»

Samsung predstavil Galaxy Alpha s kovinskim ohišjem

Samsung - Samsung je predstavil nov Galaxy Alpha, ki bo prinesel popolnoma drugačen dizajn od trenutnih galaxyjev. Medtem ko je bila doslej glavnina poudarka na specifikacijah in so bile komponente zložene v plastiko, je Galaxy Alpha na prvo mesto postavil dizajn in se odel v kovinsko ohišje.

Če pogledamo specifikacije, vidimo, da Galaxy Alpha v nobeni kategoriji ni najboljši. Ima soliden 4,7-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 1280 x 720 (to znese 312 ppi), osemjedrni procesor (štirikrat 1,8 GHz in štirikrat 1,3 GHz), 2 GB pomnilnika, 32 GB kapacitete, dve kameri (12 in 2,1 milijona točk) ter vso klasično povezljivost (Wi-Fi, Bluetooth 4.0, LTE, USB 2.0, NFC). Prepoznava tudi prstne odtise. Nima pa na primer reže microSD, ki pa...

77 komentarjev

Britansko prizivno sodišče Applu zaradi ignorance naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov sodnega postopka

Groklaw - Britanskemu sodišču je v primeru Apple zoper Samsung pošlo potrpljenje, zato je Applu zaradi neprimernega vedenja in neupoštevanja odredb sodišča naložilo plačilo vseh Samsungovih stroškov in povzročene škode (indemnity costs, kar se izreče, kadar je sodišče nezadovoljno z nespoštovanjem zahtev). Sodišče je s tem v celoti pritrdilo Samsungu, Applu pa poslalo jasen signal, da je bilo njegovo vedenje nekorektno.

Britansko sodišče je namreč letos razsodilo, da Samsungov Galaxy Tab ne kopira videza iPada, torej da ne krši modela (čemur dostikrat napak pravimo patent, saj gre v angleščini za design patent). Sodišče je Applu naložilo, da mora v vseh časopisih, kjer je oglaševal, javno objaviti povzetek sodbe in opravičilo Samsungu zaradi neutemeljenih obtožb o...

20 komentarjev

Apple se v svojem stilu opravičil Samsungu

Apple - Izidi sporov med Jabolčnim in Android taborom o tem, kdo je kopiral koga, so kot kaže še najbolj odvisni od izbire sodnika. V zadevi proti Motoroli je načrte pokvaril Richard Posner, v britanski sagi proti Galaxy Tabu pa Colin Birss; oba sta namreč dobro znana po nizki toleranci za zlorabo prava intelektualne lastnine.

Britanska odločitev je bila še posebej zoprna za obe stranki, saj je sodnik Birss julija zapisal, da Galaxy Tab ne krši Applovega modela skupnosti (tj. ne kopira izgleda iPada) in da se mora Apple zato opravičiti za neresnične izjave v to smer, saj je z njimi odškodoval dobro ime in znamko konkurenta. Zakaj naj Samsung ne bi bil zadovoljen s takšno odločitvijo? Ker je sodnik v obrazložitvi napisal, da Galaxy Taba itak ne bi nihče zamešal za...

13 komentarjev

Tudi prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA odpravljena

BBC - Ameriško prizivno sodišče je odpravilo prepoved prodaje Galaxy Nexusa v ZDA, ki jo je julija letos dosodilo ameriško sodišče. Apple je namreč dokazoval, da Samsungovi izdelki kršijo štiri programske patente ("slide to unlock" (,721), vstavljanje povezav pod telefonske številke, elektronske naslove in datume (,647), predlaganje besed med vnosom (,172) in "metoda za pridobitev uporabniških podatkov iz več različnih virov hkrati" (,604)), hkrati pa posnemajo tudi Applov dizajn. Proces še zdaleč ni končan, a je sodnica Lucy Koh takrat odločila, da bi Apple utrpel večjo škodo, če bi med postopkom Samsungovi izdelki ostali naprodaj, zato je izdala začasno odredbo o prepovedi prodaje.

Samsung se je pritožil in uspel. Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1

11 komentarjev

Galaxy trojke po objavi sodbe v zadevi Apple proti Samsungu skoraj razprodane

Forbes - Sodba v zadevi Apple proti Samsungu je dvignila nemalo prahu, pri čemer je bilo slišati tudi nadvse zanimivo mnenje (tudi na forumu), da se bo visoki odškodnini navkljub na koncu smejal prav Samsung. Logika naj bi šla nekako tako: zdaj je še s sodbo potrjeno, da so Samsungovi izdelki kopije Applovih, beri so isti ali vsaj enako dobri, obenem pa so še znatno cenejši .. zakaj bi potem še izbrali Apple?

Izgleda, da bo (nekaj malega) vendarle...

123 komentarjev

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Sodišče ohranilo prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji

ComputerWorld - Danes se je v Düsseldorfu nadaljeval postopek Appla proti Samsungu. Sprva je sodišče prepovedalo prodajo Samsungovega tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1 po EU, ker je bil preveč podoben Applovemu zaščitenemu iPadu 2 (dizajn je namreč Apple registriral pri Urad za harmonizacijo na notranjem trgu EU). Kasneje je sodišče ugotovilo, da nima pristojnosti za vseevropsko odločitev, zato je začasna odredba obveljala le v Nemčiji.

Po urniku se je postopek nadaljeval danes, ko sta se pred sodiščem prvikrat soočila Apple in Samsung. Razprava se je vrtela predvsem okrog vprašanja, ali so Applovi dokazi zaradi suma ponarejanja verodostojni. Čeprav je Galaxy Tab ožji in daljši od iPada 2, kar je Apple poizkušal...

146 komentarjev

Apple toži Samsung

Dobro znan razpored programov v mreži s horizontalnim pomikanjem, izpostavljen gumb na sredini pod zaslonom - bi ga nepoznavalci lahko zamenjali za iPhone?

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - V svetu mobilnih telefonov, mobilnih operacijskih sistemov in z njimi povezanih tehnologij so patentne tožbe nekaj povsem vsakdanjega. Izredno pogost igralec na tem področju je Apple, ki je začel še eno igro. Tožijo namreč Samsung, katerega obtožujejo, da so si nekoliko preveč podrobno sposodili nekatere elemente iPhona, iPada in operacijskega sistema iOS ter jih uporabili v svojih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih iz serije Galaxy in v svoji preobleki Androida, ki jo imenujejo TouchWiz.

Pri Applu so se osredotočili predvsem na Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab, svoje...

151 komentarjev