM-ja) lahko ocenimo, kako so uporabniki sprejeli nov operacijski sistem. Rezultati so pomembni, saj ima Windows 8 dva velika izziva. Prinaša precejšnjo spremembo v uporabniškem vmesniku (starega je s triki mogoče dobiti nazaj, a vendarle), poleg tega pa tekmuje z Windows 7, ki je resnično dober operacijski sistem, in ponekod celo z Windows XP. Prvi rezultati kažejo, da je prodaja solidna, a daleč od rekordnih številk in (tihih) Microsoftovih pričakovanj.

V prvem mesecu so prodali 40 milijonov licenc Windows 8. Natančne primerjave z Windows 7 nimamo, je pa Microsoft povedal, da so tedaj v prvih 10...

73 komentarjev

VUPEN že odkril ranljivosti v Windows 8

VUPEN-ova ekipa v Vancouvru letos. Bekrer stoji v sredini.

TheNextWeb - O nekoliko skrivnostnem francoskem podjetju VUPEN običajno beremo, ko objavljamo rezultate hekerskih tekmovanj. Tam navadno zasedajo prva mesta in uspešno razbijajo zaščito v vseh najnovejših operacijskih sistemih in brskalnikih (zelo uspešni so, recimo, na Pwn2Own). A VUPEN je še marsikaj drugega. In včeraj so objavili, da so v Windows 8 in Internet Explorerju 10 našli nekaj neodkritih ranljivosti. Nas mora skrbeti?

Letos marca smo obširneje pisali o poslu, s katerim se ukvarjajo. VUPEN ima zaposlene vrhunske strokovnjake, ki iščejo ranljivosti v popularni programski opremi. Vsak trenutek imajo na zalogi kopico proizvajalcem neznanih ranljivosti (0-day), ki jih prodajajo zainteresiranim strankam. VUPEN odkritih ranljivosti ne obeša na veliki...

13 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev

Prodaja Windows 7 ne jenja

Microsoft sicer ni podrobneje razčlenil statistike, koliko odstotkov licenc odpade na prednaložene verzije in koliko na škatlaste verzije iz trgovine.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Odlična prodaja Windows 7 se nadaljuje, so povedali v Redmondu. V 18 mesecih, kolikor je nov operacijski sistem naprodaj, so prodali že 350 milijonov kopij. Preračunano to pomeni, da v povprečju prodajo kopijo vsakih 7,4 sekunde, pri čemer tempo v zadnjih mesecih sploh ne upada.

Spomnimo, da je bil sprejem Viste pravo nasprotje evforije ob Sedmici. Čeprav so v prvih dveh letih sicer uspeli prodati 330 milijonov kopij, so jo uporabniki često grajali, medtem ko je podjetja sploh niso vzela za...

106 komentarjev