»

Izšla Mandriva Linux 2010

Slo-Tech - Izšla je nova verzija francoske Linuxove distribucije Mandriva Linxu 2010, poznano pod kodnim imenom Adelie. V novi inačici najdemo pametno namizje (Smart Desktop), ki omogoča boljšo organizacijo namizja po opravilih, osebnih podatkih (pošta, dokumenti, slike ...) in podobno, z novo funkcijo Mandriva Control Center pa lahko lažje administrirate računalnik. Skrajšali so zagonski čas; izbirate pa lahko med okolji KDE 4.3.2, GNOME 2.28.1 ali LXDE. Druge programske novosti so jedro 2.6.31, Xserver 1.6.5, Firefox 3.5.3, OpenOffice.org 3.1.1, VirtualBox 3.0.8 in druge. Prenos je seveda že mogoč.

83 komentarjev

Microsoft in AOL z roko v roki

News.com - Microsoft in AOL Time Warner sta sklenila dogovor, po katerem bo prvi drugemu plačal 750 milijonov USD v zameno za umik tožbe, ki jo je januarja 2002 proti Microsoftu vložil Netscape Communications, podjetje v popolni lasti družbe AOL. Dogovor pa se ne omejuje zgolj na omenjeno tožbo, saj med drugim podjetju AOL omogoča sedem let veljavno licenco za uporabo Internet Explorerja in dolgoročno uporabo Windows Media Playerja. Glede na to, da ima AOL po svetu okoli 32 milijonov naročnikov, si je Microsoft ponovno zagotovil velik kos pogače na trgu brskalnikov in multimedije.

Očitno je vojna brskalnikov za nami. Toda, saj veste, prvi svetovni vojni je sledila druga. Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Konqueror, Galeon in drugi počasi, toda vztrajno sklepajo zavezniško koalicijo proti Internet Explorerju.

11 komentarjev

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev

Spletni brskalniki za Linux

Slashdot - Za razliko od borgovskega sveta Oken, obstaja pod Linuxom skoraj za vsako nalogo več različnih programov. Izjemna niso niti spletni brskalniki. Vsak ima seveda svojega ljubljenca zato so debate o tem kateri je najboljši, najhitrejši, itd. precej vroče.
Na Canada computers so se odločili narediti poglobljeno analizo. Primerjali so Opero, Konquerorja, Mozillo, Galeona, Skipstone in Netscape, pod drobnogled pa so vzeli zagonske čase, čase nalaganja strani in uporabniški vmesnik. Zmagovalec naj bi bil Galeon, ki sicer ni nikjer najboljši, ampak se povsod odreže precej v redu.
Ni pa čisto jasno zakaj so izpustili Lynx-a (sahurno bi zmagu pri zagonskem času :).

12 komentarjev