»

nForce2 plošče na kupu

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali nov test treh matičnih pošč, grajenih na nForce2 čipovju, ki podpirajo nove AMD procesorje. Testirali so matične plošče podjetij Asus, Chaintech in ter Leadtek. Med vgrajene bonbončke na teh matičnihi ploščah jasno spadajo USB 2.0, Firewire, AGP 3.0 (AGP 8x),... Kot zanimivost, plošče ne podpirajo DDR400 pomnilnika, saj je DDR333 cenejši in obenem hitrejši, DDR400 ga prekaša le v nekaj aplikacijah. Klik!

2 komentarja

AGP3.0 ali AGP2.0, to je zdaj vprašanje

Hardware Zone - O tem, ali je AGP 3.0, drugače poznan kot AGP 8x, le še en marketinški nateg, ali pa gre za dejansko uporabno pridobitev, je bilo prelitega že mnogo črnila (oz. prehojenih mnogo tipk [:D]), a jasnega odgovora nekako še nismo dočakali. Na Hardware Zone so nam tokrat poskušali odgovoriti na zgornje vprašanjem z drugim delom svojega članka, ki opisuje razlike med obema vodiloma. Tokrat so si pogledali praktično razliko v grafičnih programih, seveda pa tudi tokrat niso mogli brez teoretičnega filozofiranja. Ste negotovi? Klik!

2 komentarja

Vse o novem AGP

Planet 3D Now - Od izdaje KT400 je veliko časa posvečenega debatam, kaj nam prinaša nov AGP standard. Ali gre za še en marketinški nateg, ali pa nam nov standard ponuja kaj več, kot le nekaj odstotne pospešitve? AGP3.0, tako se standard osemkratne hitrosti AGP vodila namreč uradno imenuje, so si ogledali na Planet 3D Now, kjer so spisali članek, ki razloži vse skrivnosti, značilnosti ter zmožnosti novega AGP čuda. Priporočljivo branje.

0 komentarjev

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

Prihodnost je svetla

Extremetech - Velikokrat uporabljani slogan pride tu kar lepo v uporabo. Prihodnost je svetla samo ne za AGP. Ampak za Serial AGP. Sodeč po tej novici, bo izšla samo še ena verzija AGP-ja. Standard se bo imenoval AGP 3.0 (kako originalno), v resnici pa bo šlo za AGP 8x. Hitrost delovanja bo 533 MHz (tako vsaj piše), pasovna šitina pa 2.1 GBs. Na žalost pa AGP 3.0 ne bo popolnoma kompatibilen s prejšnjimi verzijami. Z AGP 4x naj ne bi bilo problema, bo pa z AGP 1x in AGP 2x, katerih sistemi s podporo AGP 8x ne bodo zaznali.
Nalednik AGP-ja bo Serial AGP (danes gre vse očitno na serial; iz ATA100 na Serial ATA, iz AGP na Serial AGP,...). Pasovna širina naj bi bila (čeprav je vse še zelo neuradno in nezanesljivo) 2.5 GBs na pin. Kar pomeni, da bi teoretična pasovna širina Serial AGP-ja bila 10 GBs. Kar je veliko. Ampak kakor jaz vedno pravim: bomo videli.

3 komentarji

Popravek AGP 2x problema za VIA čipsete

Slo-Tech - Za to novičko se iskreno zahvaljujem linkerju, saj sem mnenja, da bo pomagala marsikomu. Gre za znan problem z VIA Apollo Pro133/A, KX133, KT133x čipovji in AGPjem. WCPUID programček namreč ne glede na nastavitve v BIOSu javlja, da je vklopljen AGP 2x in zaradi tega je marsikdo že izgubljal živce. Prevladalo je mnenje, da je AGP 4x dejansko vklopljen, le da tega WCPUID ne zna pravilno prebrati. Napaka! WCPUID ima dejansko prav: ne glede na vašo nastavitev v BIOSu bo pri teh čipovjih vedno vklopljen le AGP 2x prenos podatkov. Rešitev leži v preprostih registerskih popravkih. Uporabniki Win9x operacijskih sistemov kliknite sem, za Win2k pa sem. Še opozorilo: zadeve nisem sam preizkusil, tako da previdno!

6 komentarjev