»

Odkrita ranljivost v SSL 3.0

Slo-Tech - Googlovi raziskovalci Bodo Möller, Thai Duong in Krzysztof Kotowicz so odkrili ranljivost v šifrirnem protokolu SSL 3.0, ki napadalcu omogoča izluščiti podatke, čeprav se ti prenašajo po varni povezavi, če uspe nadzorovati promet med strežnikom in uporabnikom (man-in-the-middle). Imenuje se POODLE (Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption).

SSL 3.0 je poldrugo desetletje star protokol, ki ima cel kup ranljivosti in problemov. Uporablja tokovno šifro RC4 ali blokovno šifro (CBC) in za RC4 je znano, da pri uporabi iste skrivnosti sčasoma uhajajo podatki, ki jih lahko napadalec izkoristi. Kljub temu je še lani 40 odstotkov spletnih povezav uporabljalo RC4. Vse to so razlogi, da se SSL 3.0 dandanes skorajda ne uporablja več, saj so ga nadomestili varnejši TLS 1.0, TLS 1.1 in TLS 1.2.

Odjemalec in strežnik uporabita najvišjo (zadnjo) različico, ki je...

15 komentarjev

Nokia na svojih telefonih izvaja SSL MITM napade, a bojda le zaradi hitrejšega prenosa

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Gaurang Pandya - Včeraj je indijski varnostni inženir Gaurang Pandya objavil blog post o tem, da Nokia na določenih novejših modelih (zlasti Ashah, za Lumie še ni podatka) izvaja Man-In-The-Middle napad pri spletnem brskanju, in to tudi za HTTPS povezave. Za nešifriran HTTP to ni nič novega, saj večina operaterjev uporablja take ali drugačne http proxy-je za potrebe kontrole in pohitritve mobilnega prometa, pri varnih povezavah se to ne bi smelo dogajati.

Napad je klasičen: ob vzpostavitvi varne povezave se brskalnik namesto z ciljno stranjo (npr. https://paypal.com) poveže z Nokiinim proxy strežnikom (npr. http://cloud13.browser.ovi.com), tudi šifrirano in podpisano, a z Nokijinimi lastnimi certifikati. Proxy strežnik potem sam sproži https povezavo do tarčnega strežnika in čez...

37 komentarjev

SPDY na dobri poti, da postane naslednji HTTP standard

Precej verjetno je, da tole novico berete čez speedy.

vir: Google
Google - Googlov omrežni protokol SPDY ("speedy") prinaša kupček uporabnih prednosti pred sedaj standardnim spletnim protokolom HTTP: obvezno rabo SSL/TLS šifriranja, kompresijo tako za zaglavje kot vsebino zahtevka, ter multipleksiranje in prioritetizacijo dodatnih vsebin (javascript, slike, idr.) v istem zahtevku. Tako čez palec se šifrirana SPDY povezava vzpostavi enako hitro kot obstoječa nešifirana HTTP povezava, kar je očitno boljše. Da pa bi bil prehod lažji, so mislili tudi na združljivost: SPDY seja se sproži zgolj, če jo podpirata...

57 komentarjev

Še en man-in-the-middle napad na HTTPS

Thai Duong in Rizzo, med lansko predstavitvijo napada BEAST.

threatpost - Kaspersky poroča o še enem napadu na HTTPS (SSL/TSL) protokol, ki omogoča hitro in zanesljivo krajo uporabniških piškotkov.

Napad je delo argentinsko-vietnamskega dvojca Juliano Rizzo - Sobre Thai Duong, ki je lani tega časa predstavil podoben napad BEAST in s tem izzval kup nujnih popravkov s strani dobaviteljev brskalnikov. Slednji naj ne bi zares poskrbeli za odpravo napake, ampak so se ji zgolj skušali izogniti (workaround) s preklopom s TSL 1.0 na TSL 1.2, ter z zamenjavo šifrirnega algoritma EAS za RC4 v eni od faz vzpostavitve povezave. Rizzo in Duong sta vmes uspela prilagoditi napad, tako da deluje tudi v novem okolju. CRIME, kot mu zdaj pravita, bosta čez slaba dva tedna predstavila na varnostni konferenci

4 komentarji

Trustwave izdajal man-in-the-middle SSL certifikate, bojda je to "stalna praksa"

Trustwavov javni ključ je vključen v skoraj vse brskalnike, zato ti zaupajo vsem certifikatov, ki jih izda Trustwave, njihov reseller ali posvečeno podjetje.

vir: The Register
The Register - Ameriški overitelj Trustwave se je zapletel v neprijeten indicident, ker so še neimenovanemu ameriškemu podjetju izdali začasni CA certifikat z možnostjo nadaljnje izdaje certifikatov za poljubne domene.

Tovrstni certifikati (subordinate root certificates) seveda niso na voljo v "prosti prodaji" in služijo zelo specifičnim namenom, predvsem nadzoru zaposlenih. Če podjetje sumi, da ti s pomočjo interneta ven pošiljajo poslovne skrivnosti, lahko začne preverjati vsebino njihove spletne komunikacije (prikrito prisluškovanje oz. sniffing), kar je mogoče, ker zaposlenemu zagotavljajo internetno povezavo in ves njegov promet gre čez njihove usmerjevalnike. Širšim rešitvam za omenjeni problem se pravi Data Loss Prevention sistemi oz. DLP sistemi.

