»

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev

Abit BL7R

PC Hardware - Na začetku bi se rad v imenu celega Slo-techa opravičil za včerajšnje pomanjkanje novic, a očitno nobeden od pisunov in administratorjev ni utegnil. Pa upajmo, da bo danes bolje.

Abitova nova plošča BL7R (R pomeni raid) je namenjena Intelovim Pentium 4 procesorjem, in sicer z uporabo navadnega SDRAM pomnilnika, ki ga podpira do 3 GB. Kot je že iz imena razvidno, ta plošča podpira raid (1, 0, 0+1), ima eno AGP, šest PCI ter eno CNR režo. Poleg tega ima vgrajen še debug displejček in tri USB priključke. Vgraditev same plošče je abitovsko enostavna, performanse pa so glede na SDR pomnilnik dobre. Če vas zanima še kaj več o tej mamaplati, najdete to tukaj.

0 komentarjev

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
  • Acorp 4S845A
  • Epox 4B2AE
  • Asus P4B-LX
  • Zida A845SD
  • Gigabyte 8IDXH
  • MSI 845 Pro
  • MSI 845 Pro2
  • Intel D845WN
  • Abit BL7
  • Chaintech 9BJA
  • Chaintech 9BIA
  • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
  • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
  • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

  • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
  • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
  • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

Microsoft oživlja mrtve

Slo-Tech - Žiga nam je poslal zanimivo novico o novi Microsoftovi taktiki:

Kaj ti ostane, ko gre za nohte? Microsoftu očitno že nekaj - prišel je namreč z zanimivo kampanjo, v kateri naokrog (predvsem tožilcem) pošilja "personalizirana" pisma z vsebino, ki hvali njegove izdelke ter prejemnike poziva, naj M$ pustijo na miru. Stvar je zanimiva predvsem iz tehničnega vidika - pisma so si med seboj zelo različna, pisana tudi s "pravo" ročno pisavo, z različnimi besedili. Kljub temu pa se je nekaj stavkov (npr.: "Strong competition and innovation have been the twin hallmarks of the technology industry.") ponovilo večkrat. No, ljudje pač razmišljajo enako, bi lahko rekel... Ampak ne, če pismo med drugim pošljeta tudi dva mrtva osebka... Več o tem si preberite tukaj.

2 komentarja

Abit podarja 100 Pentium 4 procesorjev

več strani - V igri lahko sodelujejo samo lastniki Abit TH7-II (-RAID) ali Abit BL7 (-RAID) osnovnih plošč in z veliko sreče dobijo procesor. Abit je objavil, da bo vsak petek (v času petih tednov) podaril 20 procesorjev nekaterim lastnikom teh dveh osnovnih plošč. Vse kar vam je storiti, da se registrirate na Abitovi strani in čakate ali ste mogoče med srečnimi izbranci.

2 komentarja

Nvidia 3D Stereo ?!

Slo-Tech - Matej nam je poslal zanimivo novico o Nvidiinem programčku 3D Stereo. Tukaj imate njegov, sicer kar močno lektoriran in preoblikovan original:

Na Nvidiini domači strani, so na stran za gonilnike dodali program 3D Stereo. Program deluje na vseh Nvidiinih karticah in omogoča neverjetne efekte pri igranju iger. Žal pa lahko povzroči tudi zdravstvene probleme, zato pred uporabo programa naredite medical test. Lepa lastnost programa je, da se ga lahko vklopi in izklopi kar med igranjem igre.

Da še jaz naredim malo spremne besede: te neverjetne učinke boste doživeli samo, če si lastite 3D očala. Če očal nimate, boste videli samo zamaknjeno sliko, ki jo proizvede programček 3D stereo. Drugače pa so 3D očala kar malce nevarna, če jih prepogosto uporabljate, saj močno utrudijo oči, bojda pa povzročajo tudi škilavost. Če hočete 3D Stereo preiskusiti, potem si naložite Detonatorje 12.41. ...

2 komentarja

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

Anandtech

Jaz - No... to me je pa presenetilo. Ko iščem zanimive reči na raznih overclockerskih straneh, pogledam še malo na Anandtech... In kaj me pričaka? Sporočilce: Directory Listing Denied. Očitno ima Anandtech zadnje čase veliko težav in to prav gotovo ni dobro za njhov ugled...

5 komentarjev