Takšno...

26 komentarjev

Zlikovci pridobili nadzor nad Comodo CA-jem, izdali ponarejene certifikate

COMODO CA, kompromitirani izdajatelj certifikatov iz Velike Britanije, je močno prisoten tudi na ameriškem trgu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Varnost komunikacije po spletu se zagotavlja s protokolom SSL/TSL, njegova srčika pa je veriga zaupanja, udejanjena s certifikati. Ko se povežemo na npr. https://addons.mozilla.org, da bi prišli do zadnje kopije AdBlocka, nam njihov strežnik najprej ponudi svoj certifikat. Certifikat v osnovi ni nič drugega kot javni ključ za addons.mozilla.org, digitalno podpisan s strani CA (Certificate Authority) - podjetja, ki je tako ali drugače preverilo, da je za certifikat dejansko zaprosila Fondacija Mozilla. Ker zaupamo CA-ju in matematiki za podpisi, zaupamo tudi Mozilli in brskalnik nam njeno domeno obarva zeleno. Zatem se začne prenos podatkov, tako kot pri HTTP.

Problem nastopi, ko zlikovcem uspe pridobiti nadzor (zasebni ključ) nad katerim od CA-jev. Potem si lahko sami izdajo certifikat pod tujim imenom in mi bomo mu zaupali. Novo pridobljeni certifikat lahko potem...

30 komentarjev

Izdajanje ponarejenih CA certifikatov

Slo-Tech - Kot je znano, so v zgostitvenem algoritmu MD5 že pred časom našli kolizijo, kar pomeni, da je mogoče najti dva različna niza znakov, ki vrneta isto MD5 kontrolno vsoto.

Kaj to pomeni v praksi, sta na predavanju na konferenci Eurocrypt 2005 predstavila Magnus Daum in Stefan Lucksen. Pokazala sta, da je mogoče originalni PostScript dokument modificirati tako, da bo ponarejeni dokument imel enako MD5 kontrolno vsoto. Mimogrede, enako je mogoče storiti z .exe programi, kar je pokazal Peter Selinger leta 2006.

Posledice pa so žal še resnejše. Kot je na na konferenci Chaos Communication Congress v Berlinu ravnokar prikazala skupina sedmih raziskovalcev, je mogoče z iskanjem MD5 kolizij izdelati ponarejen CA certifikat in z njim izdajati lažne certifikate za katerokoli spletno stran na internetu.

Tako lahko z vložkom približno 20.000 USD (strošek procesorskega časa na Amazon Cloud, zadostuje tudi 300 PS3 čez vikend) vsakdo ustvari vmesni CA certifikat, s pomočjo katerega lahko potem...

33 komentarjev

Izvedba popolnega MITM napada

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Eddy Nigg, je tokrat Božiček hekerjem prinesel odlično darilo - popoln napad s posrednikom.

Napad s posrednikom, znan tudi pod imenom MITM (man-in-the-middle) napad, je posebna oblika napada, kjer napadalec skuša "prisluškovati" šifriranemu prometu med žrtvijo in spletnim (ali drugim) strežnikom. Deluje tako, da napadalec preko sebe preusmeri ves promet do nekega https strežnika, žrtvi podtakne lažen SSL certifikat, promet pa nato dešifrira in pošilja dalje do pravega strežnika.



Vendar pa se je do sedaj napade s posrednikom dalo zaznati na relativno enostaven način. Ker naj bi izdajatelji SSL certifikatov preverili identiteto oseb, ki se predstavljajo za upravitelje varnih spletnih strani, napadalec ne more dobiti s strani zaupanja...

116 komentarjev

Snakes On A Tor

Slo-Tech - V eni prejšnjih novic smo že poročali o odkritju zlonamerne izhodne točke v omrežju Tor, ki je pretrezala izhodni promet iz anonimizacijskega omrežja, lastniki pa so javno objavili ukradena uporabniška imena in gesla.

Na poštnem seznamu operaterjev Tor omrežja se je glede problema prestrezanja in spreminjanja izhodnega prometa (npr. možnost vrivanja virusov) razvila živahna debata. Padel je predlog za izdelavo programa, ki bi preverjal obstoj zlonamernih Tor izhodnih točk v omrežju, in Mike Perry je v nekaj dneh tak program tudi napisal. Gre za program z imenom Snakes On A Tor, ki je namenjen ugotavljanju, ali nekdo na Tor izhodni točki ne spreminja prometa (tim. injection) in SSL certifikatov (slednje omogoča man-in-the-middle napad). Mimogrede, program je ime dobil po "kultnem" filmu Snakes On A Plane.

Po nekaj dneh poiskusnega delovanja je program dejansko odkril zlonamerno izhodno točko, ki vse SSL certifikate "neopazno" zamenja s svojimi. Gre za izhodno točko z imenom...

11 komentarjev